Jako bychom jich tady neměli dost, chtělo by se říct. Jenže tohle jsou ta skutečná, chrochtající, zabahněná prasátka. Se svými chovateli, kterých se sešlo kolem pěti set, právě demonstrují před Ministerstvem zemědělství. A taky se v Praze rozdávají jitrničky a letáky. A to celé proto, že si chovatelé prasat připadají opomíjeni a zanedbáváni. „Tvoříme 12 % domácí zemědělské produkce, ale z dotací dostáváme sotva půl procenta!“ stěžují si chovatelé a dodávají, že za těchto podmínek, při neustálém zvyšování cen krmiva, se jim chov prasat nevyplatí.
První „nenarozená“ prasata se prý promítnou do českého trhu někdy kolem června. A když klesne pokrytí trhu z domácího chovu pod sedmdesát procent (v minulých letech kleslo ze sta procent na osmasedmdesát), vepřové prý razantně zdraží, protože ho budeme muset dovážet ze zemí, kde je více dotováno. A co musí ministerstvo udělat, aby k tomu nedošlo? Dát chovatelům miliardu.
Ministerstvo se hájí, že vzhledem k předpisům EU dotace zvýšit nemůže, ale chovatelé mají řadu řešení, okoukaných z okolních zemí. Zvýšit by se prý daly příspěvky na převoz prasat, na jejich čistotu (skutečně, i taková dotace existuje – ve Francii), nebo za uhynulé kusy. Ostatní země prý takto předpisy o dotacích obchází. A to vše v době, kdy se v EU diskutuje o tom, že by se dotace na zemědělství měly celkově snížit.
Jeden by řekl, že když je vepřového málo, tak by si mohli chovatelé dovolit prodávat ho dráž a nepotřebovali by dotace. Konec konců, obojí jde z našich peněženek, a proč raději vyšší skutečnou cenu vepřového nezaplatit rovnou než oklikou skrze dotace, aby to pak v obchodě vypadalo, že ho kupujeme vlastně levněji? Jenže takový přístup nabourává celou dotační politiku EU a bude se míjet účinkem, pokud na něj nepřistoupí všechny země. A tak se zřejmě proti připravovaným změnám budou bouřit nejenom čeští zemědělci.
Ale jednu výhodu to má – alespoň i městské děti uvidí živé prasátko – a jestli bude vývoj pokračovat stejným směrem, třeba přibude i ovečka, kravička nebo kozička.
Jíte vepřové? Jak často? Bude Vám vadit zvýšení jeho ceny? Podporujete požadavek chovatelů prasat, nebo jste zastánkyně uvolnění trhu i v zemědělské oblasti? Měla by se změnit dotační politika Evropské unie? Nebo bychom měli vlastní zemědělce chránit jinak – třeba cly – a nevstupovat do různých „bezcelních prostorů“?
Nový komentář
Komentáře
mám raději kuřecí a rybičku, ale takový vepřový řízek není k zahození, že??
Vepřové jím tak 1x do měsíce a to ještě v zaměstnanecké jídelně.
Doma si kupuju drubeží a rybí maso a vepřové tak 2x do roka.
taky mám raději kuřecí řízečky ale něco ze zabíjačky bych si dala
jitrnici a výrobky ze zabíjačky můžu mít tak osmkrát za zimu, ale stejně si dám raději chleba se sýrem
řízečky mám raději kuřecí, ale jitrničky domácí to můžu
vepřové nejím takže mě to moc netrápí
jsem vegetariánka, takže je mi to fuk, stejně se zdražuje kdeco... jinak upřednostňuji výrobky z Česka
prasata jím a mělo by se najít řešení
jooj, skoda, ze nie som v Prahe, dala by som si fajnu domacu jaternicku!
Já sice vepřové maso moc nejím, ale myslím si, že zvýšení jeho ceny se promítne i do cen ostatních potravin, které buď přímo nebo i vzdáleně souvisejí s chovem prasat.
Ale popravdě, čeká nás velké zdražovaní, tohle už bude jako nic...
kareta: Kdyby záprtek... Já myslela zárodek. Ale pořádný.
Ťapina: Já neříkám, že každá babka v každé dědině má slepice all right
Ale takový malý soukromý zemědělec by je snad v pořádku mít mohl.
Jistěže to pak vařil.
Ale fuj, vybavilo se mi, jak otec vždycky klepl slepici, co "byla nějaká divná" a ona měla tekutá játra. Bléééé
Meander: záprtek jsem měla onehdá i v kupovaných v obchodě
.
Meander: Poté, co mi známí barvitě popsali tuberkulózní uzel, co našli u slepice, kterou měli nedávno k večeři, s nevinným dotazem, jestli nevím, co by to mohlo být, mám k domácím drůbežím produktům od zasloužilých desetiletých nosnic taky mírnou nedůvěru
kareta: Na domácích vejcích jsem vyrostla nic mi z nich nikdy nebylo
Když tedy nepočítám nevolnost, když jsem rozklepla vejce a ono bylo poněkud nasazené.
Meander: já jsem zbabělá, dělám si žloutky s cukrem a bojímbojím, že bych chytla z domácích salmonelu, tak kupuju v krámě. Jinak- sousedi mají krávy a vidím je od počítače cca 100m na pastvě od jara do podzimu a jinde mají i OVCE. Ale pstruh je pstruh a pro toho máme 30 km
kareta: Jo, lidi fluchtrujou, ale že by hnuli zadnicí, to ne. Hubou se problémy světa vyřeší hned, ale udělat tu svou malou trochu, která ten svět nespasí totálně a hned, to nemá vůbec smysl, žeáno.
Já onehdá objevila, že místní trhovec občas má místní (přiměřeně situaci) jabka. Jinak je to bída.
jinak výkupní cena masa je cca 30 Kč (ted to může být třeba 28), tak si spočítejte, kde ty peníze leží.
kareta: Snažím se kolem Plzně odhalit nějakého šikulu, co by byl ochoten dodávat domácí mléko, máslo, vejce... Neexistuje!
gentiana: zásadně nakupuju české potraviny, a to ty z našeho regionu. A setkala jsem se s názorem- stejně to není české, vždyť je to jedno....A pak lidi nadávají na poměry
Jeden čas zdejší družstva prodávala škubaná kuřata za 1/3 ceny, kamarádka bere mléko od soukromníka...Jenže je jednodušší jít do supermarketu a koupit danone