Zavolejte děti k sobě do kuchyně a za jejich vydatné pomoci vyrobte výbornou a zdravou svačinku. Müsli můžete křupat jen tak nasucho, místo brambůrek, nebo nasypat do bílého jogurtu či do mléka. Dětem bude určitě chutnat o to více, že se můžou podílet na jeho přípravě a sami si určit, které suroviny použijete.
Co je to vlastně müsli?
Snídaně nebo svačina z obilovin, kde základem jsou ovesné vločky. Přidávají se nejrůznější druhy ovoce, ořechů, semínek a pochutin. Příprava domácího müsli je nenáročná, a pokud si uděláte velké zásoby, vydrží vám, skladované v suchu, velice dlouho.
Vločky
Nejvhodnější pro přípravu jsou ovesné vločky. Jsou bohaté na nutriční látky, dodávají energii a obsahují velké množství vlákniny. V obchodě si vybere vločky hrubší nebo jemnější, záleží na vaší chuti.
Použít můžete také vločky z ječmene, pšenice či žita. Můžete je do müsli použít jako doplňkové k vločkám ovesným.
Ořechy
Nejchutnější jsou do müsli ořechy vlašské, lískové, kešu, mandle, para ořechy i arašidy.
Semínka
Obsahují tuk, který je prospěšný pro lidské tělo, vitaminy a minerální látky. Stejně jako ovesné vločky obsahují hodně vlákniny a působí proto příznivě na zažívání. Vyzkoušejte slunečnicová, dýňová, sezamová či lněná semínka. Do každé porce jich stačí nasypat trošku.
Ovoce
Ovoce by nemělo v müsli chybět. Sušené hrozinky, sušené banány či brusinky mu dodají výbornou chuť. Kdo chce, sušené ovoce vynechá a raději müsli při konzumaci doplní ovocem čerstvým - jablky, banány, jahodami...
Co ještě?
Pro doplnění můžeme přidat do müsli kousky čokolády, med, skořici, javorový sirup nebo třeba nastrouhaný kokos.
ZAPÉKANÉ MÜSLI
výběr z předchozích surovin
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
A teď přichází chvíle pro naše děti. Všechny suroviny, spolu s dětmi, vsypeme do velké mísy. Ořechy můžeme trochu nasekat (ale také nemusíme). Necháme děti důkladně promíchat a vlijeme do nich slazené kondenzované mléko. To je poměrně dost sladké, takže už necukrujeme.
Tuto směs přemístíme na plech a pečeme při střední nebo nižší teplotě. Promícháváme, aby se nám netvořily hrudky a aby se směs nepřipálila.
Podáváme s jogurtem, mlékem, kysanou smetanou, tvarohem, čersvým ovocem nebo jen tak nasucho.
Pokud chceme opravdu zdravou variantu, tak vynecháme slazené mléko, suroviny pouze důkladně promícháme a necháme v troubě lehce zapéct.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
opražené vločky na másle s cukrem taky dobré
místo kondenz.mléka můžeme dát med a máme hned zdravější variantu
děláváme...mňam.
JankaAnna — #6 Mezi námi můžeš klidně říkat synovi, my to pochopíme.
JankaAnna — #6 kondenzované mléko můžete klidně vynechat. Píšeme to i v článku.
bože, tím kondenzovaným mlékem jste tomu dali tečku:( !!! Teď už bych to nejedla, teď už to pozbývá na stravitelnosti a nutričně kvalitních vlastnostech jídla (pochutinky), kterou bych snědla já, natož dala svému raráškovi. Ovesné mléko (sojové, kokosové, kukuřičné) s medem nebo agáve (polysacharidy) jsou podstatně kvalitnějšími surovinami. Vřele doporučuji.
A nebo zapečené jen na chrumkavo, jak píšete ke konci:). Našeho raráška baví víc promíchávat s mlékem, takové to hatlála-patlála:).
wich — #4 Kruci, teď vidím tu hrubici
Nechápu.
multistrada — #3 Taky takhle zapékám. Ale nějak my ty z obchodu chutnají víc. No marné
A zkoušela jsi to podle receptu Hanky Michopulu? Já zas musli nikdy moc nemusela, ale tohle ted dělám docela často. Dává se tam máslo, med a hnědý cukr... vločky a vlastně co chceš, pak se zapéká. Je vynikající a také "olepené", navíc člověk ví, co si tam nasypal.
Jsem hrozná, ale ačkoli si doma müsli vyrábíme mě prostě to z obchodu, olepené medem a čokoládou, chutná nejvíc
ty děti máme vsypat do mísy?