bagette

Suroviny

500 g hrubé mouky
250 ml mléka
150 g másla
60 g cukru krupice
2 žloutky
1 kostka droždí (42 g)
1 lžíce rumu
špetka citronové kůry
špetka soli
hladká mouka na vál

Postup

Trochu mléka lehce ohřejeme, do vlažna. Přidáme do něj lžičku cukru, rozmícháme, lžičku mouky, rozmícháme. Rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vykynout.
Zbytek mouky dáme do mísy (případně do domácí pekárny) a smícháme s cukrem, solí, žloutky a zbytek mléka. Nakonec rozpuštěné máslo, citronovou kůru a rum. A úplně nakonec připravený kvásek.
Důkladně propracujeme a necháme asi 45 minut kynout. Pokud pracujeme s pekárnou, použijeme program těsto a necháme zamíchat a vykynout.
Z hotového těsta zpracujeme malé rohlíčky, které můžeme i zakroutit do tvaru koleček či esíček. Posypeme sezamovým semínkem, mákem, hrubou solí, ovesnými vločkami nebo čímkoliv jiným.
Můžeme si připravit také sladké rohlíčky, které posypeme cukrem, skořicí, případně po vytažení z trouby lehce potřeme medem.

Dobrou chuť přeje Jituna.

Reklama