Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
na buchtičky
- 600 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 1 kostka droždí (42 g)
- 250 ml vlažného mléka
- 200 g slunečnicového oleje
- 2 vejce
- špetka soli
na krém
- 750 ml plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového prášku nebo extraktu
- 50 g cukru krupice
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 6 žloutků
Postup
Ve vlažném mléce rozmíchejte trochu cukru a rozdrobte do něj droždí. Počkejte (asi 10 minut) a až budou na povrchu bublinky, máte připravený kvásek.
Smíchejte ho se zbylými surovinami na těsto. Umíchejte hladké těsto a nechejte hodinu kynout na teplém místě, přikryté utěrkou. Z těsta vyválejte 4 hady, ze kterých krájejte zhruba stejně velké kousky. Připravte si pekáč, vymažte ho olejem. Kousky těsta vytvarujte do kuličky, trochu oválejte v pekáči s olejem a skládejte vedle sebe.
Nechejte ještě 20 minut dokynout pod utěrkou a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 20 minut dozlatova. Mezitím si připravte vanilkový krém.
Ušlehejte žloutky s cukrem, do krásně hladké světlé pěny. Do mléka zašlehejte vanilku a kukuřičný škrob a přiveďte k varu. Odstavte z plotýnky a vložte do vodní lázně, kterou opět zahřívejte.
Postupně zašlehávejte žloutkovou směs tak, aby byl krém horký, ale nesmí vřít, aby se žloutky nesrazily.
Tento skvělý vanilkový krém podávejte s teplými buchtičkami s křupavou kůrčičkou.
Děti i dospělí se budou olizovat až za ušima!
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Pepa Drábek
Kynuté knedlíky s tvarohem a jahodami
Foto: Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Akorát že na té fotce dukátové buchtičky nejsou. Škoda, měla bych ještě větší chutě, křupavé buchtičky, polité krémem...anebo šodó?
Proč v dětství? I v důchodu si je jednou za čas uděláme .
Jéé, to je dobrota!