V minulých dílech jste si mohli přečíst rady a tipy pro běžné potraviny a potraviny již zpracované – uvařené.
V dnešním díle se dočtete, jak vyzrát na ovoce, zeleninu a také na bylinky.
I tady jsou totiž dobré rady potřeba.
Čerstvé ovoce se nebude tolik kazit, když mezi ně pohodíte několik stroužků česneku.
Čerstvě nakrájené ovoce, jako jsou jablka, hrušky nebo banány, nezhnědne, pokud je zakapete citronovou šťávou.
Pomeranč se bude snáze loupat, když ho nejprve krátce ponoříte do teplé vody.
Nezralé broskve či meruňky dozrají rychleji v krabici přikryté novinami a postavené na temném místě.
Nezralé avokádo brzy dozraje, když plody vložíte do mísy a zakryjete moukou.
Třešně vydrží déle, pokud se rozloží na plech, který je vyložený pergamenovým papírem.
Banány by se neměly skladovat v lednici, jelikož tam hnědnou.
Jahody by se měly jíst ještě před hlavním jídlem nebo nejlépe hned ráno před snídaní. Tak se nejvíce uplatní obsažené vitaminy, železo a fosfor. A také by se měly jíst večer. Po nich se totiž dobře spí.
Jahody by se měly nejdříve omýt a potom teprve odstopkovat. Při opačném postupu se do nich dostane příliš mnoho vody.
Pokud okrajujete jablko, slupky vyhazovat nemusíte. Dá se z nich totiž uvařit chutný a nervy uklidňující čaj.
Zelenina
Abyste si při loupání, čištění a škrábání zeleniny neodřeli a neumazali prsty, zpracovávejte ji jen
Aby chřest dostal jemnou chuť, přidejte do vody, ve které ho vaříte, kromě soli také trochu cukru a také kousek másla.
Chřest vydrží několik dní čerstvý, když ho zabalíte do vlhké utěrky a uložíte do ledničky.
Nepříjemného pachu, který se line při vaření brokolice, se zbavíte, když současně s brokolicí uvaříte i kousek chleba.
Žampiony ihned po umytí a nakrájení přelijte citronovou šťávou, zůstanou tak pěkně bílé.
Sušené houby, pokud rozemelete na prášek, poslouží jako vynikající koření.
Čerstvou zeleninu vařte v co nejmenším množství vody. Tato tekutina obsahuje cenné minerální látky, proto ji nevylévejte. Můžete ji totiž použít jako základ do polévek a omáček.
Rajčata snadno oloupete, pokud je přelijete vařící vodou a poté ochladíte studenou.
Ředkvičky zůstanou déle čerstvé, když je vložíte do studené vody natí dolů.
Zelenina a saláty zůstanou déle svěží, pokud je zabalíte do vlhkého hedvábného papíru.
Zvadlý hlávkový salát bude opět svěží, když ho omyjete v cukrové vodě, nebo na deset minut ponoříte do vody citronové.
Při krájení cibule nebudete slzet, pokud ji budete krájet na vlhkém prkénku.
Bylinky – koření
Čerstvé zelené bylinky by se měly sekat na vlhkém prkénku, jelikož aromatické látky v nich obsažené, se rychleji vstřebávají do dřeva.
Bylinky se suší zavěšené na čerstvém vzduchu, nikdy ne na přímém slunci. Ideální pro sušení jsou letní měsíce.
Petrželka by se neměla nikdy vařit, jelikož by se zničila její vůně. Vždy se sype na hotové pokrmy až nakonec. Omývat by se měla jen v teplé vodě.
Petrželka, pažitka a kopr zůstanou dlouho svěží, pokud je omyjete, nasekáte, osolíte a uložíte v chladu ve sklenici s těsným uzávěrem.
Jelikož koření, jako je hřebíček, pepř, bobkový list, atd. se z hotových pokrmů těžko vybírá, zkuste je vařit ve vajíčku na čaj. Práce s tímto kořením je potom snazší.
Příště: Zavařování, zmrazování, nápoje
Nový komentář
Komentáře
ledvinky jsou
, ale musí se dobře očistit (vše bílé musí pryč), naloží se přes noc do mléka, znovu properou a pak je to OK.
Bohužel, u nás to jím jen já, takže tak jednou za rok a možná ani to ne. Takže si je dávám v hospodě.
ledvinky nemuzu protoze mam pocit ze ten zapach citim i na tom taliri
ledvinky miluju
a pach mi nevadí
anitech: ledvinky - slyšela jsem, ale sama nezkoušela, mají je dlouho promývat, naložit do mléka, vylít a znovu...
Fajka: brokolici nevař, hoď ji max. na 10 min. na pařák -bude mít krásnou barvu a nesmrdí to...
anitech: Na ledvinky chodíme do hospody. Když je dělám já, tak nejen že divně smrdí, ale i divně chutnají. Teda cítím to jenom já, ale přece.
No tak zase nic a vše po starém. Celá rodina frfle, že je v baráku jak ve stáji, ale když jsou ledvinky na talíři, tak se předhánějí kdo víc a dřív.
Vnitřnosti nemusím žádné.
Luciš: a co takové ledvinky. Nemáte na ten odér nějaký fígl? Máchat v mléce sladkém a ni kyseleém nepomáhá
suntel: ty jo, zrovna přemýšlím o stejné, dala jsem si do lednice jenom česnek bez ovoce a to teda byla rychna
A co květák, to je při vaření taky jako když rozpáře tchoře
Jinak ze zeleniny přejdou do polívky kromě cennejch minerálů hlavně taky dusičnany, takže pokud člověk nemá svoji zeleninku ze zahrádky tak bych to s těma "hodnotnejma vývarama" zas tolik nepřeháněla
Já jsem právě psala, že jsem se zbláznila do bylinek. Mám doma na balkóně libeček,pažitku,petrželku -normální i kudrnku, mátu,meduňku,bazalku,majoránku,kopr,tymián,saturejku,oregáno. Včera jsem si dělala řecký salát a když jsem tam přidala ty čerstvé bylinky bylo to úžasné. Je to obrovský rozdíl - čerstvé a sušené...
Letos máme nasetou jak kudrnku tak tu hladkolistou petrželku a fakt mají rozdílnou chuť.
kubikm: dělám to taky i s libečkem a celerovou natí
Hanče: kubikum, to je hezký
Už se vidím jak házím česnek mezi ovoce, to pak bude vůně
já teda banány do lednice dávám /úplně dolů/ a nezhnědnou...zhnědly mi, když jsem je nechala venku na stole...
kubikm: To jsem delavala taky, ale ted mam celorocne petrzelku cerstvou, tak nepotrebuju zamrazovat
salát mě máma naučila nechávat v chladnu a temnu v lavóru s vodou sťopkou (tím uřezaným) dolů
Banany v lednici dlouho nezhnednou kdyz jsou zabaleny v novinach a oprany salat vydrzi svezi kdyz ho date do mikrotenaku a ten pak nafouknete.