642aca66c04cdblobid0.jpg
Foto: Shutterstock

Ingredience:

vodová část:

  • 250 g pšeničné hladké mouky Pernerka
  • 1 žloutek
  • 120 ml vody
  • 1 polévková lžíce octa
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce rumu
  • 1 polévková lžíce oleje

máslová část:

  • 100 g špaldové hladké mouky Pernerka
  • 250 g másla

 Postup:

Při přípravě listového těsta budeme zadělávat těsta dvě. Máslové těsto a vodové těsto. Nejprve si zpravujeme těsto máslové. Smícháme máslo s moukou a výsledné těsto necháme hodinu odležet v lednici. Vodové těsto vypracujeme nejlépe v robotu. Smícháme všechny ingredience a za pomoci hnětacího háku vytvoříme hladké těsto, zabere nám to cca 5 minut. Těsto zabalíme do pytlíku a dáme také na hodinu odpočinout do lednice. Po hodině vyndáme těsta z lednice, každé zvlášť dáme mezi dva pláty pečicího papíru a vyválíme obdelník. Sundáme těsta z pečicího papíru a položíme na sebe, nejprve vodové těsto a na něj potom připravenou máslovou část. Následuje překládání, levou stranu těst přeložíme do středu obdelníku a pravou stranu přeložíme přes levou. Takto přeložené těsto vložíme na 30 minut odpočinout do lednice. Následně tento postup ještě dvakrát opakujeme. S těstem můžeme ihned pracovat, lepší je však nechat ho přes noc vychladit.

tasticky.jpg
Foto: Jana Nováková

2.jpgFoto: Jana Nováková