Dáváte si ke snídani rádi müsli s mlékem nebo jogurtem? A také vám kupované müsli ne vždycky vyhovuje svým složením nebo tím jak moc je sladké? Vyrobte si vlastní. Není to žádná velká věda. Hlavní je, že si do něj namícháte přesně to, co máte vy a vaše rodina rádi.
5bbc8452a9de0obrazek.png

Suroviny

  • 500 g vloček (ovesné nebo směs více druhů)
  • 300 g ořechů a semínek (mix mandlí, lískových, pekanů, vlašských, dýňová semínka, slunečnicová semínka...)
  • můžou být i další přísady jako jsou kokosové lupínky, sušené ovoce...
  • 100 g kokosového oleje
  • 50 g másla
  • 150 g medu (může být napůl se třtinovým cukrem)
  • 100 g javorového sirupu
  • špetka soli


Postup

Máslo, med, kokosový olej a javorový sirup dejte do hrnce a zahřejte. Promíchávejte, dokud nebudou všechny suroviny tekuté a spojí se do jedné.

Ve velké míse smíchejte vločky, ořechy (ty můžete nasekat), semínka a další zvolené přísady. Tekutou směsí tuto sypkou část zalijte a důkladně promíchejte. Kdo chce, může ještě přidat nějaké koření - špetku skořice, vanilku, tonka fazole...

Plechy vyložte pečícím papírem a připravenou směs na ně rozetřete v nižší vrstvě. 

Pečte v troubě předehřáté na 170 °C. Pečte asi dvacet minut a mezitím několikrát promíchejte. 

Po upečení vyndejte z trouby, a když müsli chládne, občas opět promíchejte. Až je müsli úplně chladné, můžete přidat ještě nasekanou čokoládu.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zdravé mlsání na našem magazínu

Domácí müsli tyčinky

musli1.jpg (99 KB)

Domácí pečené müsli

domacimusli.jpg (44 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama