Recepty s trhaným kachním masem mají úspěch. Je to totiž skvělý základ pro mnoho dalších, výborných jídel. Ten dnešní je trochu náročnější. Musíte si totiž upéct vlastní hamburgerové housky. Protože jedině tak bude tohle jídlo dokonalé. Kupované housky se těm domácím nevyrovnají.
Celé jídlo je naprosto dokonalé. Nadýchaná domácí houska se doplňuje s křehkým, výborně dochuceným a jemným kachním masem. Takový burger nikde nekoupíte. Použila jsem směs drobných salátových listů, ale bude se hodit i jiný salát, který máte rádi. Ke kachnímu masu výborně ladí dlouze dušená karamelizovaná cibule a trochu tatarské omáčky.
Burger ještě povýšíte, pokud do něj opečete ještě plátek slaniny. Když budete chtít být opravdu ďábelští, usmažte si nahoru volské oko :-) Ale to už potom opravdu král mezi burgery.
Suroviny na housku
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 150 ml mléka
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky instantního droždí
- 1 lžíce cukru
- asi 100 ml vody
- rozšlehaný žloutek s troškou vody
Suroviny na burger
- trhané, pomalu pečené kachní maso
- salát: polníček, rukola, listy červené řepy...
- Delikátní tatarská omáčka Hellmann´s
- 4 cibule
- slunečnicový olej
- 2 dcl červeného vína
- sůl a pepř
- plátková gouda
Postup
Všechny suroviny na housky dáme do domácí pekárny a zvolíme si program Těsto. Zamícháme, vykyneme. Kdo nemá domácí pekárnu, míchá ručně. Nevadí. Nebo robotem. Ať mícháme ručně nebo v robotu, musíme pak těsto nechat na teplém místě kynout, asi hodinu.
Poté si vykynuté těsto vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na deset přibližně stejných hromádek. Z těch vytvarujeme kuličky, které necháme odpočinout, asi deset minut, přikryté utěrkou.
Zapneme si troubu, ale na pouhých 30 až 40 °C. Připravené kuličky - hamburgerové housky, přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, zmáčknutím lehce zploštíme, potřeme žloutkem s trochou vody a dáme do trouby, kynout do tepla, na hodinu a půl.
Krásně vykynuté housky vyndáme z trouby a předehřejeme si ji na 200 °C. Housky znovu potřeme žloutkem, posypeme semínky - mákem, lněným či sezamovým semínkem, solí. A šup s nimi zpátky do trouby. Pečeme asi 15 minut.
Kachnu musíte mít upečenou dlouho předem. Peče se totiž více než 12 hodin. Jak na to? Popsali jsme v tomto článku.
Upečené maso natrhejte. Housky nechejte vychladnout a rozkrojte napůl.
Nakrájejte cibuli na půlkolečka. Dejte na pánvičku, s trochou oleje a pomalu, dlouze duste. Pěkně dohněda, doměkka. Klidně hodinu. Já si tuhle cibuli dělám do zásoby, do mrazáku a pak ji jen stačí rozmrazit a ohřát. Až je cibule pěkně hnědá, nalijte na ni červené víno. Zvyšte teplotu a nechejte víno odvařit. Ochuťte solí a pepřem.
Je čas zkompletovat burger. Rozkrojenou housku opečte na grilu nebo na suché pánvičce. Namažte tatarskou omáčkou, dejte na ni natrhané kachní maso, plátek goudy, cibuli, salát a přiklopte horním dílem housky.
Hotovo!
Dobrou chuť přeje Elly
Kachní dobroty na našem magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Myslela jse, že burger je především ta placička z mletého masa, a ne prostě obložená houska
.
Ale ty housky někdy vyzkouším
.
gerda — #11mrakodrap

. Jsem se zasmála pěkně. Já bych to nemohla někde jíst. Jedině doma. To když se zmáčkne,tak to vyleze bokem
. Jedině si dát do pusy roztahovák,ale s ním se jen zvětší pusa,nejde s tím nic jíst
.
elly — #14Když to zmáčknu, obsah vytlačím do stran. Zakousnout se do toho fakt nedá, to bych si vyvrátila čelist. Já bych to teda rozložila po talířku a pečivo dala do košíku. Musí to být moc dobré na to, aby mi to popadalo na zem.
Rikina — #16jejda tak to jsme na tom stejně já bych si to taky musela sníst doma ,protože bych od toho byla jak prasátko a všude by mě to padalo takže bych se ani nenajedla a hlavně bych se totálně znemožnila.

Ale je to zhruba stejný problém, jako do vysoka naložený tradiční chlebíček.
Tyhle věci já neumím kultivovaně jíst, takže buď si to donesu domů, kde to za pomoci příboru rozeberu a jím po částech, nebo si to radši ani neobjednám, neb v restauraci bych se s tím společensky znemožnila.
gerda — #11 Blbě, jako všechny burgery. Obsah padá i teče z toho na všecky strany.
gerda — #11burgry se většinou jí tak, že se zmáčknou a kousne se. Jde to. Případně se dají rozložit na dvě části a sníst každá zvlášť. Jak komu vyhovuje.
gerda — #11 No, já bych si ho asi zase rozložila.
Dobrota mňamka...

A jak se tenhle mrakodrap jí?
sbíhají se mi sliny
To musí být mňamka...
A sakra, to bych si dala říct
Možná dobré,pro mne asi s jiným masem-krůta,kuře. Kachnu nejíme
Dala bych si všechno,jídla z kachny mám moc ráda....
mě se líbí ty kachní prsa na pomerančích
Samé dobrůtky,ten recept na housku si opíšu
.
Ukládám receptík na housku
vše vypadá moc dobře vše bych snědla
