Foto: Shutterstock
Každý už si asi někdy vyzkoušel, jak důležitá je nejenom chuť, ale také vzhled pokrmu, který konzumuje. Významnou roli hrají i barvy. Nutno dodat, že řeč je o ovoci a zelenině, jejichž barevnost mají na svědomí tzv. fytonutrienty, barevné pigmenty, které kromě specifického zabarvení poskytují i řadu zdravotních benefitů.
Jíst dostatek ovoce a zeleniny s sebou nese spoustu „pro“. Jde o nutričně hodnotné, zároveň nízkokalorické potraviny s pozitivními účinky na zdraví. To navíc můžete podpořit i tím, že se kromě množství zaměříte i na barvu a její prospěšnost pro konkrétní zdravotní oblast. |
Červené ovoce a zelenina
Foto: Shutterstock
Červené ovoce a zelenina chrání především srdce. V naprosté většině ovocných a zeleninových druhů této barvy jsou obsaženy významné antioxidanty, které snižují riziko vzniku a rozvoje aterosklerózy a hypertenze. Optimalizují i hladinu cholesterolu, zlepšují mozkové funkce a působí jako prevence některých typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty. Mezi významné antioxidanty, které červené plody obsahují, patří například lykopen (hojně jej obsahují rajčata) nebo anthokyany (dobrým zdrojem jsou třeba jahody, brusinky a červené zelí).
Modré a fialové ovoce a zelenina
Foto: Shutterstock
Modré a fialové ovoce a zelenina pomáhají tělu efektivněji regenerovat, zpomalují stárnutí a brzdí degenerativní a zánětlivé pochody. Navyšují tvorbu bílých krvinek, podporují metabolismus a upravují zažívání. Plody modré a fialové barvy obsahují podobně jako červené ovoce anthokyany, fenolové kyseliny, s výrazně pozitivním účinkem na lidské zdraví.
Oranžové ovoce a zelenina
Foto: Shutterstock
Oranžová barva plodů prozrazuje přítomnost karotenoidů, mezi které patří i známý betakaroten. Ten mimo jiné chrání zdraví pokožky, bojuje proti předčasnému stárnutí a podporuje imunitní systém. Oranžové ovoce a zelenina bývají účinné i k optimalizaci zažívání, pomáhají proti křečím, posilují ledviny, upravují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Zvýšenou pozornost jim věnujte také v situaci, kdy se snažíte zhubnout, protože zrychlují metabolismus.
Žluté ovoce a zelenina
Foto: Shutterstock
Žluté plody podporují detoxikaci organismu, regenerují nervový a lymfatický systém a zlepšují náladu. Přidejte je do jídelníčku i v případě, kdy trpíte onemocněním ledvin nebo vás trápí žlučník a celkové zažívání. Žluté plody obsahují lutein, silný antioxidant měnící se na vitamin A, a zdraví prospěšné karotenoidy.
Zelené ovoce a zelenina
Foto: Shutterstock
O zeleném ovoci a zelenině je známo, že chrání zdraví očí a snižují riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace (závažné onemocnění sítnice). Zelená listová zelenina navíc obsahuje chlorofyl a kyselinu listovou, která podporuje proces buněčné obnovy. Velmi důležitá je také pro těhotné ženy, protože chrání plod a snižuje riziko vzniku vrozených vad. Živiny obsažené v zelených plodech chrání i před některými druhy rakoviny, optimalizují hladinu cholesterolu, regulují trávení, podporují zdravý spánek a zlepšují fungování imunitního systému.
Bílé ovoce a zelenina
Foto: Shutterstock
Bílé plody především čistí, jsou protizánětlivé, snižují vysoký krevní tlak a optimalizují hladinu cholesterolu v krvi. Podporují imunitu, výrazně snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu. Obsahují antoxantiny (flavonoly, flavony, izoflavony), a allicin. Významným favoritem této skupiny potravin je česnek.
Čtěte také:
- Vbočený palec napraví miniinvazivní operace. „Starší operační techniky často vedou k opětovnému rozvoji deformity,“ říká ortoped
- Nevzhledné „křečáky“ trápí 80 % populace – nebojte se jich a zjistěte jak na ně
Zdroje: winmedical.org, healthline.com
Nový komentář
Komentáře
Takhle krásně poskládané to vypadá prostě dokonale