Nespokojíte se s grilovaným vepřovým plátkem posypaným nejrůznějším kořením z obchodu? Pak je tady dnešní článek pro vás. Vyberte si pochoutku, na kterou máte chuť...

Vepřová játra na roštu  s jablky
Suroviny:
600 g vepřových jater, 150 ml mléka, 2 jablka, 1 lžíce citronové šťávy, 2 cibule (1 bílou a 1 červenou), 3 lžíce másla, 1/2 lžíce cukru, špetka sušeného tymiánu, 100 ml masového vývaru, 80 ml červeného vína, sůl, čerstvě mletý černý pepř, olej na potření jater.
Postup: Játra nakrájíme na plátky. Jablka nakrájíme také na plátky a zakapeme je citronovou šťávou. Bílou cibuli nakrájíme na kostičky, červenou na dílky.
V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přisypeme cukr a osmahneme jej dohněda. Přidáme cibuli a znova opečeme. Přisypeme tymián, zalijeme vývarem smíchaným s vínem a pět minut povaříme na mírném ohni. Nakonec osolíme a opepříme.
Játra potřeme olejem a na roštu z obou stran opékáme. Jablka prohřejem na pánvi na zbylém másle. Vše osolíme a opepříme. Játra i s jablky dáme na talíř a poléváme připravenou omáčkou.
Příloha: pečené brambory
Living kuchyně

Exotický ovocný špíz
Suroviny:
1/2 ananasu, 1 mango, 1 papája, 100 g jahod, 2 nektarinky
Postup: Ananas oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupeme mango i papáju, rozpůlíme, vyloupneme pecky a nakrájíme dužinu. Velké jahody rozpůlíme, malé necháme celé. Také nektarinky nakrájíme.
Dbáme na to, aby nakrájené kousky měly přibližně stejnou velikost. Ovoce střídavě napichujeme na jehly a asi 4 minuty zvolna grilujeme.
Ovoce můžeme přelít ještě koňakem a špíz flambovat, popřípadě posypat kokosovou moučkou.
Kuchyně pro labužníky   

Švestková marináda
Suroviny:
3 lžíce švestkové marmelády nebo povidel, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce oleje, 4 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 stroužky utřeného česneku, 1 chilli paprička.
Postup: Všechny suroviny smícháme a potíráme osolené maso na grilu.
Eliška Pospíšilová, Praha

Kari kuře
Suroviny:
1 lžička medu, 2 lžičky kari, 1 žloutek, 4 lžíce oleje, 1 nastrouhaný čerstvý zázvor, pepř, sůl. Kuřecí stehna i křídla.
Postup: Do připravené marinády naložíme kuřecí stehna i křídla a necháme 3 hodiny uležet. Poté kousky masa grilujeme.
Antonín Čech, Švábenice

Papriky plněné špenátem a sýrem
Suroviny:
8 menších paprik, 500 g čerstvého špenátu, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžičky oleje, sůl, pepř, 200 g sýra (niva nebo gorgonzola), 6 lžic ovesných vloček, 2 lžíce piva.
Postup: Odkrojíme vršky paprika a odstraníme jadřince. Omyjeme. Opereme špenát a necháme ho okapat. Odkrojíme silná žebra.
Oloupeme česnek a cibuli a nakrájíme je na drobné kousky. Na pánvi rozpálíme olej a cibulku s česnekem na něm osmahneme. Špenát přelijeme horkou vodou, chvilku ho blanšírujeme, vodu slijeme a listy necháme okapat. Vločky přelijeme pivem a necháme nabobtnat.
Sýr nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé kostičky. Vymačkáme vodu ze špenátu a listy nadrobno pokrájíme. I se sýrem je přimícháme k cibulce. Přidáme vločky a promícháme.
Směsí plníme papriky, přiklopíme vršky a grilujeme asi 20 minut a mezitím několikrát otočíme.
Nejlepší recepty

Dobrou chuť u grilu a příští pátek opět další dávka receptů...                   
TÉMATA:
SEZONA