brambory2.jpg (527 KB)

Foto: Šárka Škachová

Brambory Hasselback mají svůj příběh. Poprvé prý byly položeny na stůl ve švédské restauraci Hasselbacken. V roce 1953 byly tímto způsobem důmyslného prokrajování připraveny kuchařem Leifem Elissonem. Na recept potřeboval jen brambory, máslo, sůl, pepř a trochu strouhanky. Ze všeho nejdůležitější je pěkně ostrý nůž, protože bez něj se ty tenké zářezy nepovedou. Výsledkem jsou úžasné pečené brambory nakrájené na tenké plátky, které si drží původní tvar, ale na povrchu jsou delikátně křupavé a uprostřed zůstanou dokonale měkké. 

Pečené brambory podle Šárky Škachové jsou víc české než švédské, protože, co je doma, to se počítá.

brambory3.jpg (642 KB)

Foto: Šárka Škachová

Suroviny

  • brambory
  • husí nebo jiné sádlo
  • čerstvá majoránka
  • sůl
  • česnek

Postup

Brambory omyjte a osušte. Ostrým nožem udělejte zářezy tak, ať brambory zůstanou vcelku. Vidíte to na fotce. Naskládejte do pekáče nebo zapékací misky. Část česneku prolisujte a smíchejte se sádlem. Nebo kdo chce, může použít olej. Pomažte brambory a ochuťte je solí a majoránkou. 

Jednu hlavu česneku dejte doprostřed. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, asi 45 až 60 minut, podle velikosti brambor.

Po upečení se z pečeného česneku připravila pikantní majonéza k bramborám. 

brambory4.jpg (548 KB)

Foto: Šárka Škachová

K podávání je skvělá sklenka bílého vína.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.

Pečené brambůrky ve slupce a losos

8.jpg (70 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Rychlé a levné farmářské brambory

6.jpg (23 KB)

Foto: Jana Nováková

Brambory zapečené s jelitovým prejtem

7.jpg (141 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama