A jelikož jsou Velikonoce klouzavým svátkem i Palačinkový den nemá pevně stanovené datum. Vždy se ale oslavuje v úterý, které předchází Popeleční středě, začátku postního období. Hospodyňky díky palačinkám zpracovaly zbytky z lednice či spíže, které by se během půstu jinak zkazily. Tradičně je Palačinkový den doprovázený celou škálou společenských akcí, rozhodně se tedy v tomto období nebudete nudit.
Nejznámější aktivitou je proslulý palačinkový běh. Tradice se zrodila v městečku Olney v anglickém Buckinghamshire. Jedno úterý, před Popeleční středou, žena opékala své palačinky, když zaslechla kostelní zvony. Ty právě svolávaly k bohoslužbě. Ona pohroužena do přípravy jídla zapomněla na čas, dala se do běhu v kuchyňské zástěře i s pánví a palačinkou, kterou nechtěla spálit. Takto ustrojená utíkala rychle až ke kostelu. Stala se tak historicky první palačinkovou závodnicí, aniž by o tom zatím věděla. Skutečně tak založila tradici proslulého palačinkového běhu, který se od té doby stal nedílnou součástí tohoto dne. Palačinkové běhy najdeme téměř v každém anglickém městě. Jejich pořádání není však cizí ani větším městům po celém světě. Celá akce se neobejde bez různého doprovodného programu, a jedním z jeho bodů bývá i soutěž o nejchutnější palačinku.
Uspořádejte si v rodinném kruhu také takový palačinkový den a zasoutěžte si společně se značkou Tefal o vytvoření té nejlepší a nejoriginálnější palačinky. Aby palačinky byly hračka a nepřipalovaly se, představuje značka Tefal revoluční pánve nové generace G6.
Vyzkoušejte palačinkovou pánev Tefal Unlimited (G2553872) a opečte si chutné palačinky dozlatova, bez nutnosti přidaného oleje nebo tuku. Nový nepřilnavý povrch Titanium Anti–Scratch, v porovnání s ostatními nepřilnavými povrchy značky Tefal, je až šestkrát odolnější proti poškrábání* a dno je kompatibilní se všemi varnými deskami. Když pánev dosáhne ideální teploty, indikátor Thermo–Signal, známé červené kolečko uprostřed pánve, nově v designu přesýpacích hodin, změní barvu a hodiny zmizí. To značí, že pánev dosáhla správné teploty. Thermo-Fusion™, prémiová indukční technologie ke všemu poskytuje rychlý ohřev a rovnoměrné vaření. Díky nepřilnavému povrchu je tak příprava jídel pohodlná a čištění velmi rychlé.
Doporučená cena: 949 Kč.
Značka Tefal je skutečným expertem na výrobu pánví. Nejnovější generace pánví G6 poskytuje odolnost vůči extrémním podmínkám — takže v kuchyni s nimi budete připravovat pokrmy jako správný šéfkuchař. Úprava proti poškrábání, nepřilnavost a odolnost, to je ta správná volba pánve, se kterou poznáte rozdíl.
- Nový nepřilnavý povrch TITANIUM ANTI–SCRATCH s vynikající nepřilnavostí a odolností proti poškrábání.
- Známé červené kolečko THERMO–SIGNAL v novém designu přesýpacích hodin – počkejte si na perfektní teplotu.
- THERMO–FUSION™ - prémiová indukční technologie poskytuje rychlý ohřev a rovnoměrné vaření.
*Interní test opotřebení
Palačinky podle šéfkuchaře Ondry Slaniny
Suroviny
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 160-200 g polohrubé mouky
- špetka soli a cukru
- 30 ml oleje
Náplň
- 250 g tučného tvarohu
- 2 vanilkové cukry
- 50 g krupicového cukru
- 30 g rozinek
- 100 g jahodové marmelády
- 200 g jahod
Z mléka, vajec, mouky, soli, cukru a oleje připravíme hladké těsto. Rozpálíme palačinkovou pánev a postupně upečeme palačinky. Hotové potřeme marmeládou a tvarohem smíchaným s vanilkovým cukrem a rozinkami. Složíme či srolujeme a doplníme jahodami.
Více na Blog Tefal:
- Slané bylinkové palačinky s dipem - palačinkový den
- Fitness perníkové palačinky - palačinkový den
- Fitness perníkové palačinky - palačinkový den
- Slané špenátové palačinky se sýrem, rajčaty a uzeným lososem - palačinkový den
- Proteinové ovesné palačinky s řeckým jogurtem a džemem - palačinkový den
Francouzská rodinná firma Groupe SEB, na českém trhu známá díky značkám Tefal, Rowenta či Krups, se v rámci svého projektu zavazuje k Opravitelnosti výrobků po dobu 15 let – to platí již pro celých 95 % produkce společnosti.
Nový komentář