moravske1.jpg

Foto: Elizabeth Lore

Suroviny

Na těsto

  • 250 g hladké mouky 
  • 250 g polohrubé mouka
  • 100 g změklého másla nebo Hery
  • 3 lžičky citrónové kůry
  • 5 g soli
  • 2 žloutky
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 80 g cukru krupice
  • 175 ml polotučného mléka
  • 1 balení čerstvého droždí (42 g) 
  • 1 vejce
  • 1 sklenice nebo kelímek povidel

Na potření koláčů

  • 1 lžíce plnotučného mléka 

Drobenka

  • 100 g másla nebo Hery
  • 130 g polohrubé mouky
  • 130 g cukru (já dávám směs moučky a krystalu) 

moravske3.jpg

Foto: Elizabeth Lore

Postup

Připravte si teplé mléko a dejte do něj cukr, rozdrobte droždí a dejte na teplé místo, dokud se nevytvoří pěkné bublinky. Dejte mu čas! Je to ta nejdůležitější část.

Do mísy dejte všechny suroviny na těsto, nakonec i kvásek. Uhnětejte v robotu těsto, lehce lepivé.

Nechejte kynout na teplém místě necelou hodinu.

Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále, široké cirka 5 milimetrů, rozdělte ho nožem na 15 čtverečků a naplňte povidly. Vytvořte plněné bochánky a nechte kynout v pokojové teplotě, přikryjte ideálně potravinářskou fólií.

Kynutí dejte opět necelou hodinku.

Předehřejte troubu na 170 °C.

Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejcem s plnotučným mlékem, potřete nahoře troškou povidel (cca jedna lžička povidel bude stačit) a posypte drobenkou.

A jde se péct! Pečení trvá 20 až 25 minut. Do zlatova. 

Dobrou chuť přeje Elizabeth Lore

Obrácené plněné koláče

1.jpg

Foto: Vitana

Legendární tvarohový koláč

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Mřížkový koláč s jablky

3.jpg

Foto: Jana Nováková