Víte, proč byste se neměli na Škaredou středu mračit? Protože se budete mračit po celý rok! A to přece nechcete. Raději zavolejte kominíka a nechejte si vymést komín. Podle starých pověr tak v tento den vyženete nejen saze, ale i zlé duchy. Proto se také středě před Velikonocemi říká i Sazometná.
A co v kuchyni? V tento den se obvykle pekly jidáše, které jsme se naučili už v článku o Květné neděli. Můžete také uvařit nějakou výbornou jarní polévku, plnou zeleniny a bylinek. Anebo... Nedržíte půst? Tak si pojďte udělat nějaké dobré maso. Ukážu vám, že se dá uvařit levně, chutně, ale na rozdíl od mnoha receptů nováckého Ládi Hrušky, i kvalitně.
Kuřecí srdíčka jsou surovinou poměrně levnou, ale velice chutnou. Když chcete maličko dražší variantu, která bude trochu rozmanitější, můžete k základnímu receptu pouze s kuřecími srdíčky přidat i kuřecí maso. V tomto případě doporučuji koupit celé kuře, které vyjde nejlevněji a vykostit si ho. Část můžete použít třeba na grilování, kosti a ořez na polévku a drobné kousky právě do dnešního receptu.
Kuřecí srdíčka na paprice
500 g kuřecích srdíček
2 velké cibule
2 lžíce kvalitní maďarské papriky
kousek másla
sůl a pepř
trocha hladké mouky
může být i trochu smetany, ale není to nutné
Cibuli nakrájíme nadrobno. Ve velké pánvičce rozpustíme máslo, na kterém cibuli osmahneme, necháme zesklovatit. Přidáme srdíčka, která jsme předtím důkladně očistili a rozkrojili na půl. Osmahneme. Spolu se srdíčky můžeme přidat i kousky kuřecího masa. Ale není to nutné.
Osmahnuté srdíčka zasypeme paprikou, osolíme a opepříme. Promícháme, asi minutku opékáme a zasypeme asi třemi lžícemi hladké mouky. Promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou. Povaříme 20 minut. Ke konci můžeme pro zjemnění přidat trochu smetany.
Podáváme s těstovinami nebo s rýží.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Mnam vypadá to lákavě! :)
Mńam :))
neznám výraz Sazometná,ani že se nemá na škaredou středu nikdo mračit,říkalo se Popelečná a nosil se na čele křížek, udělaný právě popelem,no dneska se to vykládá vše jinak
To zkusím uvařit,srdíčka dělám ale na cibulce
Vypadá to výborně.
Vypádá dobře :)
Vypadá to skvěle.
mám pořád škaredou středu
na nikoho jsem se nemračila, aby neměli ani oni důvod
když ne výdy je možno jen se smát
nebere mě to
nemračím se
To jsem teda do letoška neslyšela, že se člověk na škaredou středu nesmí mračit. No já to teda určitě porušila, když jsem se zamračila (spíš dost naštvala) půl minuty po příchodu do práce a musela napravovat nesmyslné chyby své kolegyně.
Ale ten recept mi připadá úžasný, doslova se mi sbíhají sliny, mňam, ten teda rozhodně vyzkouším:)
Sice mám důvod se mračit,protože ležím v nemocnici a budu i přes svátky,ale zase si říkám jsou horší věci.Tak to nějak překonám.
Proč se mračit, když se blíží prodloužený víkend
Co, mračit se... My si dneska v práci všechny popřály k svátku.
tak mračím se jen jak kdy a jak na koho
nemračím se
vůbec jsem o škaredé středě neslyšela
nemračte se na svět, vždyť je tady tak krásně