„Při práci v anglických hotelech jsem si všiml, že na rozdíl od nás Britové vnímají bar hlavně jako místo k setkávání a tráví v něm hodně času. V Anglii se obecně daleko víc než u nás chodí za jídlem a pitím „ven“. Britové si rádi dopřejí, často ani nehledí na nápojový lístek a rovnou objednávají svůj oblíbený drink. Mají velké nároky a také dávají menší dýška,“ směje se Tomáš Petr, šéf Baru 1931 ve Zlíně. My prý zase velmi pečlivě zvažujeme, jaký drink si vybereme. A co je také zajímavé: zatímco v Anglii se v barech nejvíce pije prosecco a pivo, u nás je na prvním místě víno.

 
Zima mění chutě
Ale v zimním období se situace mění. S klesajícími teplotami pravidelně vzrůstá zájem o horké míchané nápoje. Dříve Češi většinou znali jen grog, svařák nebo punč z červeného vína. Dnes jsou podle barmana Tomáše Petra naše znalosti i požadavky mnohem sofistikovanější. „Často u nás připravujeme například Hot Toody, což je tradiční nápoj pocházející z Irska, známý také jako teplá whiskey. Je blízký našemu grogu a oblíbený ve vlhkém nebo chladném počasí, dokonce prý pomáhá chránit před chřipkou a nachlazením. Něco na tom asi bude – obsahuje totiž mimo jiné med, citron, zázvor a také skořici a hřebíček. Není divu, že jedno z pořekadel o něm říká – vitamín C pro zdraví, med pro uklidnění a alkohol pro znecitlivění,“ vysvětluje s úsměvem Tomáš Petr.

 
Když punč, tak dýňový
„Punč byl známý již v 17. století v Indii, odkud byl dovezen do Anglie a pak do Evropy. Pro větší společnost se servíruje ve velkých nádobách, tzv. bowls. Základem alkoholických punčů bývá buď víno, rum, vodka, nebo třeba brandy. Ty jsou vždy doplněny ovocem nebo ovocným džusem a perlivým vínem. U našich hostů patří mezi nejoblíbenější Dýňový punč. Za jeho nenapodobitelnou a lahodnou chutí se skrývá vyvážená kombinace několika jedinečných ingrediencí, jako je Absolut Vodka, Angostura Bitters (hořký bylinný likér), dýňové pyré a pomerančový džus. To vše je doplněno cukrem a citronem,“ informuje Martina Žáčková z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích a na závěr přidává ještě jednu zajímavost, tentokrát o irské kávě.

 
Pojďme se vznášet!
„Příběh horkého nápoje s názvem Irish Coffee sahá do roku 1943, kdy Joe Sheridan přemýšlel, jak ve své restauraci na letišti Shannon zpříjemnit čas lidem čekajícím na odlet letadla, a přitom je i zahřát. Napadlo ho spojit kvalitní irskou whiskey s výbornou kávou. A nápad se mu osvědčil: horký nápoj zahřál, povzbudil, a hlavně skvěle chutnal. To samé platí i o Irish Coffee, který připravujeme ve zlínském Baru 1931. Stačí jen skvělé espresso, smetana, cukr, a především originální irská Whiskey Powers. Tato lahodná kombinace chutí je zárukou, že se po ochutnání budete doslova vznášet, a vůbec přitom nemusíte čekat na letišti,“ uzavírá Martina Žáčková.


Foto: lanterna.cz

Reklama