Octů je několik druhů, David Valíček z ostravského Food atelieru ve svém seriálu Dochucujeme s šéfkuchařem ukáže, který ocet vybrat na co a jak správně dochucovat. K masu na víně patří samozřejmě ocet vinný, nejlépe červený. Tento pochází z Francie a jeho kvalita je vždy závislá na kvalitě vína, ze kterého je vyroben. Ve své chuti nese svěží chuť hroznového vína a hodí se jak do studené, tak teplé kuchyně. Vynikající je třeba do červeného zelí, k červené řepě a vlastně veškeré podzimní zelenině. A to ať už tepelně zpracované nebo jako fresh zálivce do salátů.
Potřebujete:
- Vysoký roštěnec
- Červený vinný ocet
- Vařené baby brambory
- Kořenovou zeleninu (karotku, petržel, celer)
- Cibuli
- Hrášek
- Rajčatový protlak
- Červené víno
- Máslo
- Slunečnicový olej
- Bobkový list
- Tymián
Příprava:
- Jako základ celého jídla si nakrájíme na kostičky kořenovou zeleninu, cibuli.
- Máslo rozpustíme v oleji a zeleninu zkaramelizujeme. Přidáme bobkový list a tymián.
- Zatím si připravíme maso, můžete použít jak vysoký roštěnec, tak i hovězí zadní. Než přidáme maso k zelenině, orestujeme ho na rozpálené pánvi zvlášť s trochou soli. Maso opékáme z každé strany alespoň 1 minutu tak, aby bylo perfektně opečené dohněda.
- Do zeleninové směsi přidáme rajčatový protlak, díky kterému vše hezky zkaramelizuje a dodá sladkost, která se vyrovná s vinným octem na konci. Přilijeme vinný ocet a červené víno.
- Do zeleniny přidáme maso, zalejeme vodou a dusíme. V případě, že používáme hovězí zadní maso a budeme úpravu mít delší než půl hodiny, rozpálíme troubu na 160 stupňů a dusíme bez pokličky lehce zalité tak, aby maso vyčnívalo ven, občas promícháme. Příprava bude trvat cca 1-1,5 hodiny.
Pokud ale připravujeme vysoký roštěnec, bude příprava trvat 10-15 minut. Maso necháme probublávat na plotně a připravíme si přílohu. - Na rozpálenou pánev dáme pár kapek oleje a máslo, červenou cibuli na kostičky a předvařené brambory. Přidáme česnek a nasekaný estragon, promícháme. Nakonec přisypeme hrášek, dosolíme a promícháme.
- Důležité je, abychom do omáčky, která nám zbyla z masa, přidali ještě trochu másla. Máslo pokrm zjemní a dodá chuti.
TIP ŠÉFKUCHAŘE:
Vinný ocet se při vaření chová podobně jako víno. Klidně jej můžeme použít více množství a nechat ho zredukovat. Zanechá potom v pokrmu skvělou chuť a vůni.
Dobrou chuť!
VIDEORECEPT zde:
Další videorecepty seriálu Dochucujeme se šéfkuchařem můžete shlédnout ZDE. Inspiraci více než stovkou receptů o vaření a zavařování s octy najdete na blogu ww.milujemeocet.cz.
Nový komentář
Komentáře
Určitě vyzkouším.