Dnes se zabýváme krásným a nám jistě milým tématem, přímo souvisejícím s jednou z životních potřeb. Jsme u jídla a hlavně jeho příprav. Zaměřili jsme se na naše začátky coby domácích kuchařských profíků.
Ano, žádný učený z nebe nespadl (blbce odtamtud shazují), a proto ani ta nejlepší kuchařka ze začátku zdaleka neprospívá.
Když si například vzpomenu na své první houskové knedlíky, ty domácí, byly o něco málo tvrdší než křemen.
Ty bramborové jsem pro změnu v hrnci po uplynulé době prostě nenašla. I rozpustily se. Mršky.
Dnes je již zvládnu, ovšem přiznám se, že ani po letech strávených za plotnou mám problém s rýží.
Tuto luštěninu jsem dodnes nevychytala, a proto ji vařím velice nerada pro návtěvy, neb moji blízcí si na její konzistenci, buďto křupavou, nebo matlavou, již zvykli. I pro mě je to dodnes loterie a překvapení. A je jedno, jestli nespustím oči ze stopek.
Nemá mě ráda. Tím to je.
Už teď je v poště mnoho vašich postřehů a příběhů, tak na ně.
Přeji všem krásný a úspěšný, promrzlý den.
O svých kuchařských začátcích piště na redakce@zena-in.cz
Nový komentář
Komentáře
Já mám jednu značku, ta je dobrá.

Michaela Kudláčková — #17 Jó škodíci, to jsou mršky
Zázvorka — #15 ...no to je zajímavé, to dělám taky. Nějaký škodík mi ale pokaždé podstrčí nějaké zrnko, co je v pohodě, abych pak zjistila, když už nelze cokoli měnit, že zbylá zrnka jsou zcela jiné konzistence.
Míšo, moc si mě s rýží pobavila neb já též nemůžu vařit dle návodu! Ale když už se mi zdá, že nafoukla varný sáček, tak ho nekompromisně nahoře rozříznu a ochutnám. Většinou ještě chvíli vařim, pak po zrníčkách ochutnávám, zda už má požadovanou tvrdost/měkkost. Stejně se chovám i s těstovinama - pryč s návodem a chutnat a chutnat. Držím palce - po dalším pokusu se ozvi!
Ja delam ryzi naprosto luxusni. Ryzi nevarim, ale dusim v troube. Proplachnutou ryzi osmahnu na trosce oleje, pak podleju, osolim, podusim do polomekka. Prendam do zapekaci misky, pridam cibuli rozkrojenou na pulku a v ni zapichnuty hrebicek a dopecu v troube. Je to sice delsi, nez uvarit ve varnem sacku, ale take vyrazne chutnejsi.
Dobré jitro od počítače v práci.
Tak to je jasné, pokud vaříš(te) rýži jako luštěninu, pak je jasné že je to loterie
.
Rýži obvykle dusím. Na hrnek (šálek) rýže přidám dva hrnky vody, osolit, zakreju poklicí a rýže je vařená když všechna voda zmizí.
používám par-boiled rýži, protože má víc minerálů a je méně náchylná k rozvaření.
Dobré ráno všem přeji
Rýži vařím od oka, časově vůbec nesleduji
, vidím že nabyla na objemu, odstavím z plotny,dám utěrku a přiklopím pokličkou a nechám asi 10 minut, je super uvařená.Dám kousek másla při vaření.
Těstoviny taky tak vařím
Moje babička, jí balila do ručníku, včetně hrnce samozřejmě a dala jí do peřin
Radek Kříž — #9 ..dobře - beru - leč již mnoho zkušených osob všech pohlaví si na tímto vylámalo zuby. Jsi odvážný a za to Tě mám ráda
ŽENA - ŽENA - ŽENA - ŽENA - hehe
(Voldemord)
Michaela Kudláčková — #6 Mám recept po kterým budeš mít rýži dobrou.
Má to dva předpoklady..
Budeš kupovat jen ten druh rýže který ti ukážu.
A budeš do puntíku dodržovat postup...
Žádné - "pět minut sem, pět minut tam..."
nebo
"Ono se to nepo..re, když to tam ještě chvilku nechám ..."
a tak :)
Ale obávám se, že v tomto jseš klasická žen...(nesmím to říkat) prostě ten jehož jméno žádný kuchař nesmí vyslovit, no ten - Babica...
Michaela Kudláčková — #6 no ja varim ryzi jak nudle - vely hrnec osolene vody a kdyz zacne varit nasypu tam oplachnutou ryzi - tu z oranzove krabicky Uncel Beans a po 18ti minutach vypnu a scedim.. ryze je vzdycky akorat a nikdy se nelepi
Michaela Kudláčková — #5 Tak ji nevařte podle návodu...dobu vaření v návodu zkraťte na dvě třetiny přesně, pak hrnec sundejte z plotny, neslévejte a zakrýt poklicí. Tak to nechte klidně půl hodiny i déle. Slijte těsně před podáváním. Bude teplá a uvařená naprosto jedinečně
Ps: Někdy stačí i polovina doby, záleží jak hrnec drží teplo
vodfon — #4 K ničemu - je to stejné
ToraToraTora — #3 ..já si to myslela - no co, já jí pokaždé luštím :-)
A co tak rýže ve varných sáčcích?
enka1 — #2 obilovina
Všem dobrý den.
Fakt je rýže luštěnina?
Dobré ranko