ZENA2.jpg (225 KB)

Odpalované těsto není žádná věda, ale buďte pečliví a trpěliví. Nemusí se povést hned napoprvé. Dodržujte postup a čeká vás dokonalý domácí dezert. Věnečky jsme tentokrát vyzkoušeli podle oblíbeného pořadu Peče celá země. Sledujte ho?

Suroviny na těsto

  • 120 ml vody
  • 135 g mléka
  • 100 g másla
  • 13 g cukru krupice
  • 205 g hladké mouky
  • 275 g vejce (vejce je třeba zvážit, asi 5 a půl kusu)
  • 3 g soli

Postup

Do hrnce navážíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přivedeme k varu a zavaříme mouku. Za stálého míchání odpaříme asi 1–2 minuty. V mixéru s lopatkou vymícháme do studena. Vmícháme vejce. Hmotu popřípadě doředíme trochou vody.

Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm. Vložíme do vyhřáté trouby na 240 °C a stáhneme teplotu na 220 °C.

Po nabytí objemu stáhneme teplotu na 180 °C a dopečeme. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Čím věnečky naplnit?

Krém do věnečků může být libovolný a můžete si s ním hrát podle chuti. Nemusí to být jen sladká náplň. Víte, jak skvělé jsou mini věnečky s krémovou náplní z našlehaného sýra? Doplnit je můžete kousky lososa, šunkou, medvědím česnekem a takhle bych mohla pokračovat pěkně dlouho.

Slané věnečky jsou vlastně alternativou k chlebíčkům nebo jednohubkám.

Klasický máslový krém

  • 350 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g měkkého másla
  • 1 vanilkový lusk

Uvařte hustý pudink. Nechejte ho úplně vychladnout. Přidejte k němu měkké máslo a ochuťte cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku.

Na vysoké otáčky vyšlehejte. Pudink musí být opravdu studený, jinak se vám může krém srazit.

Karamelový krém

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g smetany ke šlehání (33 – 35 % tuku)
  • 250 g másla

Smetanu si v hrnci přiveďte k varu.

Do druhého hrnce dejte cukr. Zapněte plotnu, téměř naplno (na mé indukční varné desce stupeň 10 ze 14) a čekejte, až se cukr rozpustí. Doporučuji použít nerezový hrnec. Teflonový si touhle srandičkou můžete zničit. Cukr vám postupně pěkně zkaramelizuje.

Hlídejte si dvě věci. Abyste se neopařili (vřelým karamelem to fakt bolí!!!) a aby karamel nebyl moc tmavý – mohl by se spálit a zhořknul by.

Hotový karamel sundejte pryč z plotny a přidejte do něj asi lžíci másla. Promíchejte, až se obě složky spojí. Vraťte zpět na plotnu a míchejte při mírné teplotě. Pomalu přilévejte horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, až vznikne hladká karamelová hmota. Nechejte úplně vychladit.

Změklé máslo vyšlehejte spolu s vychlazeným karamelem. Šlehejte dlouho, okolo 8 minut.

Baví vás pečení? Pak si určitě pořiďte novinku od nakladatelství XYZ. Autorem je jeden z porotců pořadu Peče celá země: Josef Maršálek - Moderní česká cukrařina.

Dobrou chuť přeje Elly.

Perfektní a snadné moučníky

Kefírový koláč s kakaem

kolac.jpg (80 KB)

Voňaví skořicový šneci

DSC_0073.jpg (144 KB)

Kokosová buchta se smetanou

DSC_0424_1.jpg (70 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce, Jana Vítková

Reklama