buchticky.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

na buchtičky

  • 600 g hladké mouky
  • 80 g cukru krupice
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 200 g slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli

na krém

  • 750 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového prášku nebo extraktu
  • 50 g cukru krupice
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 6 žloutků

Postup

Ve vlažném mléce rozmíchejte trochu cukru a rozdrobte do něj droždí. Počkejte (asi 10 minut) a až budou na povrchu bublinky, máte připravený kvásek.

Smíchejte ho se zbylými surovinami na těsto. Umíchejte hladké těsto a nechejte hodinu kynout na teplém místě, přikryté utěrkou. Z těsta vyválejte 4 hady, ze kterých krájejte zhruba stejně velké kousky. Připravte si pekáč, vymažte ho olejem. Kousky těsta vytvarujte do kuličky, trochu oválejte v pekáči s olejem a skládejte vedle sebe.

Nechejte ještě 20 minut dokynout pod utěrkou a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 20 minut dozlatova. Mezitím si připravte vanilkový krém.

Ušlehejte žloutky s cukrem, do krásně hladké světlé pěny. Do mléka zašlehejte vanilku a kukuřičný škrob a přiveďte k varu. Odstavte z plotýnky a vložte do vodní lázně, kterou opět zahřívejte.
Postupně zašlehávejte žloutkovou směs tak, aby byl krém horký, ale nesmí vřít, aby se žloutky nesrazily.

Tento skvělý vanilkový krém podávejte s teplými buchtičkami s křupavou kůrčičkou.

Děti i dospělí se budou olizovat až za ušima!

Dobrou chuť přeje Elly.

Jahodové tvarohové knedlíky

1.jpg

Foto: Pepa Drábek

Kynuté knedlíky s tvarohem a jahodami

2.jpg

Foto: Jana Nováková