DSC_0362.jpg (111 KB)

Domácí sirup na svařené víno není žádná velká věda. Jediný úkol, který vám dáme, je nepřipálit karamel. Potom už jde všechno jako po másle. Sirup doporučujeme skladovat v lednici. Vypije se celkem rychle, uvidíte. Když máte chuť na svařák, tak jen ohřejte trochu vína, přidáte do něj podle chuti ovoce, kdo chce, tak i kapku rumu a svůj domácí sirup.

Suroviny

  • 1 kg Korunního cukru hnědého
  • 1 l vody
  • 30 g badyánových hvězdiček
  • 25 g hřebíčku
  • 30 g celé skořice
  • 5 g nové koření
  • 2 lžíce sušené pomerančové kůry
  • 1 celý citron
  • 1 celý pomeranče

DSC_0407.jpg (99 KB)

Postup

Cukr v co největším hrnci, který najdete, nasucho zkaramelizujete dozlatova. Nečekejte na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Zalijte vodou (pozor, ať se přitom neopaříte a nespálíte) a nechte už jen mírně povařit, dokud se karamel nerozpustí. Buďte trpěliví, pokud jste při míchání karamelu nadělali nějaké hrudky, budou se rozpouštět déle. Ale rozpustí se, nebojte.

Přidejte koření a pomeranč s citronem, nakrájené na kousky. 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.

Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy.

DSC_0419.jpg (110 KB)

Co s vyvařeným kořením?

Je mi líto vyvařené koření vyhodit, protože ještě stále voní a ochucuje. Proto ho vrátím zpátky do hrnce, kde se vařil sirup. Je ještě obalené sirupem, stejně jako hrnec. A zaliji ho 1 litrem červeného nebo bílého vína. Nechám přes noc odstát a na druhý den zahřeji, přidám podle potřeby ještě trochu cukru a první svařák je na světě.

Ani dál nemusíte koření vyhazovat. Mám pro něj ještě další využití. Koření opláchněte a použijte ho při přípravě zázvorového likéru.

Recy využití do třetice? Ano, i to pro vás mám...

Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu. Na adventní věnec nebo něco podobného.

Co dál se sirupem?

Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína – bílého nebo červeného – a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.

Krásný advent přeje Elly.

CZ_modre_bez_pozadi.png (82 KB)

Reklama