Víte, proč byste se neměli na Škaredou středu mračit? Protože se budete mračit po celý rok! A to přece nechcete. Raději zavolejte kominíka a nechejte si vymést komín. Podle starých pověr tak v tento den vyženete nejen saze, ale i zlé duchy. Proto se také středě před Velikonocemi říká i Sazometná.

srdíčka na paprice

A co v kuchyni? V tento den se obvykle pekly jidáše, které jsme se naučili už v článku o Květné neděli. Můžete také uvařit nějakou výbornou jarní polévku, plnou zeleniny a bylinek. Anebo... Nedržíte půst? Tak si pojďte udělat nějaké dobré maso. Ukážu vám, že se dá uvařit levně, chutně, ale na rozdíl od mnoha receptů nováckého Ládi Hrušky, i kvalitně.

Kuřecí srdíčka jsou surovinou poměrně levnou, ale velice chutnou. Když chcete maličko dražší variantu, která bude trochu rozmanitější, můžete k základnímu receptu pouze s kuřecími srdíčky přidat i kuřecí maso. V tomto případě doporučuji koupit celé kuře, které vyjde nejlevněji a vykostit si ho. Část můžete použít třeba na grilování, kosti a ořez na polévku a drobné kousky právě do dnešního receptu.

Kuřecí srdíčka na paprice

500 g kuřecích srdíček
2 velké cibule
2 lžíce kvalitní maďarské papriky
kousek másla
sůl a pepř
trocha hladké mouky
může být i trochu smetany, ale není to nutné

Cibuli nakrájíme nadrobno. Ve velké pánvičce rozpustíme máslo, na kterém cibuli osmahneme, necháme zesklovatit. Přidáme srdíčka, která jsme předtím důkladně očistili a rozkrojili na půl. Osmahneme. Spolu se srdíčky můžeme přidat i kousky kuřecího masa. Ale není to nutné.

Osmahnuté srdíčka zasypeme paprikou, osolíme a opepříme. Promícháme, asi minutku opékáme a zasypeme asi třemi lžícemi hladké mouky. Promícháme a zalijeme vývarem nebo vodou. Povaříme 20 minut. Ke konci můžeme pro zjemnění přidat trochu smetany.

Podáváme s těstovinami nebo s rýží.

Dobrou chuť přeje elly.

TÉMATA:
SEZONA