Odpalované těsto není žádná věda, ale buďte pečliví a trpěliví. Nemusí se povést hned napoprvé. Dodržujte postup a čeká vás dokonalý domácí dezert. Věnečky jsme tentokrát vyzkoušeli podle oblíbeného pořadu Peče celá země. Sledujte ho?
Suroviny na těsto
- 120 ml vody
- 135 g mléka
- 100 g másla
- 13 g cukru krupice
- 205 g hladké mouky
- 275 g vejce (vejce je třeba zvážit, asi 5 a půl kusu)
- 3 g soli
Postup
Do hrnce navážíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přivedeme k varu a zavaříme mouku. Za stálého míchání odpaříme asi 1–2 minuty. V mixéru s lopatkou vymícháme do studena. Vmícháme vejce. Hmotu popřípadě doředíme trochou vody.
Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm. Vložíme do vyhřáté trouby na 240 °C a stáhneme teplotu na 220 °C.
Po nabytí objemu stáhneme teplotu na 180 °C a dopečeme. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Čím věnečky naplnit?
Krém do věnečků může být libovolný a můžete si s ním hrát podle chuti. Nemusí to být jen sladká náplň. Víte, jak skvělé jsou mini věnečky s krémovou náplní z našlehaného sýra? Doplnit je můžete kousky lososa, šunkou, medvědím česnekem a takhle bych mohla pokračovat pěkně dlouho.
Slané věnečky jsou vlastně alternativou k chlebíčkům nebo jednohubkám.
Klasický máslový krém
- 350 ml mléka
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 100 g moučkového cukru
- 100 g měkkého másla
- 1 vanilkový lusk
Uvařte hustý pudink. Nechejte ho úplně vychladnout. Přidejte k němu měkké máslo a ochuťte cukrem. Přidejte semínka z vanilkového lusku.
Na vysoké otáčky vyšlehejte. Pudink musí být opravdu studený, jinak se vám může krém srazit.
Karamelový krém
- 100 g krupicového cukru
- 100 g smetany ke šlehání (33 – 35 % tuku)
- 250 g másla
Smetanu si v hrnci přiveďte k varu.
Do druhého hrnce dejte cukr. Zapněte plotnu, téměř naplno (na mé indukční varné desce stupeň 10 ze 14) a čekejte, až se cukr rozpustí. Doporučuji použít nerezový hrnec. Teflonový si touhle srandičkou můžete zničit. Cukr vám postupně pěkně zkaramelizuje.
Hlídejte si dvě věci. Abyste se neopařili (vřelým karamelem to fakt bolí!!!) a aby karamel nebyl moc tmavý – mohl by se spálit a zhořknul by.
Hotový karamel sundejte pryč z plotny a přidejte do něj asi lžíci másla. Promíchejte, až se obě složky spojí. Vraťte zpět na plotnu a míchejte při mírné teplotě. Pomalu přilévejte horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, až vznikne hladká karamelová hmota. Nechejte úplně vychladit.
Změklé máslo vyšlehejte spolu s vychlazeným karamelem. Šlehejte dlouho, okolo 8 minut.
Baví vás pečení? Pak si určitě pořiďte novinku od nakladatelství XYZ. Autorem je jeden z porotců pořadu Peče celá země: Josef Maršálek - Moderní česká cukrařina.
Dobrou chuť přeje Elly.
Perfektní a snadné moučníky
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce, Jana Vítková
Nový komentář
Komentáře
Věnečky miluji, kefírový koláč jsem už pekla

Já tu smetanu svařenou s páleným cukrem přelévám přes sítko a máslo přidávám až potom. Když se mi zdá, že se cukr špatně rozpouští nebo se chce připalovat, přidám trochu teplé vody. Karamelový krém máme rádi, akorát můj muž ne. Věnečky vypadají pěkně.
Ty věnečky vypadají LUXUSNĚ!
všechno mňam...mňam