Dostat do dětí snídani, to je někdy nad lidské síly. Jenže tělo ji potřebuje, tím spíš, když se vyvíjí. Po celé noci je organismus vyčerpaný z vyživování životně důležitých orgánů a udržováním optimální tělesné teploty, takže potřebuje co nejrychleji načerpat energii. Proto by právě snídaně měla představovat až čtvrtinu celkového denního příjmu potravy. Když se tedy nenasnídáme, nutíme tělo sáhnout do rezerv, které si z toho důvodu začne pro jistotu tvořit ve větší míře. A na nadváhu je zaděláno! Děti jsou bez snídaně navíc unavené a rozhodně od nich nemůžeme očekávat, že podají dobré výkony.

Snídaně se vším všudy

Za ideální snídani považují výživoví specialisté směs sacharidů, vlákniny, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Toto všechno tělu dodá kombinace obilovin, mléčných výrobků a ovoce. Nesmíme ale zapomínat ani na pitný režim, tedy sklenku vody.

Obiloviny jako oves, kukuřice, pšenice a ječmen tvoří od nepaměti základní složku lidského jídelníčku. Prospívají nám, o to víc, pokud jsou celozrnné. Jen ty totiž obsahují celé zrno. Pokud jsou obilniny upravované, aby z nich vznikly „bílé“ produkty jako například bílý chléb, bílá rýže nebo těstoviny, vnější části obilniny jsou vyjmuté a používá se pouze střed. Zrno je tak ochuzeno o vrstvu bohatou na vlákninu.

  • Celozrnné obiloviny obsahují více vlákniny a složitých cukrů, díky nimž se energie do krve uvolňuje postupně, takže v těle déle vydrží. Proto máme delší dobu pocit sytosti.

Mléčné výrobky jsou komplexní potravinou obsahující téměř všechny nutričně významné makro i mikroživiny. Patří k nim zejména plnohodnotné bílkoviny, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny, a které jsou až z 95 % stravitelné. Mléko také obsahuje lehce stravitelný mléčný tuk a je nejbohatším zdrojem vitaminu A. Kromě toho je mléko významným zdrojem řady mikronutrientů s vysokou využitelností pro organismus. Je v něm zastoupen zejména vápník, hořčík, zinek, selen a tak dále. Vápník z mléka navíc dokáže lidský organismus velmi dobře využít, na rozdíl od rostlinných zdrojů vápníku. Vstřebatelnost vápníku v organismu podporuje například vitamin D. A právě mléko a mléčné výrobky jsou nejvýznamnějším zdrojem vitaminu D u dětí.
Ovoce obsahuje množství minerálních látek a vitaminů, ale také nezbytnou vlákninu. Každý den bychom si ho podle výživových specialistů měli dopřát pět kusů, ideálně v kombinaci se zeleninou, která by ale měla převažovat. Snídaně je tedy tím nejpříhodnějším okamžikem pro první kousek. Snažte se jíst ovoce a zeleninu podle ročního období. Je to přirozenější a vaše dítě bude mít také příležitost zjistit více o tom, jak krásná jsou jednotlivá roční období.

Jak to může vypadat v praxi?

Jednou z možností, jak vhodně poskládat chutnou a přitom vyváženou snídani, jsou cereálie s mlékem či jogurtem s ovocem. Děti ji nikdy neodmítnou a dodá jim přesně to, co potřebují. Dostatek sil nezbytných ke zvládnutí školních povinností i energii pro tělesný a duševní vývoj. Jen je třeba číst pozorně složení a vybrat ty nejlepší.

Chcete se dovědět více? Zavítejte na stránky www.cerealie.cz.

Reklama