Foto: Elizabeth Lore
Suroviny
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouka
- 100 g změklého másla nebo Hery
- 3 lžičky citrónové kůry
- 5 g soli
- 2 žloutky
- 1 balení vanilkového cukru
- 80 g cukru krupice
- 175 ml polotučného mléka
- 1 balení čerstvého droždí (42 g)
- 1 vejce
- 1 sklenice nebo kelímek povidel
Na potření koláčů
- 1 lžíce plnotučného mléka
Drobenka
- 100 g másla nebo Hery
- 130 g polohrubé mouky
- 130 g cukru (já dávám směs moučky a krystalu)
Foto: Elizabeth Lore
Postup
Připravte si teplé mléko a dejte do něj cukr, rozdrobte droždí a dejte na teplé místo, dokud se nevytvoří pěkné bublinky. Dejte mu čas! Je to ta nejdůležitější část.
Do mísy dejte všechny suroviny na těsto, nakonec i kvásek. Uhnětejte v robotu těsto, lehce lepivé.
Nechejte kynout na teplém místě necelou hodinu.
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučeném vále, široké cirka 5 milimetrů, rozdělte ho nožem na 15 čtverečků a naplňte povidly. Vytvořte plněné bochánky a nechte kynout v pokojové teplotě, přikryjte ideálně potravinářskou fólií.
Kynutí dejte opět necelou hodinku.
Předehřejte troubu na 170 °C.
Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejcem s plnotučným mlékem, potřete nahoře troškou povidel (cca jedna lžička povidel bude stačit) a posypte drobenkou.
A jde se péct! Pečení trvá 20 až 25 minut. Do zlatova.
Dobrou chuť přeje Elizabeth Lore.
Foto: Vitana
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
To by u nás byly koláče bez duše. Děláme různé náplně, ale nejčastěji tvarohovou a povidly vrch potřeme nebo jen žloutkem a posypeme drobenkou. Po upečení se potřou rozpuštěným máslem s trochou rumu. Dokonce to jí i děti, taky jsme to jedli a nejsme alkoholici. Ještě mě udivuje ten počet 15 kusů z 0,5 kg mouky, to budou asi velké koláče.
na Moravě je ale babička plní tvarohem, povidla nahoru. A říká jim české koláče