Domácí sirup na svařené víno není žádná velká věda. Jediný úkol, který vám dáme, je nepřipálit karamel. Potom už jde všechno jako po másle. Sirup doporučujeme skladovat v lednici. Vypije se celkem rychle, uvidíte. Když máte chuť na svařák, tak jen ohřejte trochu vína, přidáte do něj podle chuti ovoce, kdo chce, tak i kapku rumu a svůj domácí sirup.
Suroviny
- 1 kg Korunního cukru hnědého
- 1 l vody
- 30 g badyánových hvězdiček
- 25 g hřebíčku
- 30 g celé skořice
- 5 g nové koření
- 2 lžíce sušené pomerančové kůry
- 1 celý citron
- 1 celý pomeranče
Postup
Cukr v co největším hrnci, který najdete, nasucho zkaramelizujete dozlatova. Nečekejte na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Zalijte vodou (pozor, ať se přitom neopaříte a nespálíte) a nechte už jen mírně povařit, dokud se karamel nerozpustí. Buďte trpěliví, pokud jste při míchání karamelu nadělali nějaké hrudky, budou se rozpouštět déle. Ale rozpustí se, nebojte.
Přidejte koření a pomeranč s citronem, nakrájené na kousky. 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.
Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy.
Co s vyvařeným kořením?
Je mi líto vyvařené koření vyhodit, protože ještě stále voní a ochucuje. Proto ho vrátím zpátky do hrnce, kde se vařil sirup. Je ještě obalené sirupem, stejně jako hrnec. A zaliji ho 1 litrem červeného nebo bílého vína. Nechám přes noc odstát a na druhý den zahřeji, přidám podle potřeby ještě trochu cukru a první svařák je na světě.
Ani dál nemusíte koření vyhazovat. Mám pro něj ještě další využití. Koření opláchněte a použijte ho při přípravě zázvorového likéru.
Recy využití do třetice? Ano, i to pro vás mám...
Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu. Na adventní věnec nebo něco podobného.
Co dál se sirupem?
Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína – bílého nebo červeného – a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.
Krásný advent přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Mám ráda víno svařené s kořením, sladím ho jen tomu mému.
Máme rádi punč i svařáček
Včera jsem dělala zázvorový likér, prevence proti bacilům.
Svařené víno to je právě proto, že se to víno svaří se všemi ingrediencemi a částečně se zredukuje. To nikdy nemůže ohřáté víno se sirupem nahradit.
super nápad
vyzkouším, u nás se říká - čas vánoční, čas punčový, takže uplatnění bude mít hned jak přijde nějaká návštěva.