Foto: Shutterstock
Ingredience:
vodová část:
- 250 g pšeničné hladké mouky Pernerka
- 1 žloutek
- 120 ml vody
- 1 polévková lžíce octa
- 1 čajová lžička soli
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 polévková lžíce oleje
máslová část:
- 100 g špaldové hladké mouky Pernerka
- 250 g másla
Postup:
Při přípravě listového těsta budeme zadělávat těsta dvě. Máslové těsto a vodové těsto. Nejprve si zpravujeme těsto máslové. Smícháme máslo s moukou a výsledné těsto necháme hodinu odležet v lednici. Vodové těsto vypracujeme nejlépe v robotu. Smícháme všechny ingredience a za pomoci hnětacího háku vytvoříme hladké těsto, zabere nám to cca 5 minut. Těsto zabalíme do pytlíku a dáme také na hodinu odpočinout do lednice. Po hodině vyndáme těsta z lednice, každé zvlášť dáme mezi dva pláty pečicího papíru a vyválíme obdelník. Sundáme těsta z pečicího papíru a položíme na sebe, nejprve vodové těsto a na něj potom připravenou máslovou část. Následuje překládání, levou stranu těst přeložíme do středu obdelníku a pravou stranu přeložíme přes levou. Takto přeložené těsto vložíme na 30 minut odpočinout do lednice. Následně tento postup ještě dvakrát opakujeme. S těstem můžeme ihned pracovat, lepší je však nechat ho přes noc vychladit.
Foto: Jana Nováková
Foto: Jana Nováková
Nový komentář