3.jpg (149 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Podle našeho receptu upečte 24 rohlíků, které jsou velké zhruba jako dlaň. Kdo chce větší rohlíky, rozdělí jen na 12 kousků. Rohlíky můžete mít zahnuté, jako my nebo rovné. Jak máte chuť.

Suroviny

  • 500 ml vlažné vody
  • 42 g čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
  • 1 lžička cukru moučka
  • 400 – 450 g polohrubé mouky
  • 400 g hladké mouky
  • 90 g sádla (můžete nahradit máslem)
  • 2 lžičky soli

na potření

  • 1 vejce
  • na posypání
  • hrubá sůl, kmín, černucha, mák…

1.jpg (416 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Ideální je pro přípravu těsta použít robota s hnětacím hákem.

Do mísy robota nalijte vlažnou vodu. Ve vodě rozmíchejte cukr a nadrobte do ní droždí. Mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Tady nechejte odpočívat, dokud na vodě nebudou bubliny z droždí.

Až vzejde kvásek, přidejte zbylé suroviny. Obě mouky jen po 400 g, dalších 50 g polohrubé máte do rezervy, kdyby se těsto lepilo.

Robotem vypracujete pevné, nelepivé těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechejte na teplém místě kynou hodinu.

Potom těsto vyklopte a rozdělte na 4 zhruba stejné díly. Každý díl vyválejte na kruh a ten rozdělte na 6 výsečí. Každou výseč smotejte do tvaru rohlíku a stočte. Ale klidně můžete nechat i rovné rohlíky. Kdo chce rohlíky větší, rozdělí těsto pouze na 2 díly po 6 výsečích.

Rohlíky skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte ještě nakynout. Zhruba půl hodiny, 40 minut.

Troubu předehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vejce a posypejte mákem, kmínem, hrubou solí, černuchou.
Pečte dozlatova, bude to trvat zhruba 15 minut a kousek. Podle vaší trouby.

Vyndejte na rošt a nechejte vychladnout… aspoň trochu… protože vlažné jsou nejlepší .

Dobrou chuť přeje Elly.

Dokonalé domácí pečivo

Křupavé domácí rohlíky

1rohl.jpg (74 KB)

Foto: Darina Egerová

Celozrnné rohlíky s vločkami

2rohl.jpg (107 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Nejlepší bagety podle Maškrtnice

3rohl.jpg (85 KB)

Foto: Alena Kolaříková