105919321672b-obrazek.jpg

Vše co potřebujete vědět o přípravě vláčných a nadýchaných housek najdete v našem článku. Dobrou chuť!

Množství: 10 housek
Příprava: 35 minut
Doba pečení: 20 minut
Náročnost: Snadné

Připravte si:

  • 400 g hladké mouky
  • 50 ml oleje
  • 250 ml vlažného plnotučného mléka
  • 1 lžičku cukru
  • 1 lžičku soli
  • 21 g čerstvého droždí

Jak postupovat?
Nejprve si připravte kvásek. Do hrnečku nebo vyšší nádoby rozdrobte půl kostky čerstvého droždí. Z připravených ingrediencí odeberte 50 g mouky, cukr a 50 ml vlažného mléka a přidejte je k rozdrobenému droždí. Vidličkou vše rozmíchejte na hladkou kaši, přikryjte nádobu utěrkou a nechejte kvásek pracovat asi 15 minut na teplém místě.

Mezitím si připravte do větší mísy zbývající část mouky se lžičkou soli, olej a zbývající teplé mléko. Na konec přidejte vykynutý kvásek a začněte zpracovávat těsto. Nejdříve promíchejte vařečkou a až poté začněte těsto hníst rukama nebo si vezměte k ruce pomocníka – domácího robota.

Z dobře uhněteného těsta rovnou tvořte houstičky. Těsto rozdělte na 10 stejných kusů a každý kus si rozdělte na 3 stejné díly, ze kterých upletete housku pomocí klasického copánkového pletení. Housky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je vejcem a posypte solí s bylinkami, kmínem nebo mákem.

Plech s houskami vložte do trouby a až nyní zapněte troubu na 250 °C s horkým vzduchem. Než se trouba zahřeje na zvolenou teplotu, housky v ní dokynou.

Houstičky pečte maximálně 12 minut. Zhruba po 5 minutách můžete snížit teplotu na 200–220 °C podle zkušeností s vaší troubou nebo pokud by se vám zdálo, že mají houstičky tendenci se připalovat. Upečené housky nechejte vychladnout na mřížce.

Tip:

6e6b91ed3698b-obrazek.jpg

Jestli vaše trouba dosluhuje, nevejdou se do ní velké pekáče s víkem a navíc i špatně peče, zkuste ji vyměnit za modernější. Například chytrá kombinovaná trouba MORA VTCS 777 BX  v bytelném nerezovém provedení má nejen extra velký objem 77 l, ale také peče rovnoměrně a teplota je v celém prostoru stabilní, a to díky jedinečnému klenutému vnitřku, výkonným topným tělesům s rozsahem 30-300 °C i šikovnému rozmístění ventilačních otvorů. Trouba vám kromě tradičního pečení otevře dveře i k mnoha dalším moderním tepelným úpravám pokrmů – mezi 22 automatickými programy jsou i dva parní, nechybí teplotní sonda nebo možnost zdravého horkovzdušného fritování bez tuku. I složitější pokrmy připravíte snadno s pečením v krocích, kdy si vše nastavíte na začátku a trouba už sama ohlídá zbytek. O vyčištění trouby se postará parní funkce EcoClean a průběžné katalytické čištění větráku, které se samo spouští, jakmile trouba dosáhne teploty 85 °C a více. Trouba v úsporné třídě A+ stojí 11 990 Kč.

MORA PLNÁ ŽIVOTA

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let.  I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 6 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. A k indukční varné desce z řady VDIT získáte kvalitní nerezovou pánev zdarma.

Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo" Akce“.

65e5a8034edb0obrazek.png

Další recepty najdete na mora.cz