Tu nejdokonalejší pizzu jsem si doma připravila až po dlouhodobém bádání a zkoušení. Na křupavé, voňavé a chutné těsto má vliv řada různých okolností. Není ovšem problém je dodržet a výsledkem je opravdu skvělá pizza. S většinou svých přátel se shodneme na tom, že největší vliv na chuť pizzy má těsto. Co si dáte nahoru, už není až tak důležité.
Někomu stačí rajčatová omáčka, jiný si rád dává na tenko nakrájená rajčata, která lehce posype oreganem. Já sama ulítávám na pizze se smetanou, rajčatovou omáčku mít nemusím. A když je dobré těsto, stačí už jen trocha sýra, česnekový okraj a třeba dobrá šunka.
Co tedy dělat, aby bylo těsto naprosto úžasné?
Základem je kvalitní mouka. Když nemám italskou mouku na pizzu, používám hladkou mouku Babiččina volba. Vyplatí se připlatit pár korun (ano, není to žádná velká částka) a slibuji, že poznáte rozdíl.
Velice důležité je, nechat těsto na pizzu odležet. Když jsem zkoušela poprvé, připadala mi to jako zbytečné čekání, dnes opravdu pizzu plánuji a těsto dělám den dopředu. Ze surovin umícháme hladké vláčné těsto, které dám do velké mísy a do lednice, kde odpočívá do druhého dne. Na druhý den těsto vytáhnu, rozdělím na bochánky a nechám asi hodinku až dvě v teple dokynout. Z kila mouky vyjde čtyři až šest bochánků, podle velikosti.
Poslední, na co nesmíte v žádném případě zapomenout, je dokonale a co nejvíce vyhřátá trouba. Moje trouba má maximální teplotu 250 °C, takže ji zapnu na horkovzduch a nechám alespoň deset minut pořádně rozpálit. Kdyby měla více, nezlobila bych se a pizza by byla ještě lepší.
A teď už samotné těsto...
Suroviny
1 kg italské mouky na pizzu (případně velice kvalitní hladké mouky)
500 ml vlažné vody
1 sáček droždí nebo 1 kostička čerstvého droždí
2 lžíce olivového oleje
sůl
Postup
Smícháme sypké suroviny a poté k nim přidáme ty tekuté. Těsto důkladně propracujeme, bude krásně vláčné, hladké, jemné. Nedřete se zbytečně! Robot či domácí pekárna může udělat práci za vás. Není nutné na těstu nechat ruce.
Hotové těsto ihned dáme do mísy a uložíme do chladničky, kde odpočívá do druhého dne.
Na druhý den těsto vytáhneme, necháme dokynout, rozválíme a roztaháme pomocí prstů, vložíme na plech, který můžeme pro jistotu lehce vymazat olejem. Pečeme v naplno vyhřáté troubě, dokud nejsou okraje krásně zlatavé.
Buon appetito :-)
Nový komentář
Komentáře
Moc díky za tip. Ráda těsto na domácí pizzu zkusím. Zatím mě žádné neohromilo natolik, abych ho používala častěji, tak snad tohle bude už to pravé, konečně :-) Co se týče té italské mouky, tu normálně koupím v každém hypermarketu?
To zní skvěle. Určitě musím vyzkoušet. Já se nedávno dozvěděla, že se pizza dá dělat i na grilu, tak přemýšlím, že bych to někdy zkusila. Koukala jsem, že tady https://www.grilguru.cz/pizza-kameny-a-prislusenstvi na to mají všechno, co by člověk mohl potřebovat.
A děláte to v troubě nebo v tkovéhle domácí peci na pizzu?? Protože by ěm zajímalo jaký je rozdíl mezi přípravou v toubě nebo v této peci a jestli vůbec nějaký rozdíl je :)
už jsem ji zkusila, byla moc dobrá
Pizzu děláváme, ale těsto necháváme odležet jen chvíli. Ta na obrázku vypadá lákavě
většinou dělám doma pizza a je vážné super,pokaždé nic nezbyde
dnes robím pizzu, nedávam olej ale masť
mám taky takový recept, když mají děti oslavu s kamarády, tak si dávám do lednice už bochánky zabalené ve folii a pak jen postupně vytahuji, obkládám a peču. Ideální a lepší než hromada fádních chlebíčků
jde u nás zakoupit italskou mouku?
dělávám pizza rohlíčky z podobného těsta, jen tam dávám mléko a víc oleje. Na mouce opravdu záleží dost.
mám podobný recept.pizza je u nás doma velice oblíbené jídlo.
Milea — #3 arminka — #15 největší zvěrstvo, co se na pizzu může nakydat
kalča — #16 rovnou
Díky za tip, určitě vyzkouším:)
Pizza se peče rovnou s tím, co si dáme "nahoru", nebo se nejdřív trochu zapeče samotné těsto a pak teprve přidá to ostatní a znovu zapeče? Jak dlouho?
Děkuji
Milea — #3 jo s ananasem
tu taky miluji, ale tuhle zkusím
Mám úplně stejné těsto i zkušenosti taky po mnoha pokusech. Jen nechám těsto vykynout potom ho znovu zapracuji a teprve pak s ním šup do lednice.
dělám doma pizzu a vždy mám úspěch
vyzkouším
Trefa:pizzu mam rada.prekvapilo me ze kyne do druheho dne,vyskousim.
Dělám podobně, 600 g hladké mouky, 250ml vlažné vody, lžička soli, 2 lžíce olivového oleje, půl kostky droždí, lžička cukru....těsto nechám dělat v domácí pekárně, nejdřív dám vodu, olej a sůl, pak mouku, navrch rozdrobené droždí a cukr...je super a toto množství nám stačí pro celou rodinku k večeři :-) Udělám čtyři až pět menších pizz :-)