648c36a6de343obrazek.jpg

Když ho totiž promícháte s omáčkou z jablečného octa, získáte neobyčejný základ na pizzu. Pak stačí na křupavé vláčné těsto přidat už jen zeleninu a sýr. Příprava je opravdu velmi jednoduchá.

Jablečný ocet svou výraznější ostřejší chutí se šťavnatými jablečnými podtóny dodá jídlu šmrnc. Skvěle se hodí na marinády, především vepřového masa, ale využít ho můžete také na zeleninu nebo do salátových dresinků či zálivek.

Kromě skvělé chuti má také spoustu jiných benefitů. Přispívá k lepší funkci metabolismu, způsobuje intenzivnější spalování díky tomu, že pektin v něm obsažený zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. Hraje též významnou roli při snižování hladiny cholesterolu.

Ostatně octů je několik druhů. Víte, který na co použít? Zde je malý rádce.

Na 2-3 pizzy potřebujete:

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • sušené droždí
  • špetku soli a cukru
  • 200-220 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje

Omáčka

  • 2-3 lžíce Bzeneckého jablečného octa
  • 250 g kvalitního kečupu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce tekutého kouře nebo lžička uzené papriky
  • lžičku cukru

Dokončení

  • 250 g pečeného kuřecího masa
  • 200 g kukuřici
  • červenou cibuli
  • 300 g mozzarelly

648c36c9ea7c4blobid0.jpg

Příprava:

  1. Nejdříve si připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku, droždí, cukr a sůl. K této směsi přilijeme vodu a olej a uhněteme hladké pružné těsto. Dáváme pozor, abychom vodu přidávali postupně, každá mouka totiž saje jinak.
  2. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple alespoň hodinu nakynout. Nakynuté těsto rozdělíme na dvě nebo tři části. Na pomoučené ploše ho nejdříve rozválíme a poté rukama vytáhneme do tenké placky s vyšším okrajem. Takto připravené těsto dáme na pečicí papír.
  3. Teď si připravíme BBQ omáčku. V misce promícháme jablečný ocet, kečup, sójovku, tekutý kouř nebo uzenou papriku a cukr. Hotovou omáčku smícháme s natrhaným kuřetem a rozdělíme na jednotlivé pizzy.
  4. Troubu předehřejeme na 250°C (pokud vaše kuchyň disponuje kamenem, tím lépe, nechejte ho rozehřát hned na začátku). Pizzy pečeme každou zvlášť asi 10 minut. Na závěr na každou pizzu rozložíme kukuřici, cibuli na měsíčky a mozzarellu a necháme dopéct asi 3 minuty, až se sýr rozteče.

Dobrou chuť!

Inspiraci na spoustu receptů s jablečným octem najdete na blogu Milujemeocet.cz.
648c36e008bafobrazek.jpg