Foto: Shutterstock
Znáte to, máte chuť na něco sladkého, tak sáhnete po kousku dobré čokolády. Vzápětí se ve vaší hlavě zrodí myšlenky, že takhle teda nezhubnete, že to není zdravé a pak na vás ještě vyskočí článek, že jíme moc cukru a jak to změnit. Pravdou je, že jezení čokolády přináší spoustu benefitů. Klidně si ji můžete dopřát každý den. Samozřejmě záleží na množství, ale pokud si po obědě dáte jeden řádek nebo jednou za čas řádky tři, rozhodně se nedá mluvit o tom, že by vám to nějak uškodilo. Pamatujte, že čím je vyšší procento kakaa v čokoládě, tím má více zdravotních benefitů.
Snižuje cholesterol
Studie ukazují, že konzumace čokolády může vést ke snížení hladiny cholesterolu, tedy toho špatného, který nám v těle dělá neplechu. To vede k udržení normálního krevního tlaku.
Zlepšuje kognitivní funkce
Dobrá zpráva pro studenty a starší osoby. Vědci zjistili, že čokoláda (tedy látky v ní obsažené) může pomoci usnadnit průtok krve do mozku, a tím udržet mozek zdravý a zabránit zhoršení paměti právě u lidí nad 60 let. To souvisí s tolik obávanou Alzheimerovou chorobou, které můžete předejít mimo jiné právě konzumací čokolády.
Prevence onemocnění srdce
Výzkumy naznačují, že konzumace čokolády by mohla pomoci snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění o jednu třetinu.
Předchází mrtvici
Kanadští vědci ve svých výzkumech zjistili, že u lidí, kteří snědli jednu porci čokolády denně, vznikla o 22 procent nižší pravděpodobnost, že prodělají mrtvici, než u těch, kteří nesnědli žádnou porci.
Zlepšuje náladu
Také dle studií snižuje stres a úzkost. Kousek hořké čokolády uvolňuje v mozku hormon štěstí, zvaný dopamin, který funguje jako spouštěč dobré nálady.
Kterou čokoládu si vybrat?
Tu, na kterou máte chuť. Protože všechny druhy mají své výhody. Mléčná čokoláda je prospěšná pro vyšší procento bílkovin a vápníku, protože obsahuje více mléka. Hořká čokoláda zase obsahuje více železa a najdete tam vyšší hladinu antioxidantů.
Zdroj: autorka článku, Medicalnewtoday, Timesofindia, Eatthis
Nový komentář
Komentáře
Proč si dopřát čokoládu? Protože je prostě boží
Momentálně mám rozjedenou 78% Lindtku a obyčejnou oříškovou z Lidlu (nejlepší poměr cena/kvalita). A ne, fakt jsem nikdy neztloustla po čokoládě. Zato po sušenkách, rohlících, buchtách a podobných moučných opičárnách - po těch jo.