Chuť k výrobě domácí paštiky se mě drží už celkem dlouho. Vznikla asi ve stejné době jako touha vyrobit si vlastní šunku. I když jsem si bleskurychle zakoupila šunkovar, ještě jsem se k tomu samozřejmě nedostala. Paštika však o víkendu konečně vyzkoušena byla. A povedla se na jedničku s hvězdičkou, všichni testující hosté (hladoví chlapi po tenisovém turnaji) si pošmákli a po paštice se jen zaprášilo.
I když měla drobné vady na kráse, tak pouze kosmetické. Rozpadala se. Myslela jsem, že něco bylo špatně při výrobě, ale ne. Bylo to pouze tím, že paštiku jsme jedli zatepla, nestihla vychladnout a pořádně zatuhnout a propojit se. Kousek, který nám zůstal, jsme do druhého dne dali do lednice a na snídani už byla paštika klasického vzhledu - pevná, která se dala ukrojit a namazat.
Použila jsem minimum suroviny a nijak složitě jsem paštiku nedochucovala. Ale samozřejmě že si můžete hrát s kořením a nejrůznějšími přísadami. Tato nejjednodušší verze paštiky mě vyšla na 60 Kč (játra) + 45 Kč (bůček) + 8 Kč (smetana) + nějaké drobné za zbylé suroviny. To se přece vyplatí, ne?
Suroviny
1 kg vepřových jater
0,5 kg bůčku
anglická slanina nakrájená na plátky
sůl a pepř
100 ml smetany
2 hrsti sušených švestek
3 stroužky česneku
Postup
Játra i bůček nakrájíme na drobné kostičky, prosolíme a ochutíme čerstvě mletým pepřem. Důkladně promícháme a necháme do druhého dne v lednici.
Na druhý den dáme do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečeme dokud játra nezměknou.
Vytáhneme z trouby, necháme vychladnout a rozmixujeme tyčovým mixérem. To, jestli směs umixujete dohladka, nebo necháte hrubější, je na vás. Já jsem vzala asi tři čtvrtě směsi a rozmixovala ji dohladka a zbytek nahrubo, aby v paštice byly velké kusy jater.
Přidáme švestky, které jsme nasekali na menší kousky, a propasírovaný česnek. Nakonec promícháme spolu se smetanou. Kdo chce, může přidat i oblíbené bylinky, skvěle se hodí tymián.
Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky anglické slaniny tak, aby se překrývaly. Do takto připravené formy potom nalijeme masovou směs a důkladně utlačíme a zarovnáme.
Paštiku vložíme do pekáče s vodou, která dosahuje do poloviny formy. Troubu zapneme na 160 °C a pečeme -vaříme 2 hodiny.
Důležité je nechat hotovou paštiku opravdu dobře vychladit. Nejprve navolno, poté v lednici. Jinak se paštika drolí a sype, nejde pěkně ukrojit.
Vynikajícím doplňkem k této paštice je podzimní čatní a chléb bez hnětení.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Určitě to bude dobrota, recept opsán, vyzkoušíme
super
musilovahana — #36 ano, dělá se i ze syrových jater...
My jsme dělali ze syrových jater.
Zkusím. Zatím jsem dělala z kuřecích nebo husích jater rychlopaštiku. Taky velice oblíbená.
udělám
mňam
i já dělávala, ted už néé
Trefa:taky uz jsem je skousela delat.kdyz nas bylo vice.ale ted kdyz jsem sama tak ji nedelam.
Také jsem jí už dělala
Šunku už jsem dělala, paštiku zatím ne.
Taky paštiky nemusím,ale vypadá moc hezky
PAŠTIKY NEMUSÍM, ALE TUHLE BYCH VYZKOUŠELA ...
Tak to jsem nejedla nikdy.
vypadá úžasně
to jsem zatím nezkoušela
femme — #21 děti tomu nerozumí
elly — #18 ten jsem taky zkusila, ale děti ho vycvrnkávaly
já teda dělám trošku jinou, ale základ je stejný-ale ty játra nepeču ,zdá se mi to pak jak drtiny, peču jen ten bůček s cibulí a pak to všechno dohromady namixuju. Do toho mého receptu patří ještě vejce, ty taky přihodím do mixeru a paštika je pak krásně krémová
. Ale já jí dávám do skleniček a zavařuju, když už se s tím člověk patlá