Foto: Alena Kolaříková
Dobošův dort je klasický dezert, který pochází z Maďarska. Vytvořil a pojmenoval ho po sobě talentovaný cukrář József C. Doboš v roce 1885. Doboš byl známý svým inovativním přístupem k pečení a s dortem Doboš představil několik netradičních technik. Jednou z nich bylo použití čokoládového krému namísto tradičního konzervovaného ovoce a těžkých krémů, což v té době představovalo značný kulinářský pokrok. Dort byl poprvé představen na Národní výstavě v Budapešti a rychle se stal oblíbeným v celé Evropě. Jeho charakteristickým znakem je sedm tenkých vrstev piškotu, mezi kterými je čokoládový krém a na vrchu karamel.
Suroviny
Piškotové pláty
- 6 vajec (oddělit žloutky a bílky)
- 150 g cukru krupice
- 130 g hladké mouky
- 50 g rozpuštěného másla
Čokoládový krém
- 250 g kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa
- 200 g změklého másla
- 150 g práškového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu (volitelné)
Karamel
- 150 g cukru krupice
- 50 ml vody
- několik kapek citronové šťávy
Postup
Piškotové pláty
Předehřejte troubu na 180°C. Vymažte a vyložte pečicím papírem několik kulatých forem o průměru 22 cm (nebo pečte postupně, pokud nemáte dostatek forem).
Vyšlehejte bílky do tuhého sněhu. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevznikne lesklý a pevný sníh. Jemně vmíchejte žloutky. Následně opatrně, ale důkladně vmíchejte mouku, a nakonec rozpuštěné máslo.
Těsto rozdělte mezi připravené formy a urovnejte. Pečte každou vrstvu asi 5–7 minut, dokud není zlatavá.
Nechte pláty vychladnout na mřížce.
Čokoládový krém
Rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a nechte mírně vychladnout.
Vyšlehejte máslo s práškovým cukrem do pěny. Postupně přidávejte žloutky a rum.
Do směsi vmíchejte rozpuštěnou čokoládu, dokud není krém hladký.
Sestavení dortu
Jednu vrstvu piškotu položte na podnos a rovnoměrně na ní rozetřete část čokoládového krému. Opakujte s ostatními vrstvami. Jednu vrstvu si nechejte stranou, na karamelovou polevu. Celý dort potřete čokoládovým krémem.
Karamel
V malém hrnci pomalu rozpusťte cukr s vodou a citronovou šťávou, dokud nezískáte zlatavý karamel.
Karamel rychle, ale opatrně rozetřete na poslední piškotový plát. Nechte ztuhnout. Vykrojte z plátu pár koleček na ozdobu. Zbytek plátu rozmixujte.
Ozdobení
Dort kolem a klidně i shora ozdobte karamelovo piškotovou drtí. Nahoru dejte vykrojená kolečka.
Dobošův dort je připraven k podávání. Tento tradiční recept je pěknou výzvou, ale výsledek stojí za to. Já sama nejsem žádná velká cukrářka, ale jeho příprava mě fakt bavila a dort se povedl na jedničku.
Nový komentář
Komentáře
Na tomto nikdo nepozná, že je to Doboš. Originál Doboš má nahoře poskládané karamelové trojúhelníky položené stranou přes sebe do tvaru větrníku, z rozkrájeného plátu. Maďaři by vás hnali, je to jeden z jejich národních dortů.