Zdá se vám dřez v dnešní době, kdy čím dál více domácností využívá myčku nádobí, celkem zbytečný? Opak je pravdou. Toto místo totiž neslouží pouze k mytí nádobí, ale podle různých výzkumů se tady odehrává až 80 % různých kuchyňských prací. Sléváte tady vodu z brambor či těstovin, myjete a čistíte ovoce a zeleninu, zpracováváte maso a podobně.
Dřezy samotné se také přizpůsobují svému víceúčelovému použití. Už to nejsou pouze „lavory“ na mytí nádobí. Dokoupit si k nim můžete různé košíky, prkénka a misky, které práci zjednodušují a částečně tak nahrazují pracovní plochu, kde zvládnete různé čistění, krájení a krouhání.
Odborníci doporučují pořídit si aspoň jeden a půl dřez. Doplnit ho můžete různými prkénky - dřevěnými i plastovými, košíky a miskami. Jejich cena ale nebývá nejnižší, proto zvažte, jestli se vám investice několika stovek korun opravdu vyplatí. V některých případech jistě ano. Například půldřez může mít podobu šikovné misky, kterou lze vyndavat. Hodí se tak nejen na mytí a přenášení ovoce a zeleniny, ale má-li malé otvory, nahradí i cedník. Možná ale více než misku oceníte velkou odkládací a odkapávací plochu, zvlášť když bude vybavená vlastním odpadem. Zvládnete tady udělat spoustu práce, aniž by byla voda nacákaná po celé lince.
Velmi často asi pochválíte ještě jednu funkci u nových typů dřezů - excentrické ovládání výpusti. Nemusíte už lovit špunt ve špinavé a mastné vodě! Vedle baterie máte knoflík, který vytáhnete, a odpad se uvolní.
Do kategorie nadstandardu patří dávkovač čisticího prostředku, který také může být součástí dřezu. V něm máte dva otvory - jeden je na baterii, pod druhým je připevněná plastová láhev, která je schovaná pod pracovní desku. Nad ní zůstane pouze chromová pumpička jako u tekutého mýdla. Na lince se vám tak nepovaluje věčně opatlaná láhev se saponátem. A pokud prostředek pod dřezem dojde? Jednoduše pumpičku odšroubujete a dolijete ho do nádobky.
Ať už se rozhodnete pro malý dřez-škodovku nebo zvolíte supervybavený dřez-mercedes, jehož cena může šplhat až ke dvaceti tisícům, pravděpodobně bude vyrobený z nerezu. Tento materiál patří stále k nejoblíbenějším a nejžádanějším. Nerez je totiž na jejich výrobu ideální - dobře se tvaruje a - jak napovídá jméno - nezrezne. Pozor však na tloušťku stěn. Bude-li menší než 0,6 milimetrů, mohly by se deformovat. A takový důlek na dně, ve kterém se drží voda, není nic příjemného. Většina dřezů má však stěny s tloušťkou 0,6 až 0,8 milimetrů. U těch by se vám to stát nemělo. Nerezové dřezy se vyrábějí také z materiálu o tloušťce 1 až 1,2 milimetru. Jsou sice nejdražší, ale také nejlépe odolávají různým poškozením.
Dvěma „chybám“ se však nevyhnete: Ať si koupíte nerez jakékoli kvality, po určité době se na povrchu objeví drobné škrábance. Je třeba podotknout, že časem přestanou přibývat a dřez bude vypadat stejně po třech měsících i po třech letech. Nerez se nemá rád ani s vodou s vysokým obsahem minerálních látek, neboť na povrchu zůstávají patrné kapky vody. Tento problém už však výrobci umí vyřešit - nabízejí typy s profilovaným neboli zdrsněným povrchem.
Irituje vás nerez všude kolem nás? Tak si můžete vybrat dřez z takzvaného umělého kamene. Jde o materiál, který obsahuje polyakrylátovou pryskyřici, barevný pigment a drcený křemen. Podle toho, zda je probarvená pryskyřice či zrnka křemene, vznikne buď umělý kámen jednobarevný, nebo zrnité melírování. Na výběr máte v obou provedeních desítky barevných odstínů. Dřez z umělého kamene je monolitní a celoprobarvený kus, proto nehrozí, že by se část uštípla nebo že by se jinak poškodil. Pokud si ho pořídíte, vydrží vám patnáct i dvacet let. Odolává teplotě 280 stupňů Celsia, kyselinám, což je například i šťáva z jahod nebo borůvek a podobně. Za to však zaplatíte vyšší cenu než u nerezu a také horší manipulací při jeho instalaci, protože je dost těžký.
ilustrační foto archiv firmy Franke
Dřez - takové děvče pro všechno
Doporučujeme
Komerční tipy
-
E.ON Energy Globe patnáct let pomáhá hledat nejlepší ekologické projekty v Česku Náhrada polystyrenu vyrobená z houbového mycelia nebo dobrovolnická akce, která se zaměřuje na mapování a úklid černých skládek. Nejen tyto projekty spojuje vítězství v soutěži E.ON Energy Globe, která už patnáct let oceňuje nejlepší tuzemské nápady z oblasti udržitelnosti a ekologie.
-
Proč ochutnat kávu, kterou si nově můžete dát na čerpacích stanicích MOL ve Fresh Cornerech? Zeptali jsme se odborníka ze společnosti MOL Také si rádi děláte zastávky na cestách? V uveřejněných článcích jste se mohli dozvědět o novinkách ze světa kávy na čerpacích stanicích MOL. Jedná se o novou kávu, kterou si tak rádi dáváme na cestách, i když nemusíme tankovat, jak potvrdil průzkum. Proč ochutnat tuto novou kávu z Brazílie? Vše se dozvíte v našem rozhovoru. Na naše otázky odpovídal pan Jaroslav Černý, Gastro Category Management Team Leader Retail, odborník na kávu ze společnosti MOL.
-
Vánoční kamion Coca-Cola odstartoval svou roadshow Minulý týden odstartoval ikonický vánoční kamion Coca-Cola svou pohádkovou roadshow. Celkově pak navštíví 25 českých měst a zavítá i na Slovensko. Kamion přiváží pravé kouzlo Vánoc i sdělení, že svět potřebuje více Santů. Zakoupením originálních dobrot, které budou na místě nabízeny je totiž možné podpořit ty, kteří to opravdu potřebují. Coca-Cola se i tento rok rozhodla spojit s Českým a Slovenským červeným křížem a veškeré tržby z prodeje darovat potřebným.
-
Objevte čtveřici zimních novinek od Exuviance® Přestože máte svou oblíbenou must have kosmetiku, nebojte se čas od času seznámit pleť i s novými produkty a složkami, které vás svým efektem mohou příjemně překvapit. Vyzkoušejte hydratační novinky s kyselinou glykolovou a bahenní masku, díky níž se zaručeně vyloupnete do krásy!
-
Praktické, eko a tak krásně voní! Prací papírky navrhla česká podnikatelka Plastové obaly, neskladná balení, chemie... Ačkoliv prádlo pereme od nepaměti, produktů kombinujících účinnost s praktičností aby pohledal. Existuje však řešení, které hravě strčíte třeba i do kapsy.
-
Testerka Monika: Nice Bites, ořechy a sušené ovoce už při žádném nákupu v BILLE neminu bez povšimnutí Právě testujeme ořechy a sušené ovoce vysoké kvality nové produkty Nice Bites z BILLY. Děkujeme za obsáhnou recenzi testerce Monice, kterou nám poslala do redakce. Protože i my máme s Nice Bites jen ty nejlepší zkušenosti, rádi se s vámi o Moničinu recenzi podělíme. Může být inspirací pro váš nákup v BILLE.
-
Testerky potvrzují, sušené ovoce a ořechy vysoké kvality, nové Nice Bites jsou super svačina, kterou můžete mít v kapse Pokud hledáte dobrou svačinu, kterou si můžete dát kdykoliv, a ještě budete mít dobrý pocit z toho, jak je zdravá, sáhnete po sušeném ovoci a ořechách Nice Bites. Testerky mám napsaly, že jim velmi chutnají a hodnotí je pozitivně.
-
Otestovaly jsme Olival peptidové sérum P proti stárnutí. Umí krásně zpevnit, rozjasnit i obnovit pleť V redakci jsme vyzkoušely luxusní sérum od značky Olival, které se hodí pro zralou pleť, jenž se potýká nejen s vráskami. Jsme nadšené z výsledku, kterým je mladistvě vypadající a pevná pleť.
-
Nechte se zlákat novinkami od luxusní kosmetiky Exuviance Americká kosmetika Exuviance®, která je pověstná svým složením bohatým na alfa-hydroxykyseliny (AHA), polyhydroxykyseliny (PHA), kyselinu hyaluronovou, vitaminy a řadu dalších, vysoce ceněných patentovaných složek, představuje s příchodem podzimu další dvě novinky. Jaké to jsou?
-
Testujeme hydratační pleťovou emulzi s vitaminem C+ od značky Olival, má výjimečné složení a projasňuje pleť Použití vitamínu C je v kosmetice velmi oblíbené. Jedná se o jednu z nejrozšířenějších antioxidačních složek používaných v pečujících přípravcích o pleť. Právem se mu říká „vitamín mládí“. Naší radou je zařazením této látky do vaší kosmetické každodenní rutiny, protože tak poskytnete pleti jedinečnou péči proti vráskám a také prevenci proti zánětům, posílíte stěny křehkých krevních cév a neutralizujete volné radikály.
Nový komentář
Komentáře
Jen dvě upřesnění: dávkovač dle mého názoru není nadstandard, stojí do tisícovky. Je spleteno ovládání u dřezů - excentrické ovládání se otáčí, pokud chcete vytahovací tak musí být táhlový ventil.
Já nemám s nerezovým dřezem problém, vybrali jsme před více, jak rokem kvalitní rohový a odkapávacími ploškami s dvěma "nádržkami"
- problém s poškrábáním nebo s kapkami
(jedině, pokud si někdo představuje, že se bude stále lesknout
). Kulatý dřez jsem měla deset let - už nikdy více - umýt plech na pečení byl neřešitelný problém. I když má většina z nás myčku, kvalitní dřez se vyplatí, stejně jako baterie s vytahovací sprškou.
Já zrovna teď dřez do rekonstruované kuchyně řešila. Jelikož mám myčku, proto nemám na dřez žádné nároky a svůj 10 l. starý dřez s odk. plochou, vypadající jako nový (nejde do výřezu) prodávám, myslela jsem, že stačí starší z Annonce. Nesehnala jsem a tak mám ten nejlevnější, za 1000 jednoduchý kulatý, tak jen doufám, že není slabší, než 0,6 mm....
Mě se líbí Blancomodus cca za 30.000,-
, ale vybrala jsem si ten nejobyčejnější panelákový typ bez odkapávače a jsem neobyčejně spokojená. Nerezový odkapávač-nikdy více