Letos je všechno jiné, musíme to tak brát, rozčilování ani smutek nepomůže. Je potřeba si v tom vyšlapat svou cestičku, takovou, jaká se nám bude líbit, minimálně však takovou, která nám bude nejméně vadit. S kamarádkou ze základní školy jsme si totiž včera domlouvaly setkání v kočičí kavárně, dříve než zase spustí závory. Kavárna, kam se chystáme jít, je v magickém prostoru kousek od Staroměstského náměstí, v jednom tajemném dvorku v Michalské ulici, a když o ní nevíte, ani ji nezaznamenáte.

Je to strašně zvláštní, k tomuto místu se vracím již více než dvacet let. Nejdříve jsem pracovala ve firmě, kde měl majitel v tomto dvorku pronajatý byt a já mu tam často nosila věci, potom se zde otevřela úžasná čajovna, kam jsem chodila s přáteli, a dnes je tu mimo čajovnu ještě i kočičí kavárna, kam se v týdnu chystáme. To místo není ledajaké, a pevně věřím, že určitý typ lidí silně přitahuje. Toto vše mi proběhlo hlavou, když jsem o víkendu 5fd348cfde3ebobrazek.jpgseděla na rodinné návštěvě a po mnoha letech přede mnou stála roztomilá malá mistička a v ní - jasmínový čaj.

Možná se vám tato smyčka může zdát krkolomná, ale vše souvisí se vším. Kočičí kavárna ve mně zažehla touhu vrátit se k pití milovaného jasmínového čaje. Jasmínový čaj totiž není obyčejný, je to výjimečný nápoj, léčivo i duchovní potrava. Tento druh čaje má neskutečně dlouhou tradici v Číně, a byl dokonce kdysi určen jen pro královskou rodinu. Když si ho uchystáme, nebudeme pít čistý sušený jasmín, chutný nápoj se vyrábí provoněním čajových lístků jasmínovými květy.

Z veřejně dostupných zdrojů se můžeme dozvědět, že jasmín je popínavý a sladce vonící keř. Dorůstá výšky 2 až 4 metry, na keři vyrůstají v chomáčích bílé až narůžovělé, velmi vonné květy. Jeden keř je schopný provonět celý pokoj. Jeho země původu je Malá Asie, Himaláje, Čína. Čaj byl prvotně určen pouze pro královskou rodinu, první zmínky jsou dokonce z období dynastie Ming.


5fd3472471200obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Lístky čaje se sbírají na jaře, nejlepší jsou z pupenů a vrchních čajových lístků, sbíraných ručně. Čajové lístky se musí uskladnit do začátku léta, kdy je jasmín v plném květu. Kvítky se sklízejí ještě uzavřené, uskladní se a počká se na večer, kdy se začnou otevírat a intenzivně vonět. Čajové lístky se rozprostřou a na ně jsou pokladeny rozkvetlé jasmínové květy, které se nechají přes noc a další den vymění za čerstvé. Tento proces trvá několik dní. Pracnější variantou je proces, kdy jsou čajové lístky uskladněny ve tkaných schránkách a pod nimi je zásobník, kam se sypou jasmínové květy. Ty jsou velmi často měněny, takto čaj získá jasmínové aroma. Nutno podotknout, že tato varianta se odrazí i na ceně. Jasmínové kvítky v čaji nezůstávají, vybírají se.

Zelený čaj sám o sobě má mnoho zdravotních pozitiv. Přidáním jasmínu získává další benefity. Například má uvolňující účinky, podobně jako levandule, mírní stres. Je pomocníkem při hubnutí. Má antioxidační účinek.

5fd3471bc0b18obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Je doporučován diabetikům a lidem trpící vysokou hladinou cholesterolu.

Povzbuzuje trávicí systém, zmírňuje trávicí potíže a dokáže zklidnit podrážděný žaludek. Má antibakteriální a čistící vlastnosti. Jasmín jako rostlina ovšem byl oblíbený i v magii dávných druidů, přidávali jej do rituálních číší, pro podporu duchovní lásky a k zajištění bohatství. Podle učení světoznámé čarodějky Dorren Virtue jasmín dodává pocit klidu a vyrovnanosti, a i z tohoto důvodu je již mnoho let uctíván i buddhistickými mnichy. Léčivá je však u jasmínu i jeho jemná a čarokrásná vůně, která dokáže působit na éterické úrovni a podpořit tak léčení, které nám (jak výše zmíněno) poskytuje jasmínový čaj.

Taky doufáte, že to momentální rozvolnění bude trvat dlouho? Že nás jen nenechají nadechnout, povyskočit si a zase zpět do izolace?

Je čas vánočních setkávání, tedy pardon, měl by být…