Přísadou, která udělá z vody a ovoce perlivou limonádu, jsou tibi krystaly. Ty se označují také jako japonské mořské krystaly, živá zrnka nebo vodní kefír. Jde o bakterie, které vytvoří z vody fermentovaný nápoj. Potřebují k tomu ale něco sladkého, proto se přidává cukr a sušené ovoce.

Limonáda ale ve výsledku moc sladká není (pokud si ji nedochutíte ovocným sirupem apod.). Většinu cukru totiž tibi krystaly zpracují a přemění na kyselinu mléčnou, oxid uhličitý a ethanol. Ethanolu, tedy alkoholu, je ovšem v nápoji minimální množství. Ale čím déle necháte kvasný proces běžet, tím více ho v limonádě bude.

Tibi krystaly nejsou na jedno použití. Po scezení a propláchnutí je lze uchovávat v lednici a používat pro další fermentace. Samy se navíc rychle množí. Seženete je například přes Facebook ve skupině Inzerce - tibetská houba, tibi, kombucha, GBP nebo na různých inzertních webových stránkách. Zadarmo je rozdává pražská restaurace Eska sídlící v Karlíně. Ke krystalům navíc dostanete i recept na limonádu. V redakci jsme ho vyzkoušeli. 

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 50 g tibi krystalů
  • 65 g cukru
  • 15 g sušených fíků (nebo jiného sušeného ovoce, nejlépe nesířeného)
  • ovoce a další suroviny dle chuti (máta, meduňka, ovocný sirup apod.)

Postup:

Před manipulací s krystaly je třeba mít na paměti, že by neměly přijít do styku se železem nebo jiným kovem. Do plastové nebo skleněné nádoby dejte vodu, tibi krystaly, cukr a sušené ovoce a nechte 48 hodin fermentovat při pokojové teplotě. Uzávěr nádoby úplně neutahujte, stejně jako u burčáku. Po dvou dnech vodu sceďte pomocí plastového sítka.

Tibi krystaly propláchněte a uchovávejte v lednici do další fermentace. K tibi vodě přidejte rozmačkané ovoce (aby uvolnilo co nejvíce chuti) a další přísady podle vašeho přání. Limonádu dejte do lednice a nechte dalších 24 až 48 hodin. Poté sceďte od ovoce. Limonáda v lednici vydrží až pět dní. 


Jak nám limonáda chutnala v redakci?

Veronika Bulánková, redaktorka
Přesto (nebo možná spíš proto), že  jsem limonádu sama vytvořila, byla jsem k výsledku poněkud skeptická. Ale musím říct, že mě mile překvapil. Svou chutí mi limonáda trochu připomínala burčák. Tibi krystaly mám v lednici, takže příště zkusím přidat i další suroviny, jako je třeba máta nebo citrón. Věřím, že výsledek bude ještě lepší. 

Radek Kříž, šéfredaktor
Limonáda mi na první ochutnání připomněla rozpuštěnou ovocnou dřeň. Shrnul bych to slovy: Dá se to.

Marta Kratochvílová, editorka
Limonáda má příjemně perlivou chuť, za mě tak akorát, protože nejsem úplně milovníkem perlivých limonád. Tohle ale příjemně štípe na jazyku. Chuť je velmi příjemná a osvěžující. Podle mne naprosto perfektní drink na léto. Hodně mě překvapilo, jak dobře to chutná.

Karolína Waberová, redaktorka
Vůbec jsem netušila, že něco takového existuje. Mám zkušenosti jen s kombuchou a vlastně jsem si myslela, že mi fermentované limonády nechutnají. Takhle je ale fakt moc dobrá a osvěžující! Úplně se vidím, jak si ji dávám vychlazenou třeba na pikniku.

Přečtěte si také:

Reklama