kureskvarky.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 4 kuřecí stehna
  • 4 velké mrkve
  • 1 petržel
  • 2 batáty
  • kousek bulvového celeru
  • svazek jarní cibulky
  • 200 g vepřových škvarků
  • 50 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce celého kmínu

Postup

Nakrájejte zeleninu, jarní cibulku nechejte zatím stranou. Mrkev na kolečka, batáty oloupejte a nakrájejte na kostky, celer a petržel nakrájejte na kostky nebo plátky.

Všechnu zeleninu vsypejte do velkého pekáče. Přidejte škvarky, ochuťte 2 lžičkami soli, pepřem a prolisovaným česnekem. Promíchejte.

Na zeleninu naskládejte kuřecí stehna, která jste předtím z obou stran osolili a ochutili pepřem. Nahoře stehna ještě posypejte kmínem a na každé dejte plátek másla.

Pekáč přikryjte a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, půl hodiny. Občas odkryjte a přelijte maso výpekem. Poté sundejte víko a dopečte křupavou kůrku. Bude to trvat ještě dalších 15 až 20 minut. Podle velikosti stehen.

Upečená stehna vyndejte z pekáče ven a do zeleniny vmíchejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Na talíři podávejte stehna společně se škvarkovou zeleninou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Kuře na zelenině

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Kuře pečené v mléce podle Jamie Olivera

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková