Foto: Alena Kolaříková
Kolem domácích švestkových povidel koluje spoustu mýtů - třeba že je jejich příprava velmi náročná, že je budeme muset půl dne usilovně míchat, než dosáhneme potřebné konzistence nebo že nádobu, ve které budeme povidla vařit, můžeme rovnou vyhodit, kvůli připálené švestkové hmotě.
Je to tady, konečně dozrávají švestky i v našich končinách. Nyní je tedy ideální čas na jejich sklizeň. Pokud můžete, rozhodně si jich udělejte zásobu, protože se nejí pouze čerstvé, ale můžete je zamrazit, destilovat, sušit nebo například zavařit.
Jak poznat, že jsou švestky zralé?
Poznat zralou švestku není tak těžké. Jednoduše jsou zralé tehdy, pokud padají ze stromu, proto ta gravitace v titulku, která vás možná zmátla. Dalšími znameními zralosti jsou barva – zralá švestka je tmavě fialová až modrá s bělavým povlakem, který neznamená nic špatného, ba naopak je signálem šťavnatosti. Tento film si švestky zajišťují samy, aby se chránily před vnějšími vlivy a udržely se čerstvé a plné chuti. Zralá švestka je také hladká a měkká, ale zároveň pevná.
Foto: Alena Kolaříková
Povidla jsou vcelku jednoduchá záležitost. Jen je potřeba mít ten správný, léty osvědčený recept a pevně se držet postupu. Věřte, že u tradičních, českých produktů není třeba vymýšlet vymyšlené.
Suroviny
- 5 kg švestek (vypeckovaných a přepůlených)
- 1/2 kg cukru krystal
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 5 kusů tlučených hřebíčků
- 100 ml octa
Postup
Švestky rozpůlíme, vypeckujeme a důkladně omyjeme. Takto připravené švestky pomeleme na masovém mlýnku (nejlépe na vložce s většími otvory) a vložíme do pekáče nebo většího hrnce. K pomletým švestkám vmícháme všechny výše uvedené suroviny, přikryjeme čistou utěrkou a necháme 12 hodin odstát na chladném místě.
Foto: Alena Kolaříková
Druhý den nádobu opatrně přeneseme, vložíme do trouby a pečeme ve vyhřáté troubě na 150°C přibližně 8 hodin.
Po každých 2 hodinách pečení švestkovou hmotu zamíchejte, ale jen lehce po povrchu, aby se rovnoměrně propékala. Více však NEMÍCHEJTE, jinak by se švestky připálily.
Původní množství by se na konci pečení mělo zredukovat přibližně na polovinu. Po upečení se povidla promíchají a plní do sklenic.
Odpeckování sice zabere nějakou tu minutku a pečení trvá pár hodin, ale pokud tyto povidla jednou vyzkoušíte, nebudete chtít jiná! Ve mě povidla vyvolávají vzpomínku z dětství, když mi babička chystala na snídani pořádný krajíc chleba s velkou dávkou tvarohu a hromadou domácích švestkových povidel.
Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
