Foto: Shutterstock
Vyznejte se názvech těstovin
Motýlci, mušličky, ouška, hvězdičky nebo kolečka. I to jsou přeložené názvy některých z italských těstovin. Samozřejmě, že se tak jmenují právě podle svého tvaru. Znáte je všechny?
Foto: Shutterstock
Těstoviny se podle tvaru dělí do několika kategorií:
- pasta lunga neboli dlouhé těstoviny, kam patří spaghetti nebo linguine
- pasta corta neboli krátké těstoviny, kam patří většina těstovin roztodivných tvarů, jako jsou farfalle nebo ravioli
- pasta all´uovo neboli těstoviny z vajíček, kam patří hlavně gnocchi nebo tagliatelle
Ke každé těstovině jiná omáčka
Italové věří, že pro dosažení dokonalého pokrmu se každé těstoviny pojí jen s jednou jedinou omáčkou. Kombinace špatných těstovin se špatnou omáčkou je totiž gastronomická katastrofa. Asociace italských sladkostí a těstovin (AIDEPI) dokonce vydala průvodce, jak se v kombinacích vyznat a podle ní jsou důležité tyto čtyři aspekty pasty pro perfektní symbiózu s omáčkou: více či méně drsný povrch, tvar, intenzita chuti a schopnost absorbovat omáčku.
Masové ragú a omáčky z mořských plodů se nejvíce hodí k těstovinám tagliatelle, které jsou ploché a relativně široké. Ještě širší těstoviny, například pappardelle, jsou pak ideální k velmi hustým omáčkám, jako jsou ty ze zvěřiny, omáčky s pravými hřiby nebo s lanýži. Klasické spaghetti nebo linguine, tedy kulaté, úzké a dlouhé těstoviny se perfektně mísí s lehkými omáčkami z rajčat, s pestem, ale i s tuňákem nebo s dalšími po domácku a velmi rychle připravenými omáčkami, jako je aglio olio e peperoncino.
Zdroje: autorka článku, La cucina Italiana, Galbani, Vinusta, National Today
Nový komentář