Miluji domácí sirupy. Když si připravíte oranžádu nebo citronádu z domácího sirupu, tak se jí nic na světě nevyrovná.
Příprava domácího sirupu je snadná. Není proto nutné vyrábět nějaké velké zásoby. Stačí dvě velké sklenice, spotřebovat a vyrobit další. Sirup uchovávám v lednici, aby se nezkazil, protože ho nijak nekonzervuji ani nepřidávám žádné chemické konzervanty.
Podle receptu, který jsem našla, patří i do domácího citronového sirupu kyselina citronová. A to jsem v žádném případě nechtěla, to si můžu rovnou koupit sirup v obchodě. Proto jsem ji vynechala a přidala čerstvé citrony v bio kvalitě - neošetřené chemicky. Koupíte je třeba v Lidlu nebo v prodejnách se zdravou výživou. Občas si je objednávám v italském eshopu Malá Itálie, kde je mají dovezené přímo z Itálie.
Bio citrony by neměly být ošetřeny žádnou chemikálií, i tak je ale před použitím pořádně omyjeme horkou vodou. Louhovat se totiž budou i se slupkou a chceme opravdu super sirup. Tak se snažme. :-)
Kromě domácí citronády - citronového sirupu, si vyrábíme také pomerančový nebo malinový sirup. Kdo chce, může si stejně připravit i sirup bezový, rybízový, grepový. Fantazii a chuti se samozřejmě meze nekladou, a jak jsem slíbila - pár minut práce, výsledek k nezaplacení.
Suroviny
- 8 bio citronů
- 2 kg krupicového cukru
- 1 l vody
Postup
Omyté citrony rozdělíme na čtyři a čtyři. Čtyři nakrájíme na tenká kolečka, vhodíme do velké nádoby (já jsem použila dvoulitrový džbán) a zalijeme vodou. Zbylé čtyři citrony opravdu důkladně rozmačkáme, vybereme pecky a citronovou šťávu přidáme také do džbánu.
Necháme 48 hodin v lednici louhovat.
Po dvou dnech scedíme přes sítko do hrnce a ještě můžeme pořádně vymačkat kolečka citronů. Přisypeme cukr a zahříváme. Nevaříme!!! Na plotně necháme tak dlouho, než se cukr rozpustí.
Přelijeme do uzavíratelných lahví, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.
Minimální trvanlivost vyzkoušenou nemám. Tento sirup u nás totiž nevydrží déle než 14 dní.
Stejným způsobem připravíte i další ovocné sirupy. Hotový sirup zaléváme vychlazenou vodou nebo sodou. Můžeme přidat i plátky čerstvého citronu, bylinky nebo různé ovoce.
Krásné léto přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
super osvěžení na léto
Rucne... Nastrouhas salatovku a vymackas vodu pres platynko nebo pres cednik. Zredis perlivou nebo neperlivou vodou - jak ma kazdy rad.
Kdych chces, muzes tam pridat i trochu tech nastrouhanych okurek...
A poradíš prosím, jak se to vytvoří?
Letos už jsem vařila sirup kopřivový, bezový, meduňkový, tenhle t aky vypadá dobře, vyzkouším.
datura — #4 Mohla bych poprosit o recept? Snad k tomu není potřeba nějaký lis nebo přístroj. Skoro vše dělám ručně - roboty nevlastním
Zuza70 — #9 jj, ja ji parkrat mela. Je to vynikajici...
Hlavne nesladit
Nedávno jsem četla o okurkové limonádě. U nás ji prodávají i v restauracích. Já ji ještě nechutnala. Máte někdo s touto limonádou zkušenost?
máme doma domácí mátový sirup, co dělala teta, dostali všichni povinně :-) je vynikající, jen na mne moc sladký
Místo téhle "cukrovinky" raději volím klasickou cestu vymačkání citronů do vody.
ruzka — #3 to nějak nechápu :-) U tohohle receptu je důležité, aby nebyly chemicky ošetřené, když se máčí i kůra, ne?
Může být určitě dobrá.
Jediné, co si vyrábíme je mošt z vlastních jablek
Promiňte,ale hlavně že víte,že ty citrony jsou BIO.
citronovou štávu vyrábím už leta,někdy přidám medunku.... zkoušela jsem i malinovu,borůvkovou...výborné mohu doporučit- a kyselinu také nedávám,udělám lahev a když se spotřebuje vyrobím další
děláme doma jen bezinkovou šťávu, ale tuhle bych taky ráda zkusila. Takže díky za recept, určitě vyzkouším