Název Zelený čtvrtek prý vzniknul omylem, špatný překladem z němčiny. Ať je to jak chce, dodržovala se v tento den mnoho starých zvyků. Třeba ten, že cokoliv se na Zelený čtvrtek zaseje, to dobře poroste. Nebo také, že kdo před východem slunce sní pečivo namazané medem, bude celý rok chráněný proti bodnutí vosami a uštknutí hady.
Tak jako včera jste se neměli mračit, dnes si od nikoho nic nepůjčujte a s nikým se nehádejte. Po celý další rok se vám budou vyhýbat hádky a pohrnou se k vám peníze. Doporučuje se také zamést si před domem a smetí donést na nejbližší křižovatku. Vyženete tak z domu blechy. A když blechy nemáte, tak si upečte nebo uvařte pokrm, který bude alespoň trochu zelený.
Obyčejná špenátová polévka nebo špenát s uzeným masem. Nebo krémová hrachovka? Někde ještě roste medvědí česnek, tak můžete využít některý z našich nedávných receptů. Tříchodové menu, bylinkové máslo nebo snad quiche?
Výbornou volbou je velikonoční nádivka. Nikdy jsem nepochopila, proč se jí říká nádivka, když se nikam nenadívá a je to vlastně slaný koláč. Někdy pečený v menší formě, takže je vyšší. Já mám nádivku ráda nízkou, peču ji tedy na plechu.
Do velikonoční nádivky určitě patří vejce, uzené maso a „něco zeleného“. Já jsem použila špenát, a hrášek. Dokonalost!
Velikonoční nádivka
- 4 vejce
- 250 ml smetany
- 150 g másla
- sůl a pepř
- 2 bílé větší bagety (z Lidlu)
- 350 g uzené vepřové kýty nebo jiného uzeného masa (může být i kuře)
- 250 g zeleného hrášku - třeba mraženého
- 1 červená cibule
- 200 g špenátu
- česnek
Pečivo použijeme ideálně staré aspoň dva dny. Nakrájíme na malé kostičky, které osmahneme dokřupava na másle. Dáme stranou. Oddělíme žloutky a bílky. Do žloutků přimícháme rozpuštěné máslo a smetanu, dochutíme solí a pepřem. Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku, ke které přidáme hrášek a špenát, dochutíme solí a česnekem. Chvíli podusíme a necháme vychladnout.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do žloutkové směsi nasypeme křupavé kostičky pečiva. Promícháme. Přidáme maso nakrájené na kostičky, vychladnutou zeleninu a ještě můžeme dochutit solí a pepřem, případně muškátovým oříškem. Promícháme. Úplně nakonec jemně vmícháme sníh a přesuneme do zapékací mísy.
Pečeme na 180 °C, asi půl hodinky až 40 minut.
Partnerem rubriky Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členemhttps://www.facebook.com/MaggiCZSK |
---|
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Nádivk neděláme. Ale na té první fotce mě zaujal ten zajíček
samecka — #24 to počujem prvý krát
Aj Keď mama bola moraváčka a otec slovák, tak sme nikdy na Veľkú noc žiadnu pečku a ani nádivku nepiekli
tradíciu pečenia "nádivky" nepoznám. Plnku pečiem jedine v kurčati.
Má to nejaký význam, alebo kde sa to vzalo? Kam tomu siahajú korene?
My ji máme rádi, na Slovensku se jí říká pečka.
Já ji mám ráda, ale nikdo z dětí moji vášeň pro nádivku nezdědil a manžel ji taky rád nemá. Ale dnes jsme měli na oběd zelenou polévku, brokolicovou.
Pavla_b — #20 ono se to dělá spíš jako pohoštění, na rozdávání. tohle spolehlivě chutná každému, jako ostatně všecko, co obsahuje maso.
Nádivku pečeme,muž ji má rád. Mě taky chutná.Ale stačí mě jedne kousek.Dáváme do ni pórek.
gerda — #19 To musí být nádivky :-) Já dávám zas trošku muškátového květu..
Když koukám do svého sešitku na sekanou z 20 vajec - jsou jí dva pekáče. Trojí maso, rohlíky, vývar, koření, zelené natě. A co jí dává výbornou chuť, tak mletý zázvor.
enka1 — #6 nemusí být bageta z Lidlu. Ta moje byla, tak spíš kvůli představě velikosti. Jinak v Kauflandu je velikost zhruba stejná, myslím, že i v Tescu ;-)
Mám recept s kopřivami a medvědím česnekem.
Já v sobotu upeču nádivku s kopřivami, špenát si nechám na jindy...
gerda — #2 Do nádivky se dávalo maso z hlavy (většinou telecí), proto někde krajově hlavička. Taky dávám do nádivky kopřivy a vůbec spoustu zeleného - lístky šťovíku, pampelišky, sedmikrásky, jitrocele, řebříčku - co je na zahradě
. Nádivku u nás pečeme na Bílou sobotu. Na Zelený čtvrtek jsou jidáše.
dělám ji z uzeného a vepřového masa (po kousku), hodně pažitky, petrželky, česneku, rohlík, sůl, pepř, promíchám a zaleju vajíčky s trochou mléka...je to výborné a vypadá takto
na Velikonoce jedeme k mojí mamince, takže bude péct ona.
patří tam i popenec.
Takhle na jaře do nádiovky vždy dávám raději kopřivy, než špenát...
Velikonoce nedržím, ale nádivku a mazanec o víkendu upeču. Máme to rádi a něco jíst stejně musíme
Mě to nechutná,takže to vůbec nedělám.A stejně nechápu tu "žrací mánii" kolem velikonoc.Kouknu se lidem do nákupních vozíků a nestačím se divit....
Nádivku každoročně peče maminka, tak se přiživíme. A vždycky do ní dává mladé kopřivy, aby měla šmrnc.