Zdroj foto: Shutterstock
Že člověk jí také očima, to je známá věc. U dortů to pak možná platí dvojnásob. Snažíme se, aby byly krásně ozdobené a doladěné do posledního detailu. Pro tyto účely saháme nejčastěji po marcipánu, čokoládě nebo ovoci. Stejně dobře, a možná i lépe, pak na dortu vypadají sušené květy.
Musíte mít ovšem na paměti, že ne každá rostlina je jedlá. Některé jdou dokonce prudce jedovaté. Těm byste se měli vyhýbat obloukem.
Konzumovat bychom navíc měli pouze květy, které nebyly chemicky ošetřené a u kterých je jistota, že je neznečistil člověk nebo zvíře. Pokud nemáte odvahu květy samy natrhat a usušit, můžete si klidně koupit směs jedlých usušených kvítků rostlin.
Jaké květy můžete bez obav použít?
Když už se rozhodnete pro květy vyrazit na zahrádku beze strachu můžete sáhnout například po měsíčku lékařském, sedmikrásce chudobce, levanduli lékařské, řebříčku obecném nebo chrpě polní.
Svatební květinový dort
Velikost svatebního dortu se odvíjí od počtu svatebčanů. Sušenými květinami ale krásně ozdobíte jak jednopatrové, tak i vícepatrové dorty. U těch vícepatrových pak můžete sáhnout po větších rostlinách, které se budou například táhnout z jednoho patra na druhé. Například řebříček obecný krásně ozdobí velké dorty. Květy můžete použít jak pouze sušené, tak i lisované. Některé drobné lístky můžete skládat do různých tvarů a vytvořit tak například motýlka. Opět se ale držte zásady, že trháte/sušíte/lisujete pouze květiny, které jsou vám dobře známé a u kterých jste si jisti, že jsou jedlé. Dorty, které naleznete na sociálních sítích nebo na internetu, proto berte pouze jako inspiraci.
V závislosti na ročním období potom můžete sahat po sezónních rostlinách a na podzim použít třeba listy.
Zdroj foto: Shutterstock
Narozeninový dort
Dorty se sušenými květy budou také skvělé na narozeninovou oslavu, a to už jen tím, že dodají dortu krásné a rozmanité barvy bez použití chemie. Fantazii se meze nekladou, takže výběr květů je opět na vás. Z malých kvítků (například sedmikrásek) můžete například poskládat věk oslavence, nebo můžete kromě dortu vytvořit ještě malé muffiny nebo sušenky, které ozdobíte různými kvítky.
Zdroj info: apetitonline, culinabotanica
Nový komentář
Komentáře
Nedávno mi dcera připravila mangový chessecake, zdobený jedlými květy. Vypadalo to moc hezky, ale chutnalo to jako seno.... https://www.facebook.com/photo?fbid=6906157396067374&set=a.580982301918280
Dort se sušenými květy jsem neměla. Pár jsem jich viděla nazdobených jen na povrchu společně s čerstvým ovocem a vypadalo to moc hezky. Většinou byly použité sedmikrásky, chrpy a malé jedlé fialky.
Nemyslím, že je to dobrý nápad. Čerstvé květy jsou čerstvé a jídlo má přece působit svěže. Nemluvě o tom, že zdálky ten vysoký dort oblepený lisovanými rostlinkami mně připadá, že po něm něco leze.
Nevím jak chutná chrpa, ale řebříček je sice léčivá bylina a moc dobrý není, taky je poněkud tuhý. Raději snad ty čerstvé jedlé květy. Už vidím, jak hosté ty sušené květy separují na kraj talířku a shání párátka, aby ten módní zázrak dostali ze zubů a požitek z dobrého dortu se změní na obavu, aby někomu ten suchý květ neuvízl na patře.