domácí musli

Mlsání může být i zdravé. Hlavně tehdy, když si ho připravíte sami doma a z kvalitních surovin. Třeba takové müsli tyčinky. Ideální svačinka, výborná pochoutka. V našem receptu z mandlí, datlí, opečených vloček a arašídového nebo mandlového másla. Nezní to skvěle?

Všichni rádi mlsají. Nebo - téměř všichni. V oblibě jsou sladkosti zdravé - z oříšků, datlí, ovesných vloček, kvalitní čokolády, medu. A není vůbec těžké je připravit doma.

Na náš snadný recept vám stačí 5 surovin!

  1. Datle - použila jsem druh Medjool. Velice šťavnaté, chutné. Patří k nejkvalitnějším datlím.
  2. Med - kdo má možnost, určitě by měl použít med od osvědčeného včelaře. V supermarketech bohužel můžete narazit také na nekvalitní med.
  3. Oříškové máslo - velký výběr je v supermarketech, ale i u menších prodejců, především ve zdravé výživě. Já všechna oříšková másla nakupuji na Nutspread.cz, kde mají velký výběr i netradičních kombinací.
  4. Ovesné vločky - používám vločky v bio kvalitně, takové, které jsou v sáčku velké, nerozmělněné.
  5. Mandle, arašídy a jiné oříšky - cena některých ořechů na trhu je poměrně vysoká. Proto se snažím kupovat velké balení, třeba na eshopu Ráj oříšků.cz, v Makru nebo používat ořechy domácí - vlašské. Ty jsou ideální, protože je právě teď jejich sezona.

Suroviny

  • 1 hrnek datlí
  • 1/4 hrnku medu
  • 1/4 hrnku arašídového másla
  • 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí nebo arašídů (případně směs těchto ořechů nebo jiné ořechy)

Postup

Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzduch. Na velkých plech vysypejte vločky a také nasekané ořechy. Ty by měly být posekané částečně nahrubo a najemno. Používám k tomu mixovací nádobku k tyčovému mixéru. Na plechu ořechy promíchejte s vločkami a pečte 15 minut ve středu trouby.

Med smíchejte s arašídovým máslem a dejte na chvíli do trouby k vločkám a oříškům. Směs se zahřeje a rozpustí.

Datle rozmixujte na mazlavou hmotu.

V misce smíchejte všechny připravené suroviny dohromady. Tím vytvoříte směs na tyčinky.

domácí musli tyčinky

Nižší misku o rozměru zhruba 23 x 30 cm vyložte potravinářskou fólií. Do ní roztáhněte směs a uhlaďte.

Dejte do lednice, alespoň na hodinu, ztuhnout. Poté nakrájejte na kousky, velké asi tak jako müsli tyčinky z obchodu. Nebo na kostičky.

Skladovat můžete ve vzduchotěsné nádobě nebo v lednici.

Dobrou chuťpřeje Elly.

Čtěte také