Zima je dlouhá a ne každý touží po sportovním zážitku na lyžích. A právě proto máme pro vás tip na výlet za skvělým jídlem. Již osmý ročník Zimného festivalu jedla probíhá ve vybraných TOP restauracích na Slovensku. Ty patří k tomu nejlepšímu, co můžete v sousední zemi ochutnat a zažít. Mnohé z nich mají vysoká gastronomická ocenění a prodávají nejen prvotřídní jídlo, ale i nezapomenutelný zážitek. Jaké restaurace jsou do festivalu zapojené, najdete na webových stránkách, kde si také zvolíte rezervace a jak obsáhlé degustační menu si přejete a pak už můžete vyrazit za gastro zážitky.
Na malém prostoru velké množství zážitků
My jsme začali v destinaci Svätý Jur, který je vzdálen od Bratislavy jen několik kilometrů. V malém starobylém městečku najdete restauraci Palatín v zámečku Pálffy, kde se nachází také krásné reprezentativní historické prostory, kavárna a sklepy vinařství VIAJUR a pivovar Pálffy. Na malém prostoru velké množství gastro zážitků. V restauraci jsme si pochutnali na velmi tradičním menu, kterému dominovalo hovězí maso v podobě vývaru a Tafelspitzu. Menu nám připomnělo, jak díky společné historii Rakouska-Uherska jsou naše kuchyně podobné. V okolí Svätého Jura si můžete udělat procházku ke kostelu, nebo absolvovat degustaci vína VIAJUR. Ochutnávka vás bude bavit, ale hlavně chutnat. Doporučujeme.
S vůní Asie
Další naše gurmánské zážitky pokračovali v japonském IASAI Food baru, který patří dlouhodobě k tomu nejlepšímu, co v Bratislavě najdete. Svědčí o tom i mnohá ocenění, která restaurace získala. V rámci festivalu se můžete těšit na harmonické menu, kde se objeví mušle svatého Jakuba, vietnamská rybí polévka či kachní prsa s řepovou omáčkou. Jídlo je dotažené do detailu a naservírováno s vkusem, vše lahodí chuti i oku. Na vznik vašeho pokrmu můžete navíc od stolu přímo dohlížet a je to fascinující pohled na zručné kuchaře.
Za architekturou i uměním
Pokud si chcete proložit gastro zážitky uměním, vyrazte do Slovenské národní galerie, která je po nedávné velkolepé rekonstrukci. Ta se nesmírně povedla a nyní můžete spíše obdivovat architektonickou podobu staronové galerie. Expozice se do ní pomalu stěhují, my viděli již dvě nově zabydlené, a během několika měsíců si budete moci vybrat hned z několika.
Gastro v oblacích
Možná největším zážitkem pro vás bude stolování ve výškách. Restaurace UFO watch.taste.groove je umístěna v ikonické dominantě Bratislavy. V kupoli vyhlídkové věže se také servírují jen ty nejvybranější delikatesy v rámci Zimního festivalu jídla. Těšit se můžete na hovězí tataráček s fermentovanou kapustou, pět textur mrkve, jesetera či na sladkou tečku v podobě nugátového dezertu. Výhled k degustaci k nezaplacení. Pokud milujete výšky, vystoupejte několik desítek schodů výše a ocitnete se na dokonalé vyhlídce, kde uvidíte celou Bratislavu ještě o kousek z větší výšky.
Umělecké skvosty ve skvostné Danubianě
Přestávka od jídla je třeba a naopak je čas prozkoumat další slovenské umělecké skvosty. Danubiana, celým názvem Danubiana Meulensteen Art Museum, je muzeum moderního umění nacházející se asi 15 km jižně od Bratislavy na území obce Hamuliakovo. Muzeum je situováno na poloostrově, který odděluje vodní dílo Gabčíkovo od toku Dunaje a umocňuje umělecký zážitek. V Danubianě najdete stálé i aktuální výstavy a obojí stojí za tento malý výlet mimo hlavní město. Odpočinou si a nabrat sil můžete ve vkusné galerijní kavárně.
Za masem do Carnevalle
Poslední náš gastro zážitek jsme si vychutnali v Carnevalle Grill restauraci a baru. Zde se schází v průběhu roku příznivci dobrých burgerů či steaků a i rustikální interiér restaurace tomu přesně odpovídá. V rámci degustačního menu jsme začali panna cottou z kozího sýra, následoval lososem s mangem či fenyklem a jasmínovou rýží, pokračovali jsme krémovým rizotem a skvělým hovězím a zakončili naši gurmánskou jízdu jehněčím hřebínkem se špenátem a brokolicí.
Jak již bylo řečeno, na výběr máte hned z několika dalších restaurací, které vám třeba přijdou více k chuti a dobrá zpráva je, že si můžete menu předem nastudovat a rozhodnout se pro to pravé. Pokud trpíte nějakou alergií či intolerancí, nevzdávejte to předem, stačí to nahlásit a restaurace a jejich šéfkuchaři vám vyjdou rádi vstříc a vykouzlí i pro vás neskutečné variace přímo pro vás. Hezký gastro zážitek přejeme!
Zdroj foto: autorka
Zdroj informací: zkušenosti autorky, zimnyfestivaljedla.sk, danubiana.sk, sng.sk, kastielpalffy.sk, carnevalle.sk, www.u-f-o.sk, iasai.sk, slovakia.travel
Nový komentář