Zrod kubánského míchaného drinku se datuje k přelomu 19. a 20. století, kdy po skončení španělsko-americké války připadla Kuba pod správu USA a na ostrov začalo jezdit mnohem více Američanů. Daiquiri reprezentuje přirozené spojení lokálních kubánských ingrediencí – rumu, limetky a cukru – s tehdy „typicky“ americkými produkty – šejkrem a ledem, které patřívaly mezi luxusní zboží. Dnes už legendární drink byl pojmenovaný podle městečka Daiquiri, v jehož blízkosti byl americký důl, a za jeho recepturou stojí Jenning Cox, ředitel španělsko-americké železářské společnosti.

Existuje několik verzí toho, jak se příběh Daiquiri začal psát. Co je však jisté, je, že se tento míchaný drink stal v průběhu let a desetiletí ikonou a dlouhodobě zaujímá pozici celosvětově nejoblíbenějšího koktejlu na bázi rumu. A to zcela oprávněně, neboť jednoduchost tří jeho složek – rumu, cukru a limetky – v sobě skrývá osvěžení, které neomrzí.  

shutterstock-2053121120.jpg

Foto: Shutterstock

V jednoduchosti je krása, volba jednotlivých ingrediencí může přesto vést k velice odlišnému výsledku. Jinou chuť Daiquiri dostaneme, pokud použijeme řepný, nebo třtinový cukr, cukr vyrobený z datlí, čiroku, nebo z javoru. Svou roli sehraje i výběr limetky. Zásadní ingrediencí, o jejíž volbě je třeba přemýšlet, je samozřejmě rum. Rum z jedné země bude zákonitě odlišný od rumu ze země druhé.
 
Daiquiri není však jen spojením „svaté trojice“ rum – limetka – cukr, představuje i kulturní element, který v minulosti učaroval mnoha známým osobnostem. Bylo nejoblíbenějším drinkem například prezidenta Johna F. Kennedyho. Pokud by ale Daiquiri mělo mít svého „ambasadora“, byl by jím zaručeně americký spisovatel Ernest Hemingway. Daiquiri miloval a jeho ideální podobu poeticky přirovnával ke zpěněné hladině moře, kterou brázdí loď rychlostí 30 uzlů. Poprvé ho ochutnal v baru Floridita, do kterého primárně přišel kvůli tomu, aby si odskočil na záchod, zatímco se procházel po rušné havanské ulici. Aby nevyvolal dojem, že přišel pouze na toaletu, objednal si koktejl, který před sebou měla většina přítomných hostů. Daiquiri mu okamžitě zachutnalo, ale prohlásil prý, že by jej preferoval bez cukru a s dvojitou dávkou rumu. Hemingway zvěčnil Daiquiri v románu Ostrovy uprostřed proudu, v němž hlavní postava malíř Thomas Hudson vzpomíná na ty skvělé ledové kombinace, které klouzaly do krku zvolna jako ledovec na čerstvě napadaném sněhu. Neopomněl ani zdůraznit, že v nich nebyl cítit téměř žádný alkohol. Tedy dokud jste jich nevypili alespoň 6 nebo 8.
 
Zpříjemněte si odpoledne či večer vychlazeným Daiquiri podle tradičního receptu nebo v oblíbené variaci Ernesta Hemingwaye, s grapefruitovou šťávou, a oslavte tak mezinárodní den tohoto ikonického drinku. 
 
Planas Daiquiri

  • 50 ml rumu Diplomático Planas
  • 20 ml limetkové šťávy
  • 15 ml cukrového sirupu
  • Led
  • Limetka na ozdobu

Rum, limetkovou šťávu a cukrový sirup přidejte společně s ledem do šejkru a důkladně protřepejte. Přeceďte přes sítko do sklenky a dozdobte limetkou.

dai.jpg

Foto: Se souhlasem Diplomático

Planas Hemingway Daiquiri

  • 45 ml rumu Diplomático Planas
  • 15 ml čerstvé limetkové šťávy
  • 20 ml čerstvé grapefruitové šťávy
  • Led
  • Kůra z limetky na ozdobu

Rum, limetkovou šťávu a grapefruitovou šťávu přidejte společně s ledem do šejkru a důkladně protřepejte. Přeceďte přes sítko do sklenky a dozdobte limetkovým twistem.

Planas-Hemingway-Daiquiri.jpg

Foto: Se souhlasem Diplomático

Zdroje: Creative Culinary, Diplomático, Diffords Guide, Gilded Club/Facebook 
 

Reklama