Člověk začíná stárnout vlastně už v momentě, kdy se narodil, ačkoli dlouhá léta to tak samozřejmě nevypadá a není také třeba se přibývajícím rokům nijak aktivně bránit. Na druhou stranu ale není ideální nechávat boj se stárnutím až na dobu, kdy to bude akutní. Nejde totiž ani tak o vzhled, ale zejména o opotřebovávání organismu, které se vzhledem nakonec také souvisí. "Ideální je začít bojovat se stárnutím již v rané dospělosti," radí lékařka Monika Golková, prezidentka Asociace medicíny proti stárnutí, která nedávno vznikla. Medicíně zabývající se komplexně a do velké míry preventivně procesem stárnutí se říká také anti-aging medicína.

Proces stárnutí je závislý zčásti na genetických faktorech a zčásti na tom, jakým způsobem sami o sebe během života pečujeme, je jasné, že dobrou polovinu nástrojů dlouhověkosti máme sami ve svých rukou. Pozor, není řeč o žádných plastikách a předražené kosmetice. Dnes se nebudeme bavit ani o stresu a nedostatku odpočinku či nadváze, které rovněž nikomu život neprodlužují.

Ale slyšela jste někdy o nepříteli zvaném tichý zánět? O něčem, co nebolí a o čem dost možná ani nevíme, avšak naše tělo s tím  dlouhá léta skrytě a dost často i marně bojuje a potřebuje k  tomu síly, které mu pak jinde chybí?

Tichý zánět bývá velmi často za problémy, které trápí nemálo lidí: jsme unavení, nevýkonní, leckdy i podráždění a depresivní a také vrásky se nám tvoří rychleji. Tělu rovněž ubývají zásoby vitaminu C, který je v roli bojovníka proti zánětu nepostradatelný. Je navíc potřeba i pro obecné posilování imunity, zvláště v zimním období a v podobném inverzním období, jako je to nynější. Právě vinou tichého zánětu bývá náš organismus příliš unavený na to, aby si poradil s jinak docela obyčejnými starostmi. A vzniká bludný kruh, který může vyústit až v chronická onemocnění.

„Tichý zánět se často neprojevuje bolestí, ale můžeme ho zachytit a měřit,“ říká lékařka Monika Golková. Zároveň doporučuje následující protizánětlivou dietu: „Anti-aging medicína usiluje o redukci tichého zánětu a o hormonální rovnováhu. Základem protizánětlivé diety je v prvé řadě zelenina. Následuje ovoce, bílkoviny s nízkým obsahem tuku, polynenasycené mastné kyseliny, jako je olivový olej a rybí tuk, a v neposlední řadě celozrnné pečivo.“ Jde tedy o dietu podobnou té racionální, která nám může pomoci třeba zhubnout nebo se udržovat v lepší kondici. Avšak vědomí, že díky ní lze i pomaleji stárnout, ji činí ještě o něco lákavější.

O tichém zánětu se hodně diskutovalo například v závěru loňského roku na konferenci o medicíně proti stárnutí, která se konala v zámořském Las Vegas. Lze ho zjistit třeba pomocí vyšetření zvaneho CRP, při kterém se v malé kapce krve detekují markery typické právě pro nějaký v těle probíhající zánět. Potřebný přístroj už má k dispozici i několik set zdejších praktiků, kteří s jeho pomocí rozhodují o vhodnosti nasazení antibiotik - tam však jde většinou o vyšetření v případě zjevných potíží, o nichž se pouze neví, zda jsou vyvolány bakteriemi či viry. V případě tichého zánětu je lepší složitější vyšetření zaměřující se na obsah jistých kyselin v těle, to však zatím umí provést málokdo.  

     
TÉMATA:
ZDRAVÍ