Foto: Alena Kolaříková
Podle našeho receptu upečte 24 rohlíků, které jsou velké zhruba jako dlaň. Kdo chce větší rohlíky, rozdělí jen na 12 kousků. Rohlíky můžete mít zahnuté, jako my nebo rovné. Jak máte chuť.
Suroviny
- 500 ml vlažné vody
- 42 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
- 1 lžička cukru moučka
- 400 – 450 g polohrubé mouky
- 400 g hladké mouky
- 90 g sádla (můžete nahradit máslem)
- 2 lžičky soli
na potření
- 1 vejce
- na posypání
- hrubá sůl, kmín, černucha, mák…
Foto: Alena Kolaříková
Postup
Ideální je pro přípravu těsta použít robota s hnětacím hákem.
Do mísy robota nalijte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Tady nechejte odpočívat, dokud na vodě nebudou bubliny z droždí.
Až vzejde kvásek, přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, dalších 50 g polohrubé máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.
Robotem vypracujete pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynou hodinu.
Potom těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 výsečí. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku a stočte. Ale klidně můžete nechat i rovné rohlíky. Kdo chce rohlíky větší, rozdělí těsto pouze na 2 díly po 6 výsečích.
Rohlíky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte ještě nakynout. Zhruba půl hodiny, 40 minut.
Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejce a posypejte mákem, kmínem, hrubou solí, černuchou.
Pečte dozlatova, bude to trvat zhruba 15 minut a kousek. Podle vaší trouby.
Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout… aspoň trochu… protože vlažné jsou nejlepší .
Dobrou chuť přeje Elly.
Dokonalé domácí pečivo
Foto: Darina Egerová
Foto: Alena Kolaříková
Nejlepší bagety podle Maškrtnice
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
včera jsem je pekla,všem doma chutnaly
mňam ..vyzkouším
Určitě vyzkouším, už mám na ně chuť.
taky občas různé pečivo upeču - nejlepší je vyndané z trouby a schládnuté - mňam
Dělám většinou jen bochánky, jsou nejjednodušší. Nejlepší jsou se sušenými rajčaty.
Všechny vypadají úžasně
A chuť bude určitě ještě úžasnější
Nejvíc mě zaujaly celozrnné s vločkami
určitě někdy vyzkouším