9380c90a2c1c5-obrazek.jpgAutor foto: David Peltán

Dukátové buchtičky

  • 350 g hladké mouky
  • 18 g droždí
  • 80 g másla (50 g do těsta, 30 g na potření)
  • 150 ml mléka
  • 60 g cukru
  • Špetka soli
  • Citrónová kůra

Z droždí, cukru a vlažného mléka si připravíme kvásek. Ostatní suroviny smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, poprášíme moukou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vytvoříme kuličky, které klademe jednu vedle druhé do vymazaného pekáčku a pečeme dozlatova.

Omáčka

  • 4 žloutky
  • 250 ml smetany min. 31%
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vanilkový lusk
  • Rum

Na mírném plamenu zahřejeme smetanu s vanilkovým cukrem a luskem a pomalu vmícháváme žloutkovou emulzi — ve vodní lázni rozmíchané žloutky. Ke konci přidáme rum a necháme vyvařit.
 
TIP
Upečené buchtičky pomažeme teplou směsí rozpuštěného másla a rumu. Buchtičky budou nádherně vonět a zůstanou vláčné.

Recept připravila RESTAURACE PAPA'S LIVING RESTAURANT z Českého Krumlova pro Vinařskou kuchařku spolku vinařů Dunajovské kopce