tortelliny

Tortelliny jsou známé italské jídlo. Těstoviny s libovolnou náplní můžete koupit v obchodě už hotové a na vás je pouze přivést vodu k varu a nechat je vařit po dobu uvedenou na obalu. A koho to nebaví nebo má chuť na vlastní náplň, kterou v obchodě nesežene, ten si je může vyrobit podle našeho receptu.

Nebudeme vám lhát, že to bude rychlovka jako naházet polotovar do vody. Ale to určitě nikdo z vás nechce a trochu času domácím těstovinám obětujete.

Domácí tortelliny

400 g hladké mouky
4 vejce
trochu soli
2 lžíce olivového oleje

Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici asi dvě hodiny.
Mezitím si připravíme některou z náplní. Cokoliv máte rádi, všechno můžete naplnit do připraveného těsta.

  • mozzarella, čerstvá bazalka, sušená rajčata
  • čerstvé lesní houby
  • žampiony
  • špenát a ricotta
  • šunka
  • oblíbený sýr
  • mleté hovězí či vepřové maso
  • kuřecí maso
  • čerstvé bylinky
  • zelenina

Odpočinuté těsto rozválíme na plát tlustý asi 1 až 2 mm. Vykrajujeme kolečka, doprostřed dáme připravenou náplň. Okraje kolečka potřeme vodou, přitiskneme k sobě a rohy půlkruhu ohneme k sobě a stiskneme.
Házíme do vroucí osolené vody, ve které tortelliny vaříme asi 2 až 3 minut.

Podáváme s libovolnými omáčkami - smetanovou, bylinkovou, rajčatovou. Můžeme posypat sýrem.

Jednoduchá omáčky z nivy

aneb za tuhle „omáčku“ by nás Pohlreich hnal. :-)
Na másle lehce osmahneme najemno nakrájenou cibulku. Přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy. Chvíli mícháme a potom přidáme nivu, kterou necháme rozpustit. Zalijeme trochou smetany. Můžeme dochutit pepřem nebo čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť přeje elly.