Jak se vyvarovat základních chyb a upéci chleba jsme si povídali minule, dneska vám naservíruji něco málo neobvyklých laskomin z domácí pekárny...
Jako první třeba jeden ne příliš klasický chléb, ale spíš takový pochoutkový…
Olivový chléb
½ čajové lžičky kvasnic nebo polovina kostky
400 g hladké světlé mouky
1 polévková lžíce cukru
15 g másla či odpovídající množství olivového oleje
1 ½ polévkové lžíce sušeného mléka
1 čajové lžička soli
2 čajové lžičky oregana
280 ml vody
75 g jemně nasekaných papriček nebo sušených rajčat
50 g nasekaných oliv
Lze přidat ještě semínka (len, sezam, slunečnice – po jedné polévkové lžíci)
Co třeba mazanec nebo vánočka?
I sladké kynuté těsto lze úspěšně péci v pekárně. A jestli jste ještě nikdy nepekla mazanec nebo vánočku, pak se toho od dnešního dne rozhodně bát nemusíte…
Do tohoto kynutého těsta používáme polohrubou mouku. Stejně tak ji lze použít do těsta na knedlíky, do obyčejných chlebů používáme jen hladkou mouku.
Mazanec nebo vánočka (prostě sladké kynuté těsto)
23 ml mléka
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
60 g cukru
120 g rozpuštěného másla
2 žloutky
2 sáčky vanilkového cukru
Rozinky, kandované ovoce 30-100 g podle chuti
½ lžičky soli
2 lžičky sušené citronové kůry
I klasické třené nebo bábovkové těsto lze vytvořit…
Znáte třeba tu bábovku bez mouky?
Pudinková bábovka (chutná jako proslulá babeta)
4 vejce
4 pudinky
1 sklenice oleje (200 ml)
1 sklenka cukru, případně vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
Necháme promíchávat na programu míchacím nebo dortovém asi ¼ hodiny, pak zrušíme, přepneme na pečení a pečeme asi 1 hodinu či až 1 hodinu a 10 minut. Ke konci hlídáme, až bude pečivo růžové, vypínáme.
Nejen sladkým je živ člověk, a tak je tu i něco pro masožravce…
Co třeba sekaná?
Zde jsem našla několik rozporuplných názorů. Někdo si to nemůže vynachválit, jinému vadí poměrně dlouhá doba pečení a přece jen náročnost čištění nádoby po pečení.
Do domácí pekárny chleba lze totiž naložit mleté maso a všechny vaše oblíbené ingredience a nechat promíchat v programu, který připravuje těsto. Když je vše hotovo, program přerušíte a nastavíte pečení. Předtím do ní můžete zapracovat vajíčko, párek, okurku nebo cokoliv jiného, co se bude hezky vyjímat na řezu. Peče se zhruba 1 hodinu, někde je uváděno až 1,5 hodiny. Nejlépe je sekanou po hodině zkontrolovat, a když se vám zdá dobře upečená, program přerušit.
Takže shrnuto:
Výhody:
- sekaná je šťavnatá, protože nedochází k úbytku páry, je lepší než z trouby
- výhodou je i snadné vpracování vajíčka či jiné mozaikotvorné přísady, ale v tom by neměl být problém ani při klasickém pečení.
Nevýhody:
- mastné páry, které unikají při pečení, mohou znečistit celou pekárnu, kterou je poté třeba otírat
- aroma česneku nebo jiných přísad některým lidem může vadit, protože prý trvá delší dobu, než nádoba vyčichne. Jiní však tento problém vůbec nezmiňují
- složitější je čištění, zatímco při pečení pečiva je forma takřka čistá, sekaná je přece jenom mastná.
A co třeba džem?
Některé pekárny mají program na výrobu džemu. Příprava je stejná jako u klasického vaření v hrnci, názory a zkušenosti se však různí. Někomu vyhovuje to, že se o marmeládu nemusí starat. Jinému vadí to, že pěnivé druhy ovoce (jahody) mohou vyběhnout, a to je pak znečištěná celá pekárna včetně topných těles.
Při klasické přípravě džemu v hrnci je příprava také kratší. Intenzivnější, ale kratší.
Máte nějaké další zkušenosti?
Nový komentář
Komentáře
Suzanne: já teda peču v troubě, na sporáku akorát vařím nebo smažím...
Vivian: a co by se na něm dělalo?
...i když...
...
hned vedle sporáku
...proč ne
To je opravdu vynikající!
Helena Bečicová: copak na sporáku se peče?
Bellana: Na nudle a vše ostatni mám horkovzdušnou troubu udělám v ni skoro všechno - kromě chleba.
Queen Elle: malý chleba i o vikendu kupuji v Kauflandu rovnou teplý z kameného pece - vynikajíci.
Henri: proč mám z tebe pocit, že jsi ustavičně v opozici
Oprava: 230 ml mléka, omlouvám se
To složitější čištění po sekané je bráno jako složitější, protože po chlebu občas stačí jen vytření suchým ubrouskem a po sekané je přece jen třeba vzít vodu.
gabika: celá zrna? POkud pečeš celozrné, pak je potřeba dát do těsta podíl octa (asi 1 lžíci) aby se to lépe pojilo. Asi jich nesmí být moc, pokud tam dáš 3-4 lžice celých zrn, tak si myslím, že by to mohlo být podobné jako přídavek slunečnicových semínek, tedy jako zpestření.
Tak kolik toho mleka prijde do toho testa na vanocku?????
Meander: já neznám remosku (z praxe
)
, my jsme velká rodina. Když udělám k čerstvému domácímu chlebu rybí pomazánku, tak se za ním jen zapráší. A ještě mi řeknou, že to mám za trest, že peču tak dobrý chleba. Ale jednou jsem upekla v pekárně krychličku, vzala ho tchýni, která už je sama a řekla, že ho jedla tři dny.
Queen Elle: jasně
Bellana: Aj, sorry, nečtu diskuse zpět... Fakt je, že kdo nezná remosku, je něco jako mimozemšťan.
Meander: I o bravosce, ale s tou nikdo v mém okolí není spokojený, má prý nekvalitní povrch. Zatímco pekárnu ještě nemá nikdo, tak se ptám tady. Tož tak.
Meander: určitě slyšela, ale píše, že remoska jí odešla spolu s dětmi
Bellana: Už jsi slyšela o remosce?
Dása: Fakt né? To je ale škoda
Myslela jsem spíš takové věci jako zapečené nudle - manžel je rád, já ne, takže zapínat kvůli nim troubu se mi nechce, francouzské brambory a tak. No, tak to asi není spotřebič pro mě a budu se muset pohlédnout po jiném.
Pekárnu mě "donutila" koupit bezlepková dieta.V normální troubě se mi chleba nedařil upéct.No a od té doby na ní nedám dopustit a peču vše co je jen možné, někdy si pouze nechám udělat těsto.Do pekárny nachystám suroviny a už se nestarám, vše se dělá samo.
Bellana: králíka v domácí pekárně na chleba fakt neupečeš
Ráda bych se zeptala: jde domácí pekárnu používat místo remosky? Spolu s dětmi odešla i remoska, tak teď přemýšlím, co na její místo a takový kombinovaný spotřebič by se mi hodil.
puca: mám pekárnu, takže můžu srovnávat a přiznám, že raději peču v normální troubě. Když dělám chleba, tak minimálně kilový (nevím jestli už jsou větší, ale z naší vypadne půlkilová kostička), zadělám za chvilku, rovnou to mrsknu na plech, ten dám na sporák, kde už zahřívám troubu, nakyne, potřu vodou, mrsknu do trouby a za hodinu mám chleba, co vypadá jako chleba
.
Propracovávání těsta je krásná práce, moc ráda se s ním vymazlím. A je to taky posilka
. No, ale když ení čas, je pekárna asi fajn. Mám zatím jen jednoho raubíře a peču, když spinká. Milujem špaldový chleba.