Jsem učitelem na menší základní škole v nejmenovaném českém městě. Jídelna by se měla od září změnit na výdejnu obědů, které se budou vozit odjinud. To díky přísnějším hygienickým pravidlům Evropské unie, která naše jídelna nesplňuje a už na ně nadále nebude mít výjimku od hygienika. Zda to bude změna k lepšímu, těžko soudit, ale aspoň budou mít děti možnost výběru ze dvou jídel.

Doteď jsem s kvalitou jídla vůbec spokojený nebyl. K přípravě pokrmů se používají výhradně polotovary, čili bramborová kaše brambory nikdy neviděla. Maso je spíše horší kvality a jídelníček, nezřídka obsahující hamburgery a takové věci, taky není příliš lákavý. Polévky ze sáčku. Jako příloha mnohem častěji sušenka, které by brzy vypršela trvanlivost (v únoru např. s obrázkem Mikuláše, s velikonočním motivem na obalu v červnu atd.) než ovoce. Zelenina nebo saláty skoro nikdy.

Co mě ale nejvíc odpuzuje, je nádobí a tácy. Nádobí v nerezové misce, kde každý všechno „ohrabe", než si vybere, a tácy jsou často špinavé a zapáchají. Aby taky ne, když je kuchařka jenom otírá hadrem namočeným do kýblu plného jaru a zásadně je neoplachuje. Vůbec by mě nepřekvapil výskyt nějaké infekce.

Na základě dojmů z období, kdy jsem jídelnu velmi krátce navštěvoval, jsem se rozhodl do ní už víckrát nevkročit, nebo aspoň ne s úmyslem se najíst. Upřímně lituji všechny žáky, kteří nemají možnost chodit na jídlo domů. Ačkoliv stížnosti na jídelny patří k běžnému folkloru" ve škole, myslím, že jsou, bohužel, zcela oprávněné.


Tohle povídání jsem našla na internetové diskusi Lidových novin - autora neuvádím, protože nemám k použití jeho svolení. Docela pěkně a věcně ilustruje současný stav na škole. Jestli ale bude lepší jídlo dovážet z velkovývařovny, toť otázka.

Co si myslíte vy - podle norem EU, ale dovážené, nebo raději vlastní bordýlek?