Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
kvásek
- 75 ml vlažného polotučného mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 20 g cukru moučky
- 20 g hladké mouky
těsto
- 360 g hladké mouky
- 100 ml polotučného mléka
- 2 žloutky
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 50 g cukru moučka
- 50 g rozpuštěného másla
na dohotovení
- marmeláda
- cukr
pudinkový krém
- 600 gramů mléka
- 5 lžic cukru krupice
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 200 g měkkého másla
- vanilková semínka z jednoho lusku
Postup
Připravíme si kvásek. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr a mouku, rozmícháme a nakonec do něj rozdrobíme droždí. Necháme minimálně pět minut na teplém místě kvásek vzejít. Na jeho povrchu budou bublinky.
Připravíme si do mísy mouku a do ní vylijeme vykynutý kvásek. Přidáme žloutky rozšlehané v deci vlažného mléka. Přidáme rum, citronovou šťávu, špetku soli, cukr a rozpuštěné, mírné vychladlé máslo. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku asi 1,5 cm. Použijeme nerezovou kulatou formičku a vykrajujeme koblihy, lehce pomoučíme, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.
V rendlíku rozpálíme velkou vrstvu oleje, minimálně 2 až 3 cm vysokou. Do ní postupně vkládáme koblížky a smažíme po obou stranách dozlatova. Koblížky vkládáme do rozpáleného tuku vždy vrchní stranou dolů.
Hotové koblížky plníme marmeládou nebo krémem.
Krém: 500 ml mléka zahřejte až k varu, dejte do něj cukr. Ve zbylém mléku rozmíchejte metličkou pudingový prášek a vlijte do horkého mléka. Přidejte vanilková semínka. Vařte, míchejte, až do ztuhnutí. Nechejte stranou úplně vychladnout. Vyšlehejte se změklým máslem a naplňte do koblíčků.
Dobrou chuť přeje Elly.
Tvarohové koblihy s vanilkovou omáčkou
Foto: Alena Kolaříková
Foto: archiv redakce
Nový komentář