Vepřová játra na roštu s jablky
Suroviny: 600 g vepřových jater, 150 ml mléka, 2 jablka, 1 lžíce citronové šťávy, 2 cibule (1 bílou a 1 červenou), 3 lžíce másla, 1/2 lžíce cukru, špetka sušeného tymiánu, 100 ml masového vývaru, 80 ml červeného vína, sůl, čerstvě mletý černý pepř, olej na potření jater.
Postup: Játra nakrájíme na plátky. Jablka nakrájíme také na plátky a zakapeme je citronovou šťávou. Bílou cibuli nakrájíme na kostičky, červenou na dílky.
V hrnci rozpustíme 2 lžíce másla, přisypeme cukr a osmahneme jej dohněda. Přidáme cibuli a znova opečeme. Přisypeme tymián, zalijeme vývarem smíchaným s vínem a pět minut povaříme na mírném ohni. Nakonec osolíme a opepříme.
Játra potřeme olejem a na roštu z obou stran opékáme. Jablka prohřejem na pánvi na zbylém másle. Vše osolíme a opepříme. Játra i s jablky dáme na talíř a poléváme připravenou omáčkou.
Příloha: pečené brambory
Living kuchyně
Exotický ovocný špíz
Suroviny: 1/2 ananasu, 1 mango, 1 papája, 100 g jahod, 2 nektarinky
Postup: Ananas oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Oloupeme mango i papáju, rozpůlíme, vyloupneme pecky a nakrájíme dužinu. Velké jahody rozpůlíme, malé necháme celé. Také nektarinky nakrájíme.
Dbáme na to, aby nakrájené kousky měly přibližně stejnou velikost. Ovoce střídavě napichujeme na jehly a asi 4 minuty zvolna grilujeme.
Ovoce můžeme přelít ještě koňakem a špíz flambovat, popřípadě posypat kokosovou moučkou.
Kuchyně pro labužníky
Švestková marináda
Suroviny: 3 lžíce švestkové marmelády nebo povidel, 3 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce dezertního vína, 2 lžíce oleje, 4 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 stroužky utřeného česneku, 1 chilli paprička.
Postup: Všechny suroviny smícháme a potíráme osolené maso na grilu.
Eliška Pospíšilová, Praha
Suroviny: 1 lžička medu, 2 lžičky kari, 1 žloutek, 4 lžíce oleje, 1 nastrouhaný čerstvý zázvor, pepř, sůl. Kuřecí stehna i křídla.
Postup: Do připravené marinády naložíme kuřecí stehna i křídla a necháme 3 hodiny uležet. Poté kousky masa grilujeme.
Antonín Čech, Švábenice
Papriky plněné špenátem a sýrem
Suroviny: 8 menších paprik, 500 g čerstvého špenátu, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 2 lžičky oleje, sůl, pepř, 200 g sýra (niva nebo gorgonzola), 6 lžic ovesných vloček, 2 lžíce piva.
Postup: Odkrojíme vršky paprika a odstraníme jadřince. Omyjeme. Opereme špenát a necháme ho okapat. Odkrojíme silná žebra.
Oloupeme česnek a cibuli a nakrájíme je na drobné kousky. Na pánvi rozpálíme olej a cibulku s česnekem na něm osmahneme. Špenát přelijeme horkou vodou, chvilku ho blanšírujeme, vodu slijeme a listy necháme okapat. Vločky přelijeme pivem a necháme nabobtnat.
Sýr nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na malé kostičky. Vymačkáme vodu ze špenátu a listy nadrobno pokrájíme. I se sýrem je přimícháme k cibulce. Přidáme vločky a promícháme.
Směsí plníme papriky, přiklopíme vršky a grilujeme asi 20 minut a mezitím několikrát otočíme.
Nejlepší recepty
Nový komentář
Komentáře
vše vypadá skvěle :)
ty papriky můžou být výborné - zkusím
recepty jsou lákavé
Žábina — #10 to je jasny
ovocný špíz mě docela láká. máme doma nový rakletový gril (vyhrála jsem ho v soutěži s helmansem - stačilo koupit jednu majolku, kterou stejně kupuji snad každých 14 dnů), tak si myslím, že to ovoce by na tom šlo. vždycky jsem to chtěla vyzkoušet, tak nyní mám šanci a všechny přísady a právě jsem to přečetla, takže o víkendu jdu do toho
nesmí ti tuk kapat do ohně, jinak se tvoří karcinogenní látky...ale od toho jsou různé alobalové mističky a podložky....
jinak je grilování rozhodně zdravější než smažení na vrstvě oleje....
a úplně stejně dělám cibuli,silnostěnnou papriku
sirael: dobrý tip
my jsme si oblíbili žampiony:malé celé,velké překrojím na ůl,zakápnu olejem,posypu kořením (co mám po ruce a co nám chutná),nechám půl dne marinovat a pak napíchnu na jehle a tak 10-15min.grilujeme.
O víkendu určitě něco vyzkoušíme
Sunny, diky za tyhle recepty, vsechno to tisknu - jen me stve ta zelena barva - spatne se mi to cte...