• Náročnost: snadná
  • Doba přípravy: asi 15 minut
  • Celkový čas přípravy: 120 minut
  • Vystačí na: 6 – 8 porcí


Přísady

Na těsto:

  • 60 g rozinek
  • 2 PL rumu
  • 120 ml mléka
  • 100 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 180 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 balíček Droždí Dr. Oetker
  • 1 balíček Žitného kvásku  Dr. Oetker
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru Dr. Oetker
  • 1 balíček Finesse Citrónové kůry Dr. Oetker
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 vejce
  • 2 žloutky


Na potření a posypání:

  • 1 vejce
  • 80 g mandlových plátků

Ještě potřebujeme:

plech na pečení (30 x 40 cm)

Příprava

Na přípravu těsta rozinky namočíme do rumu a necháme je asi hodinu macerovat. V kastrůlku zahřejeme mléko a necháme v něm rozpustit máslo. V míse smícháme obě mouky se solí, droždím, kváskem, cukrem, vanilínovým cukrem, citrónovou kůrou a muškátovým oříškem.  Přidáme vejce, žloutky, máslo rozpuštěné v mléce a rozinky a ručně vypracujeme dohladka.  Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohněteme a vytvoříme kulatý bochník o průměru asi 18 cm. Bochník naneseme na plech vyložený papírem na pečení, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté ho potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.  Do středu ostrým nožem vytvoříme ne příliš hluboký kříž. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.                                                                                            

  • Elektrická trouba: 190 °C     
  • Horkovzdušná trouba: 170°C
  • Plynová trouba: stupeň 3     

Doba pečení: asi 45 minut

Mazanec necháme vychladnout a před podáváním pocukrujeme.

Více inpirativních receptů naleznete zde. 

Reklama