Co se kdo pamatuje, odmítala jsem už co malé dítko knedlíky. Rodiče byli demokrati a kromě toho je taky nemuseli mít, babičky se křižovaly nad tím, že spratečka rozmazlují a základní poživatině nepřivykají.
Svíčkovou můžu jíst, ale nesmím na ni koukat, totéž další smetanové omáčky ke knedlíkům - vyvolávají ve mně pocit, že tu věc už někdo jedl a nebyl nadšen, což působí problémy na svatbách atp., kde se svíčkvá často servíruje.
Tohle vedlo k tomu, že jsem zoufale nenáviděla školní jídelnu s těmi soudružkami, co nás nutily všecko dojídat s geniálním vysvětlením: Děti v Africe mají hlad. Otázku, proč se jim to tam teda nepošle, jsem si nikdy netroufla položit. Naštěstí mi většinou bylo odpuštěno, protože jsem byla ochotná jíst maso (které zase odmítali spoluprvňáci a bůhvíproč nejíst maso byl větší hřích než nejíst omáčku). Kantýny a menzy nesnáším dodnes, stačí mi zavětřit na chodbě, ucítím to předvčerejší zelí a začnu omdlívat. Moje odmítání velkostravoven mimo jiné stálo na začátku mého studia finštiny, kdybych chodila obědvat jako ostatní, tak bych do toho kursu nevlezla, ale to už je úplně jiný příběh.
Jídlo, které jsem vždy nesnášela nejvíc a nejintenzivněji, byla štědrovečerní rybí polévka (což je dokonce i k tématu týdne, že:)). Rodiče ji nijak nemusí taky, takže když prababička umřela, babička se vdala a pratetu si k sobě vzala jiná větev rodiny, tuto fujtajblovitost jsme vynechali. Jenomže babička ovdověla, přistěhovali se druzí prarodiče, a když jsme zvali jednu babičku, aby nebyla sama, tak jsme museli pozvat druhé staříky, aby se neurazili... a protože pro staříky bez slizu se zeleninou neexistovaly Vánoce, máma neochotně kuchtila polévku, neochotně ji jedla, táta je poněkud přímočarý, ten klidně nahlas kafral a já, ve snaze neotravovat atmosféru ještě víc, jsem pouze trvala na tom, že Mochovská zeleninová směs musí být před vsypáním do hrnce přebrána a zbavena kapusty, kterou taky nemůžu ani cítit, ale aspoň mi ji nikdo nevnucuje.
Pak jsem se přestěhovala do Bratislavy (ano, každý okamžik v mém životě má dlouhý prolog v podobě řetězce událostí, které k němu vedly). Někdy v listopadu jsem ukecala rodiče na rodinný výlet do Vídně, oni se vraceli domů na Moravu, ale že mě ještě v Blavě pozvou na večeři. Vlezli jsme do jedné restaurace a tam měli zrovna dny maďarské kuchyně. Já jsem ochotná zkusit cokoli, když v tom není kapusta, olomoucké tvarůžky nebo glutaman, po kterém se dusím, takže jsem si vybrala několik věcí nevyslovitelných jmen, které mě zaujaly, a první chod bylo halászlé, což je velmi vydatná a pálivá rybí polívka, jakási rybí verze prdelačky a guláše v jednom. Táta si dal totéž a olizoval se až za ušima, stejně jako já.
Když se blížily Vánoce, nesměle jsem mámě navrhla inovaci, že ryby v tom jsou, tak se snad staříci neosypou, jak pohrdáme tradicema, ale zároveň se to dá jíst. Máma kupodivu neprotestovala, pouze lakonicky pravila: „Dones recept." Recept jsem vyptala od bratislavských kamarádů, začíná sice Zapíchni rybu a osmaž krev, což diskrétně přeskakujeme, ale hromada cibule a papriky zůstává. Naše rodinné pojetí Vánoc bylo už před tím docela multikulti, teď už zůstává jenom kapr a salát.
Sice tento příběh není o červech nebo psí polívce, s těmi jsem neměla tu čest, ale... jsou i lidé jako já, kteří, ač Češi (tedy občané ČR, jinak jsem Moravák jak poleno), mají osypky z knedlíků nebo ovarové hlavy.
Vaše čtenářka Gentiana
Děkujeme za krásný příspěvek :).
Já tedy můžu houskové knedlíky i veškeré omáčky, ale bramborové knedlíky nemusím :).
Napište nám, jaké jídlo Vám vyloženě nechutná a co byste nikdy nesnědla na redakce@zena-in.cz!
Nový komentář
Komentáře
rabí polévka
Tak tuhle rybí polévku můžu taky, vařím ji z rybího filé. Ale z kapra brrr...
Taky nejím rybí polévku.
Rybí polévka, ta se u nás nemusí
Já chci taky recept na tuhle polívku. Normální bych nesnědla
Hysteria: toto mám také moc ráda. mňam...
rybí polévka u nás nikdy nebyla, naštěstí
knedlíky já můžu jak houskové tak bramborové
knedlíky rřáda
Hysteria: máme stejný chutě
Moje nejoblíbenější jídlo jsou:bramborové knedlíky,ty malé kulaté,plněné uzeným,k tomu zelí a nahoru pěkně zlatou cibulku.
Bez omáček a knedlíků se obejdu, když mám na výběr, vyberu si něco jiného, ale když na výběr není, tak mi nevadí.
jo a kd=nedliky primo zboznuji,tady v zahranici je nesezenu,ani mouka tu neni to prave orechove na vlastnorucni vyrobu,tak se vzdycky tesim domu k mamince az se nadlabnu svickove,nebo rajske,mnam mnam
jo tak rybi polivku do me nikdo nedostane,a to ryby miluju.kdyz nad tim ted premyslim,tak uz zacinam chapat jak nekdo muze nesnaset rajcata ale jist kecup a naopak.
Já ji dělám, jako moje maďarská teta od Balatonu. Ale ví, že ji každý dělá jinak a určitě se najde i hodně odlišných receptů....
Můj recept:
2 velké cibule
cca půl nebo třičtvrtě kila rybího masa (mohou se kombinovat různé druhy)
4 velké brambory
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
zeleninový bujón
červená paprika
pepř
sůl
maďarské feferóny.
Cibuli nakráte na drobné kostičky, osmažit do růžova. Přidat červenou papriku, okamžitě na papriku rybí maso, zalít vodou a vařit. Když se začne vařit, přidávám zeleninový bujón, pepř, trochu soli a kousek feferóny (jen kousíček, zvláště, budou-li polévku jíst děti). Když je maso poloměkké, přidát na kostičky nakrájené brambory a kořenovou zeleninu (zeleninu nekrájím na kostičky, ale jako se to dělá v Maďarsku, rozkrojím mrkev a petržel podélně na čtvrtiny). Dovařit do měkka, přidat trochu jíšky z másla a mouky usmažené do růžova. Jíšky nemusí být moc, polévka má být řidší než naše gulášovka. Na stůl kromě mísy s polévkou podat talířek s nakrájenou feferónou, každý si dá do talíře podle libosti (někdo rád pálivější, někdo míň).
Když je to halászlé taková dobrota, hoďte sem někdo receptík, chtěla bych to vyzkoušet. Prosíííím.
Knedlíky můžu, s omáčkou, kromě rajské. Jsou výborným doplňkem abych nemusel pořád rýži.
já zase knedlíky miluju, ale nemusim ryby
ááááááááá včerejší vítězka
Houskové knedlíky jen k jídlům, ke kterým nic jiného nejde, právě třeba svíčková. Zato miluju knedlíky bramborové.
moc hezky napsané