palačinky

Netajím se tím, že většinu inspirace na vaření hledám na internetu a mezi kamarádkami. V mé knihovně najdete i dvě police plné kuchařských knih, v pracovně mám jednu skříň plnou časopisů o vaření, ale internet je stejně mým největším pomocníkem.

Nejčastěji si chodím pro tipy a nápady k výborné Gurmánce Šárce Škachové. Z desítek receptů, které jsem z jejích stránek vyzkoušela, se mi nikdy nestalo, že by byl výsledek nepoživatelný. Naopak. Vždycky musím recepty rozdávat a Šárku všude chválit.

Tak když se děti jedno nedělní odpoledne dožadovaly palačinek, vzpomněla jsem si, že jsem během týdne narazila na palačinkové hody na stránkách Šárčiny školy vaření. A protože ty palačinky, které připravuji tak, že smíchám dvě vejce, přiměřeně mléka, přiměřeně mouky a smažím, nenadchnou ani neurazí, zkusila jsem to tentokrát jinak.

Recept, podle kterého jsem palačinkové těsto vyrobila, je na Crêpe Suzette. Vynechala jsem však následné máčení v pomerančové sirupové lázni. Kdo bude mít zájem, všechny další instrukce najde u Šárky Škachové.

palačinka

Použila jsem tyto suroviny

250 g hladké pšeničné mouky
špetka soli
1 lžíce cukru krupice
2 velká nebo 3 malá vejce
2-3 lžíce rozehřátého másla
500 ml vlažného polotučného mléka

Dále jsem se výjimečně opravdu poctivě držela všech rad, které jsem si přečetla. Do mísy jsem z výšky přes síto prosála mouku. Je to nutné z důvodu provzdušnění mouky.
Poté přidáme vejce, špetku soli, cukr a rozpuštěné máslo. Nakonec vlažné mléko. V původním receptu je mléko plnotučné, to mi však v lednici chybělo, takže jsem ho nahradila mlékem polotučným.

Těsto na palačinky jsem důkladně vymíchala metličkou a nechala téměř hodinu odpočinout v chladnu. Tady jsem se opět nechala inspirovat radami Šárky. Těsto na palačinky by mělo stát nejméně půl hodiny, aby se mouka a tekuté přísady hezky spojily.

palačinka

Smažíme na pánvi, kterou jsme předtím lehce vymazali olejem (kdo má výbornou pánev, tak ani ta trocha oleje není potřeba). Pánev rozehřejeme, nalijeme do ní naběračku těsta a ihned krouživým pohybem s pánví těsto rozlijeme po celé pánvičce. Obracela jsem v okamžiku, když se těsto „zatáhlo“ po celé palačince. Z druhé strany stačila palačince už jen chvilička, než zezlátla.

Máme doma velkou pánev, takže palačinky byly velké, více než 30 cm v průměru, a z této dávky jsem jich připravila osm. Určitě ale byly dost silné, šly by udělat tenčí, takže byste jich mohli mít i více...

To ostatní už je jen a jen na vás. My jsme do palačinek namazali jahodovou domácí marmeládu a někdo si raději dal tvaroh s borůvkami. Ozdobili jsme domácí šlehačkou a posypali kakaem.

Jak máte palačinky rádi vy?