IMG_20210214_185625.jpg
Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

kvásek

  • 75 ml vlažného polotučného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru moučky
  • 20 g hladké mouky

těsto

  • 360 g hladké mouky
  • 100 ml polotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g rozpuštěného másla

na dohotovení

  • marmeláda
  • cukr

pudinkový krém

  • 600 gramů mléka
  • 5 lžic cukru krupice
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 200 g měkkého másla
  • vanilková semínka z jednoho lusku

Postup

Připravíme si kvásek. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr a mouku, rozmícháme a nakonec do něj rozdrobíme droždí. Necháme minimálně pět minut na teplém místě kvásek vzejít. Na jeho povrchu budou bublinky.
Připravíme si do mísy mouku a do ní vylijeme vykynutý kvásek. Přidáme žloutky rozšlehané v deci vlažného mléka. Přidáme rum, citronovou šťávu, špetku soli, cukr a rozpuštěné, mírné vychladlé máslo. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku asi 1,5 cm. Použijeme nerezovou kulatou formičku a vykrajujeme koblihy, lehce pomoučíme, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.

V rendlíku rozpálíme velkou vrstvu oleje, minimálně 2 až 3 cm vysokou. Do ní postupně vkládáme koblížky a smažíme po obou stranách dozlatova. Koblížky vkládáme do rozpáleného tuku vždy vrchní stranou dolů.
Hotové koblížky plníme marmeládou nebo krémem.

Krém: 500 ml mléka zahřejte až k varu, dejte do něj cukr. Ve zbylém mléku rozmíchejte metličkou pudingový prášek a vlijte do horkého mléka. Přidejte vanilková semínka. Vařte, míchejte, až do ztuhnutí. Nechejte stranou úplně vychladnout. Vyšlehejte se změklým máslem a naplňte do koblíčků.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tvarohové koblihy s vanilkovou omáčkou

koblihy6.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Bezlepkové koblihy s malinami

2.jpg

Foto: archiv redakce