blobid0.pngFoto: Palírna U Zeleného stromu

Na 1 litr vaječného likéru budete potřebovat:

  • 300 ml smetany (30%)
  • 1 plechovku kondenzovaného mléka
  • 6 žloutků z domácích vajec
  • 1 vanilkový lusk
  • 70 ml Tuzemáku Objevitel

Postup přípravy:

Nejprve si připravte lahvičky, do kterých chcete hotový vaječný konak přelévat. Důkladně je vymyjte, nalijte do nich horkou vodu a nechte 10 minut stát. Vylijte vodu a obraťte lahvičku dnem vzhůru, aby vykapala.

V hrnci smíchejte smetanu, žloutky a kondenzované mléko. Prošlehejte a přidejte semínka z vanilkového lusku a promíchejte metličkou, dokud se směs krásně nespojí. Za stálého míchání pomalu zahřívejte na teplotu 85 °C. V žádném případě směs nevařte. Odstavte a nechte pozvolna vychladnout. Nakonec přilijte alkohol a promíchejte čistou metličkou. Přelijte do lahviček a uzavřete. Vaječný likér můžete konzumovat hned, nebo jej nechat pár dní v chladu, aby se veškeré ingredience dokonale propojily.

Nebo vyzkoušejte i jiné naše recepty na likéry: