shutterstock-1721872819-seznam.jpg

Foto: Shutterstock

Vyznejte se názvech těstovin

Motýlci, mušličky, ouška, hvězdičky nebo kolečka. I to jsou přeložené názvy některých z italských těstovin. Samozřejmě, že se tak jmenují právě podle svého tvaru. Znáte je všechny?

6357ce17c2a54shutterstock-704389555-seznam.jpg

Foto: Shutterstock

Těstoviny se podle tvaru dělí do několika kategorií:

  • pasta lunga neboli dlouhé těstoviny, kam patří spaghetti nebo linguine
  • pasta corta neboli krátké těstoviny, kam patří většina těstovin roztodivných tvarů, jako jsou farfalle nebo ravioli
  • pasta all´uovo neboli těstoviny z vajíček, kam patří hlavně gnocchi nebo tagliatelle

Ke každé těstovině jiná omáčka

Italové věří, že pro dosažení dokonalého pokrmu se každé těstoviny pojí jen s jednou jedinou omáčkou. Kombinace špatných těstovin se špatnou omáčkou je totiž gastronomická katastrofa. Asociace italských sladkostí a těstovin (AIDEPI) dokonce vydala průvodce, jak se v kombinacích vyznat a podle ní jsou důležité tyto čtyři aspekty pasty pro perfektní symbiózu s omáčkou: více či méně drsný povrch, tvar, intenzita chuti a schopnost absorbovat omáčku.

Masové  ragú a omáčky z mořských plodů se nejvíce hodí k těstovinám tagliatelle, které jsou ploché a relativně široké. Ještě širší těstoviny, například pappardelle, jsou pak ideální k velmi hustým omáčkám, jako jsou ty ze zvěřiny, omáčky s pravými hřiby nebo s lanýži. Klasické spaghetti nebo linguine, tedy kulaté, úzké a dlouhé těstoviny se perfektně mísí s lehkými omáčkami z rajčat, s pestem, ale i s tuňákem nebo s dalšími po domácku a velmi rychle připravenými omáčkami, jako je aglio olio e peperoncino.

Zdroje: autorka článku, La cucina Italiana, Galbani, Vinusta, National Today