Mlsání může být i zdravé. Hlavně tehdy, když si ho připravíte sami doma a z kvalitních surovin. Třeba takové müsli tyčinky. Ideální svačinka, výborná pochoutka. V našem receptu z mandlí, datlí, opečených vloček a arašídového nebo mandlového másla. Nezní to skvěle?
Všichni rádi mlsají. Nebo - téměř všichni. V oblibě jsou sladkosti zdravé - z oříšků, datlí, ovesných vloček, kvalitní čokolády, medu. A není vůbec těžké je připravit doma.
Na náš snadný recept vám stačí 5 surovin!
- Datle - použila jsem druh Medjool. Velice šťavnaté, chutné. Patří k nejkvalitnějším datlím.
- Med - kdo má možnost, určitě by měl použít med od osvědčeného včelaře. V supermarketech bohužel můžete narazit také na nekvalitní med.
- Oříškové máslo - velký výběr je v supermarketech, ale i u menších prodejců, především ve zdravé výživě. Já všechna oříšková másla nakupuji na Nutspread.cz, kde mají velký výběr i netradičních kombinací.
- Ovesné vločky - používám vločky v bio kvalitně, takové, které jsou v sáčku velké, nerozmělněné.
- Mandle, arašídy a jiné oříšky - cena některých ořechů na trhu je poměrně vysoká. Proto se snažím kupovat velké balení, třeba na eshopu Ráj oříšků.cz, v Makru nebo používat ořechy domácí - vlašské. Ty jsou ideální, protože je právě teď jejich sezona.
Suroviny
- 1 hrnek datlí
- 1/4 hrnku medu
- 1/4 hrnku arašídového másla
- 1 a 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek mandlí nebo arašídů (případně směs těchto ořechů nebo jiné ořechy)
Postup
Předehřejte si troubu na 180 °C, horkovzduch. Na velkých plech vysypejte vločky a také nasekané ořechy. Ty by měly být posekané částečně nahrubo a najemno. Používám k tomu mixovací nádobku k tyčovému mixéru. Na plechu ořechy promíchejte s vločkami a pečte 15 minut ve středu trouby.
Med smíchejte s arašídovým máslem a dejte na chvíli do trouby k vločkám a oříškům. Směs se zahřeje a rozpustí.
Datle rozmixujte na mazlavou hmotu.
V misce smíchejte všechny připravené suroviny dohromady. Tím vytvoříte směs na tyčinky.
Nižší misku o rozměru zhruba 23 x 30 cm vyložte potravinářskou fólií. Do ní roztáhněte směs a uhlaďte.
Dejte do lednice, alespoň na hodinu, ztuhnout. Poté nakrájejte na kousky, velké asi tak jako müsli tyčinky z obchodu. Nebo na kostičky.
Skladovat můžete ve vzduchotěsné nádobě nebo v lednici.
Dobrou chuťpřeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Ahoj, potřebovala bych se holky poradit. V čem jsou jiné kupované tyčinky, které mají dodávat energii na cestách? A případně které energetické tyčinky máte ozkoušené? Potřebovala bych něco skladného, co mi rychle dodá energii.
kobližka — #14 paníliška — #16tohle domácí musli děláme taky. Dokonce je tady na něj někde v archivu recept :-) Jen opravdu to kondenzované mléko je nechutně přeslazené, takže ne moc zdravé (narozdíl od těchto tyčinek). Ale TAK dobré
kobližka — #11Dělám podobné, se Salkem, jen přidávám ještě navíc pro odlehčení burizony.
samecka — #24 Ahoj hvězdo,přesně tak
elly — #12Děkuji za radu
kobližka — #11Dělám přesně ty samé.
margot — #15Na 180-200 st. Délku pečení nevím - do zrůžovění - nemělo by to zhnědnout. Pak nechávám vydýchat a zchladnout.
gerda — #18vše jsem si vytiskla a vyzkouším, díky za receptík
violinist — #21moje řeč, není nad to, když člověk ví, co jí.
Zrovna minulý týden jsem je pekla (podle receptu na apetitonline.cz) a musím říct, že od těch kupovaných je dělí kilometry. Sice to není žádná dieta, ale aspoň se člověk necpe prázdnými kaloriemi (a chuťovkami typu palmový tuk či glukózo-fruktózový sirup), když ho honí chuť na sladké. Tyhle vypadají též lákavě, asi přijdou na řadu až dojde stávající zásoba.
já taky dělávám občas pečené z kondenzovaného slazeného mléka, jsou super, tyto taky zkusím
gerda — #18prosím, zapomněla jsem na špetku soli. Ta vybalancuje dobrou chuť.
Dovolím si přidat müsli hrudky, které máme rádi my a nejsou ani moc sladké ani drahé.
Dávka je na 1 plech (dělávám ale z dvojí dávky, aby to stálo za to).
8 deka tuku (máslo, hera), 8 deka cukru, 1 celé vejce, 1/2 lžičku prášku do pečiva, 8 deka jemných ovesných vloček, 10 deka hladké mouky, 5 deka hrozinek, další dobroty podle chuti a zvyklostí: celé vlašské ořechy, strouhaný kokos, krájené fíky, datle, mák, sezam nebo jakékoliv jiné podobné přísady...Ručně zpracujeme, podle potřeby vkápneme mléko.
Pak pomocí dvou namočených lžiček nabíráme a sesouváme v pravidelných odstupech hromádky na plech s pečícím papírem. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme do růžova. Doba pečení záleží na velikosti hromádek, dbejte rozestupů, nabudou.
bezva vyzkouším
kobližka — #14 Na to kašli, nevím, co je na kondenzovaném mléku špatného. Ano, je sladké, a co.
kobližka — #11 jestli má ta trouba být i zapnutá, napiš mi, prosím, na kolik a cca jak dlouho přibližně/orientačně?
paníliška — #13 Jo,ono to vynikající je,jen zřejmě ti,kteří dbají na zdravou výživu asi to kondenzované mléko nebudou dobře hodnotit
kobližka — #11 To vypadá náhodou moc lákavě.
vladka321 — #10tyhle jsou taky hodně sladké. Kdyžtak uberte medu :-)
Dělám to (občas) taky,ale nikoliv tyčinky,jen prostě domácí müsli,ale asi nebude moc zdravé:
kondenzované slazené mléko smíchat s ovesnými vločkami,přidat rozinky,nebo jiné sušené ovoce,ořechy,kokos.Promíchat a dát na plechu do trouby.Občas s tím zamíchat a až se začnou tvořit hrudky,je hotovo.Pak už jenom dám do sklednic.
To vypadá moc dobře. Müsli máme doma rádi. Tyčinky koupím minimálně, poněvadž mi přijdou přeslazené. Toto je zajímavá alternativa a ještě budu vědět, co tam vše mám. Ke všemu to vypadá nenáročně