86278230_3418820401525674_3714489263216132096_n.jpg (124 KB)

Máte nějaké rodinné tipy a triky na ty nejkřupavější bramboráky? Tak se o ně s námi rozdělte v komentářích pod receptem. Někdo dává do základního těsta nakrájenou anglickou, křupavé škvarky nebo třeba cibulku. Znáte to? 

Bramboráky jsou prostě ideální jídlo do každého ročního období. 

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 4-7 stroužků česneku – rozpětí je velké, záleží na vaší chuti a síle česneku
  • 1 vrchovatá lžíce sušené majoránky (klidně i čerstvé)
  • čerstvě mletý pepř
  • drcený kmín
  • 150 ml horkého mléka
  • 1 vejce
  • 100-150 g hladké mouky 

Postup

Brambory oloupejte, omyjte, osušte. Česnek oloupejte.

Brambory nastrouhejte. Já používám hrubé i jemné struhadlo a strouhám polovinu brambor najemno a druhou nahrubo. Líbí se mi, že jemné kousky brambor bramborák pěkně zahustí a drží díky nim pohromadě a hrubé kousky se zase postarají o křupavost.

Z nastrouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu a ihned přelijte horkým mlékem. To zabrání zhnědnutí brambor. Ochuťte solí, pepřem, kmínem, majoránkou, prolisovaným česnekem a přidejte vejce.

Umíchejte těsto, které ještě dolaďte moukou. Nepřidávejte hned celé množství, ale jen tolik, kolik bude potřeba pro tu správnou konzistenci těsta. Těsto se musí dobře lít, ale zároveň musí být trochu zahuštěné. Rozehřejte si sádlo, ve velké pánvičce. Ideálně ve dvou. A v teflonových, ať se bramboráky nepřipalují. Nebojte, budete stíhat a práce bude lépe ubíhat.

Bramboráky dělejte co nejtenčí, čím tenčí, tím křupavější. Smažte pěkně zprudka, ať jsou fakt křupavé.

Nejlépe chutnají čerstvé, horké. Když stydnou, ztrácejí svou křupavost, ale pořád jsou úžasné.

Dobrou chuť přeje Elly.

Brambory v hlavní roli

Gratinované smetanové brambory

DSC_0146.jpg (174 KB)

Snadná klasika: Francouzské brambory

brambory5.jpg (76 KB)

Mléčná bramborová polévka

DSC_1036.jpg (84 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Vítková

Reklama